Έξω ο Μπλίνκεν και οι Αμερικάνοι! - To Μ-Λ ΚΚΕ καλεί στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις την Τρίτη 21 Φλεβάρη

ml kke antiimperialistiki poreia

Αθήνα: Προπύλαια 7:00μμ - Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 7:00μμ

Την Τρίτη 21/2 θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν. Στις 19/2 θα επισκεφθεί τη σημαντική αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου. Τέλος, θα παραστεί στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Η περιοδεία αυτή του Μπλίνκεν γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους λαούς της Ευρώπης, καθώς και για τη χώρα μας. Τα επιτελεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ετοιμάζονται να εξοπλίσουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς του Ζελένσκι, αυτή τη φορά με βαριά άρματα μάχης, ενώ ξεκίνησε η συζήτηση και για μαχητικά αεροπλάνα. Το ίδιο και η Βρετανία.

Ήδη έχουν δώσει το έναυσμα της κλιμάκωσης του πολέμου, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση -παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις- στοιχίζονται και οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, η οποία επίσης ετοιμάζεται να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία. Αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, δηλαδή την κλιμάκωση του πολέμου, θα πάει ο Μπλίνκεν να συζητήσει και να καθοδηγήσει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, μέσα στο Φλεβάρη. Από την άλλη, ο ρώσικος ιμπεριαλισμός όχι μόνο δείχνει αποφασισμένος να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά στελέχη του δηλώνουν ανοιχτά ότι στόχος είναι να φτάσουν μέχρι την Οδησσό και τη Μολδαβία. Ότι στόχος είναι να δώσουν απάντηση και στο μέτωπο της Γεωργίας, στον Καύκασο! Είναι φανερό ότι και από τις δύο πλευρές ο πόλεμος παίρνει γενικευμένες διαστάσεις, με θύματα πρώτα και κύρια του λαούς της περιοχής, αλλά και όλου του κόσμου.

Στα πλαίσια της ευρύτερης πολεμικής αναμέτρησης με το ρώσικο ιμπεριαλισμό, ο Μπλίνκεν θέλει να διασφαλίσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και να προωθήσει την επέκτασή του, με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον επιθετικό Οργανισμό. Το καθεστώς του Ερντογάν, πιεζόμενο από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και η χωρίς κανένα πραγματικό αντισεισμικό μέτρο δόμηση, αναγκάζεται σε επίπεδο διακηρύξεων να χαλαρώσει τις πολεμικές κραυγές σε βάρος των γειτονικών χωρών, πρώτα και κύρια σε βάρος της χώρας μας. Αντίστοιχα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες το γεγονός, προσπάθησαν να μετατραπούν σε «αθώες περιστερές» και φαίνονται να στέλνουν βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, θέλουν ακριβώς να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα από την Τουρκία. Να την πιέσουν, ώστε να δεχθεί την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Να την πιέσουν, ώστε να συνταχθεί ευρύτερα με το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας και όχι να κάνει τον «επιτήδειο ουδέτερο», όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτά πάει να συζητήσει και να απαιτήσει ο Μπλίνκεν στην Τουρκία τις επόμενες μέρες, γεγονός το οποίο δηλώνεται ανοιχτά σε σχετικά δημοσιεύματα. Αυτά είναι τα επίδικα και όχι «για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου», όπως υποκριτικά δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στα πλαίσια της διασφάλισης της συνοχής του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν θα προωθήσει και την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Είναι γνωστό ότι, παρά τις αυταπάτες των ντόπιων υποτελών, οι ΗΠΑ, τη στιγμή που θα πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα, θα πουλήσουν και F-16 στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ πάντοτε ήταν και είναι με τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ενθαρρύνοντας τον τούρκικο επεκτατισμό. Ο Μπλίνκεν σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί. Η υπόθεση των πολεμικών αεροπλάνων, η είσοδος των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, οι τούρκικες αξιώσεις στο Αιγαίο σε βάρος της χώρας μας, αλλά και σε βάρος της Κύπρου, αυτά θα συζητήσει ο Μπλίνκεν, πάντα υπό το πρίσμα της προώθησης των φιλοπόλεμων αμερικανικών σχεδίων. Η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός χρησιμοποιείται ήδη από τις ΗΠΑ αλλά και από τους ντόπιους υποτελείς απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν, ενώ βασικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ρίχνουν τους τόνους και μιλούν για «αλλαγή σελίδας». Ωστόσο, τελικά, καθόλου δεν μειώνουν τις επιθετικές επιδιώξεις της τούρκικης άρχουσας τάξης στο Αιγαίο, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτε, βέ­βαια, την αμερικανική στρατηγική, δηλαδή να προσπαθεί να συγκρατήσει την τουρκική ολιγαρχία, κάνοντας διαπραγμάτευση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο τραπέζι.

