"Έργα και ημέρες" της νέα πρυτανικής αρχής στο ΕΚΠΑ

Κατηγορία: 

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, η νέα πρυτανική αρχή στο ΕΚΠΑ, με πρύτανη τον Φορτσάκη, συστηματικά υλοποιεί το έργο της μετατροπής του δημόσιου πανεπιστημίου σε ένα πειθαρχημένο, αυταρχικό πανεπιστήμιο, όπως ακριβώς το οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως ακριβώς το επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και τρόικας.

«Κορυφαία» στιγμή του νέου πρύτανη του ΕΚΠΑ αποτέλεσε η στάση του απέναντι στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Λαμβάνοντας τα εύσημα υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών επέβαλε lock out τόσο στο κτήριο της Πρυτανείας, όσο και στη Νομική Σχολή, την ίδια στιγμή που οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής και Οικονομικού είχαν πάρει απόφαση για κατάληψη, και ενώ ο σύλλογος φοιτητών Πολιτικού είχε προγραμματισμένη συνέλευση. Μέρες «Πολυτεχνείου», λοιπόν, με ΜΑΤ να φυλάνε τις σχολές μας, να τις καταλαμβάνουν προληπτικά, να απωθούν τους φοιτητές από αυτές, ρίχνοντάς τους δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας τους.
Στον απόηχο της επιχείρησης τρομοκράτησης και καταστολής του φοιτητικού κινήματος τις μέρες του Πολυτεχνείου, με αποκορύφωμα την αστυνομική τρομοκρατία που εξαπολύθηκε μετά τη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ εξέδωσε μία κατάπτυστη ανακοίνωση, η οποία βάζει για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών. Στην απόφαση της Πρυτανείας αναφέρεται ότι: «Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ' ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν. Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της.»
Πρόκειται για μία απόφαση πρωτοφανούς αντιδημοκρατικής παρέμβασης στα εσωτερικά των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους. Ίσως για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια επίσημη διοικητική αρχή πανεπιστημίου επιλέγει να καθορίσει, να υποδείξει, με πλήρως αντιδημοκρατικό τρόπο, το πώς θα λειτουργούν και θα παίρνουν αποφάσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι. Στην πράξη, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ επιδιώκει να καταργήσει τους συλλόγους, όπως και το δικαίωμα των φοιτητών να αποφασίζουν με δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο για τα προβλήματά τους. Συμπλέοντας με διάφορες αντιδραστικές φωνές που μέσω facebook και άλλων διαδικτυακών μέσων, προσπαθούν να καταργήσουν τα κόμματα και τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια, η πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ επιχειρεί να θέσει «εκτός νόμου» τις κατακτήσεις που επέβαλε (και) η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως είναι η δυνατότητα των φοιτητών να συζητούν μέσα απ' τους συλλόγους τους, να πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις κ.ο.κ.
Την ώρα που η τρόικα δρομολογεί πλήγματα στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, ενώ μάλιστα προωθεί το «δικαίωμα στην ανταπεργία» των εργοδοτών, την ώρα που σχεδιάζει την επιβολή νέων συνδικαλιστικών-αντεργατικών νόμων, ο Φορτσάκης, η φωνή της τρόικας στα πανεπιστήμια, επιχειρεί να υλοποιήσει σε βάρος του φοιτητικού κόσμου, αντίστοιχες αντιδραστικές μεθοδεύσεις.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι Γενικές Συνελεύσεις, τα όργανα των φοιτητών, το αναφαίρετο εν τέλει δικαίωμά τους να συζητούν και να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα, αποτελούν κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, προϊόν μεγάλων δημοκρατικών αγώνων.
Η Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές σε αγώνα για να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, κόντρα στα αντιδημοκρατικά μέτρα και τις αυταρχικές πρακτικές Πρυτανείας-Υπουργείου-Κυβέρνησης, οι οποίες στόχο έχουν το ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο!

Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές ελευθερίες,
τις αποφάσεις, τα όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών!

Αγώνας για δημόσια-δωρεάν Παιδεία!

Διαβάστε επίσης