«Τσουνάμι» ακρίβειας σαρώνει την παγκόσμια οικονομία - Δύσκολες μέρες για τα λαϊκά εισοδήματα

akriveia eisodimata

Δύσκολες μέρες προμηνύονται για την τσέπη των εργαζομένων και της νεολαίας, με το νέο «τσουνάμι» ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά να καλπάζει τόσο σε Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. 

Την ίδια ώρα, οι «προβλέψεις» υπουργών και διαφόρων συστημικών οικονομολόγων περί «παροδικού φαινομένου», «γρήγορης ανάπτυξης», αλλά και οι «παροχές» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ μάλλον έχουν ως στόχο να «χρυσώσουν το χάπι» και να κατευνάσουν αντιδράσεις, παρά να αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας.

Κύμα ακρίβειας και μέτρα-«σταγόνα στον ωκεανό»

Ήδη στην Ελλάδα καταγράφονται αυξήσεις-«φωτιά» σε βασικά προϊόντα διαβίωσης, ενέργεια και υπηρεσίες. Από τις ανατιμήσεις σε ψωμί, λαχανικά, βασικά αγροτικά προϊόντα, κρέας και άλλα είδη βασικής διατροφής, έως και την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, της βενζίνης, καθώς και των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, το πορτοφόλι των λαϊκών στρωμάτων αδειάζει ακόμα περισσότερο, απότομα και επικίνδυνα.

Οι αυξήσεις των τιμών όμως δεν περιορίζονται στο εμπόριο. Αντίθετα εξαπλώνονται σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, με πιέσεις στα κόστη κατασκευών και μεταποίησης που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα καύσιμα «χτυπούν» το καμπανάκι, προμηνύοντας δυσοίωνες μέρες.

Οι δε εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και το πακέτο μέτρων «στήριξης» που ανακοίνωσε μόνο ως «σταγόνα στον ωκεανό» μπορούν να χαρακτηριστούν, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αφήνει τη χώρα και το λαό χωρίς καμία προστασία απέναντι στις ανατιμήσεις. 

Ουσιαστικά η προστασία του εισοδήματος του εργαζόμενου λαού είναι ανύπαρκτη, αν αναλογιστεί κανείς τα μόλις 150.000.000 ευρώ που αναμένεται να διοχετευθούν ως επίδομα θέρμανσης -ποσό που καλύπτει ένα μόνο μικρό μέρος των αυξήσεων. Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την πτώση των τιμών, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για παραμονή των βασικών προϊόντων σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022.

Επιφανειακές και παραπλανητικές «εξηγήσεις»…

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ισχυρίζεται ότι το νέο κύμα ακρίβειας είναι παροδικό, καθώς -όπως είπε- είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η... ανάκαμψη είναι ισχυρή!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διατείνεται ότι «αυτή η τάση στις τιμές θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο μέχρι τις γιορτές», αν και παραδέχτηκε πως «αυτό που με ανησυχεί είναι η ενέργεια, που δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης».

Και οι δύο πάντως επιμένουν στο απατηλό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ περί «success story», «ανάπτυξης» και «ισχυρής οικονομίας», παραγνωρίζοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σειρά τομέων της χώρας, όπως η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Εκπαίδευση, τον καιρό της πανδημίας και την εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που είδαν μισθούς και εργασιακές σχέσεις να κατακρημνίζονται για μία ακόμα φορά. 

Από την πλευρά τους, οικονομολόγοι μιλούν για «πιέσεις» στην οικονομία από την κλιματική αλλαγή, τον κορονοϊό, ακόμα και για το… πραξικόπημα στη Γουινέα, αποκρύπτοντας επί της ουσίας ότι οι συγκεκριμένες παράμετροι αποτελούν μόνο μία -και εν πολλοίς επιφανειακή- πτυχή τής όλης κατάστασης, την ώρα που οι πραγματικές αιτίες κρύβονται αλλού.

...και τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας

Ουσιαστικά, μετά από σχεδόν ολόκληρα δύο χρόνια πανδημίας, με τα απανωτά λοκ ντάουν σε πλανητικό επίπεδο, την ύφεση που γνώρισαν βασικοί τομείς της οικονομίας -όπως για παράδειγμα ο τουριστικός κλάδος και οι μεταφορές σε Ελλάδα, νότια Ευρώπη και άλλες περιοχές διεθνώς-, το κύμα απολύσεων και «αναστολών εργασίας», καθώς και την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων μονοπωλίων, η καμπάνα «χτυπά» για την οικονομία και πρωτίστως για το μέλλον των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, η ανισόμετρη και ετεροβαρής ανάπτυξη της οικονομίας, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και έλαβε διάφορες μορφές ανά τα χρόνια, η υπερσυγκέντρωση πλούτου σε μια χούφτα πολυεθνικές και δισεκατομμυριούχους, η όξυνση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση εκτεταμένων κομματιών της κοινωνίας σε πολλές χώρες συντείνουν στην παραγωγή και αναπαραγωγή ενός φαύλου κύκλου, με απρόβλεπτες κάθε φορά συνέπειες για τους λαούς.

Στην Ελλάδα μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίθεται εξαγγέλλει «ενισχύσεις», «επιδοτήσεις» και μειώσεις φόρων ή εισφορών των μισθωτών, προχωρά κανονικά στη συλλογή άλλων φόρων και χαρατσιών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που μαστίζουν τα λαϊκά εισοδήματα εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μέσα στο επόμενο διάστημα και δεν αναμένεται να μεταβληθεί τουλάχιστον πριν τις αρχές του 2022, κάτι το οποίο φανερώνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για το λαό και τη νεολαία.

Ουσιαστικά, η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται για μία ακόμα φορά σε άγνωστα μονοπάτια, με εξίσου άγνωστες και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς. Ο φαύλος κύκλος της οικονομικής κρίσης καλά κρατεί και παραμένει άγνωστο το αν και πότε θα τελειώσει. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι ανατιμήσεις ήρθαν για να μείνουν.

Διαβάστε επίσης