Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-βάσεις από τη χώρα μας!

Κατηγορία: 

     «Aν θέλουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, να αναβαθμίσουμε το ρόλο της χώρας μας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος – όπως ήταν τρία χρόνια πριν – αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ». Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντάς την σε έναν ατέλειωτο κατάλογο δηλώσεων και ενεργειών που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικάνων αξιωματούχων και ιδιαίτερα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων».

     Η κυβέρνηση ονομάζει τις ΗΠΑ «στρατηγικό εταίρο» συσκοτίζοντας σκόπιμα τον ρόλο της αμερικάνικης υπερδύναμης στην Ελλάδα. Και τέτοιες δηλώσεις θα ήταν πραγματικά για γέλια αν δεν εγκυμονούσαν τόσο σοβαρούς κινδύνους για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικάνικους στρατιωτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη τα πλοία «Έλλη» και «Παπανικολής» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Συρίας, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων.

     Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν στην Ελλάδα τη βάση της Σούδας, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα στηρίγματα του 6ου Στόλου και έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε να εξετάζεται η δημιουργία και άλλης βάσης στο Τυμπάκι της Κρήτης, γιατί ακόμη και η αεροναυτική βάση στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων δεν επαρκεί. Ακόμα, στη Λάρισα, πέρα από τη Βάση των drones λειτουργούν τα νατοϊκά Στρατηγεία για την επιτήρηση των βαλκανικών χωρών και στρατηγείο επιφορτισμένο με άλλες αρμοδιότητες. Επίσης, στο Κιλκίς δρα η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, ενώ στον κατάλογο των βάσεων  -αεροπορικού κυρίως προσανατολισμού- βρίσκονται οι βάσεις της Ανδραβίδας, του Άκτιου κ.ά. Πρέπει, τέλος, να υπογραμμιστεί η περίπτωση του Άραξου, όπου παρά τις καταγγελίες για εγκατάσταση «ειδικών» όπλων, μέχρι και πυρηνικών, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία κυβερνητική διάψευση.

     Πέρα, βέβαια, από την αναβάθμιση των τωρινών βάσεων και τη συζήτηση για τη δημιουργία νέων στην Κάρπαθο, τη Σύρο, την Αλεξανδρούπολη, το Καστελόριζο και άλλα μέρη της χώρας, η εξάρτηση της χώρας μας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αφορά και το κυριολεκτικό ξεπούλημα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας στα αρπαχτικά μονοπώλια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία δεκάδων αμερικάνικων εταιριών-κολοσσών στη φετινή ΔΕΘ, οι οποίες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν «επενδύσεις» στη χώρα, καθώς και η επιχείρηση ενεργειακής «αξιοποίησης» της Βόρειας Ελλάδας, που με βάση τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, θα αποτελέσει μια τεράστια ζώνη αμερικάνικων και ευρωπαϊκών οικονομικών δραστηριοτήτων.

     Οι ΗΠΑ, κάτω από την επιθετική πολιτική του Τραμπ, στοχεύουν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη χώρα μας, με σκοπό να μπορέσουν με καλύτερους όρους να προωθήσουν τα πολεμικά τους σχέδια για να παραμείνουν η μόνη και αναμφισβήτητη υπερδύναμη στον πλανήτη. Ο λαός μας όχι μόνο δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τις υποτιθέμενες «επενδύσεις» των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά αντίθετα, πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθεί στο βάθεμα της εξάρτησης της χώρας μας από τις ΗΠΑ, καθώς κινδυνεύει να εμπλακεί στα επικίνδυνα νατοϊκά πολεμικά σχέδια που στόχο έχουν τον οικονομικό και στρατιωτικό έλεγχο, την υποδούλωση και κατάκτηση ολόκληρων χωρών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και αλλού.

     Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, στην ΠΓΔΜ δρομολογούνται σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, κάτω από τη σκληρή πίεση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο λαός της γειτονικής χώρας, ενώ έδειξε με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στη συμφωνία, απονομιμοποιώντας την ουσιαστικά -κάτι που φάνηκε και από τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο δημοψήφισμα- τώρα ξαναγίνεται δέκτης των ιμπεριαλιστικών επιβουλών και υπαγορεύσεων για να δεθεί η χώρα του στο ιμπεριαλιστικό άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, «βασιλικότερη του βασιλέως», συντάσσεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά νατοϊκά σχέδια, τονίζοντας την ανάγκη για «άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το φοιτητικό κίνημα καλείται να πάρει θέση στο πλευρό του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για να αποχωρήσει η χώρα μας από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, για να ζήσουμε σε μια Ελλάδα χωρίς ξένους «προστάτες», για να σπάσουν τα δεσμά της υποτέλειας και της ξενοκρατίας. Με ψηφίσματα συλλόγων, ανακοινώσεις, διοργάνωση εκδηλώσεων, διαδηλώσεις και με κάθε άλλο μέσο που διαθέτουμε, να κάνουμε καθαρό σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας δε θα γίνει μια απέραντη βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!

Διαβάστε επίσης