Τι μένει για την Ελλάδα; Ο Μπλίνκεν βεβαίως θα έρθει στη χώρα ακριβώς για να επιτηρήσει και να χτυπήσει στην πλάτη τους ντόπιους υποτελείς. Για να επιτηρήσει μια χώρα που έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανική βάση. Για να συμμετάσχει στον τέταρτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ-Ελλάδας. Να θυμίσουμε εδώ ότι τον «Στρατηγικό Διάλογο» τον άνοιξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2018. Αυτός ο τέταρτος γύρος θα είναι μονοθεματικός: «επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)». Δηλαδή, ο μο­νόλογος του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει οδηγίες προς την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να χρησιμοποιείται, ακόμα περισσότερο, το έδαφος, ο αέρας και τα νερά της χώρας προς όφελος των σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Και πιο συγκεκριμένα, τα αμερικανικά σχέδια προβλέπουν ότι η 110η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα θα μετατραπεί σε μόνιμη αμερικανική στρατιωτική βάση, όπως ακριβώς προβλεπόταν στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία του 2021. Ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου MQ-9 REAPER. Οι ΗΠΑ τώρα επιθυμούν την αναβάθμιση της βάσης τους εκεί, ώστε να μετατραπεί σε μόνιμη βάση της διοίκησης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης–Αφρικής (USAFE –AFAFRICA). Μετά το Στεφανοβίκειο, τώρα και στη Λάρισα, η προσωρινή εγκατάσταση στρατευμάτων γίνεται μόνιμη και αναβαθμίζεται. Μάλιστα, ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα σχέδια για δημιουργία Ναύσταθμου στον Αλμυρό.

Την επίσκεψη Μπλίνκεν «προετοίμασε», στις αρχές του Φλεβάρη, ο ελλιμενισμός στον Πειραιά του γιγαντιαίου αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «George W. Bush», το οποίο εντάσσεται στον δολοφονικό 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο αποτελεί κορυφαίο πολεμικό πλοίο του αμερικανικού στρατού, άνω των 300 μέτρων μήκους, με 7.000 πεζοναύτες, με 85 μαχητικά συμβατικού και ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ και ελικόπτερα. Μια ελληνική φρεγάτα και ένα υποβρύχιο το συνόδευσαν. Τις ημέρες της επίσκεψης Μπλίνκεν, ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων θα συνεχιστεί, καθώς θα δέσει ξανά στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», με 3.000 άντρες πλήρωμα και συνοδευόμενο από αρμάδα γαλλικών και νατοϊκών πλοίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά στην παράδοση όλης της χώρας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στα ξένα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, οι ντόπιοι υποτελείς ζήτησαν από τον Μπλίνκεν να συναντηθούν στα πλαίσια του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ). Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός άφησε στα κρύα του λουτρού τους ντόπιους πρόθυμους, καθώς τελικά ακύρωσε την εν λόγω συνάντηση προκρίνοντας τις «διμερείς επαφές», κλείνοντας ξανά το μάτι στην Τουρκία.

Τα γεράκια δεν αλλάζουν όψη. Δεν γίνονται «αθώες περιστερές» . Ο Μπλίνκεν έρχεται να καθοδηγήσει τη γενίκευση του πολέμου και την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο αμερικανικό άρμα. Κυβέρνηση, «αντιπολίτευση» και αξιωματικοί, όλοι μαζί, θα ξαναπροσκυνήσουν τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ και θα δώσουν όρκους πίστης.

Αντίθετα, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταγγείλει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Να καταγγείλει τα πολεμικά σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Να καταγγείλει την πολιτική της υποτέλειας και της πλήρους παράδοσης της χώρας στα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια. Να παλέψει για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να παλέψει για την ειρήνη και την φιλία των λαών, για την εθνική ανεξαρτησία.

Διαβάστε επίσης