Αλληλεγγύη στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό

kallitexnes

Ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας συγκεντρώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, τη Πάτρα, το Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις της χώρας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των σωματείων εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών), διεκδικώντας από την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή τους.

Η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Αμαλίας διακόπηκε  και εκατοντάδες εργαζόμενοι στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και κάθε μορφής τέχνης κρατώντας πανό και σημαίες βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία της κυβέρνησης και διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει  τον αγώνα των καλλιτεχνών

Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. Αυτή την περίοδο του κορονοϊού και των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δεν είναι “χομπίστες”, ούτε με γεμάτες τσέπες, αλλά είναι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Είναι χιλιάδες που, όπως και όλος ο λαός, χτυπήθηκαν την περίοδο των μνημονίων από την υποαμειβόμενη και την εκ περιτροπής εργασία και από την ανεργία. Και που σήμερα ξαναφήνονται χωρίς προστασία και οικονομική στήριξη, ενώ το άμεσο μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό, αφού είναι αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να ξαναεργαστούν, με δεδομένη και την παύση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αρχικά, άφησε τελείως έξω τους εργαζόμενους στον πολιτισμό από το επίδομα που δίνεται αυτή την περίοδο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως ουσιαστικά ούτε καν υπολογίζει τον εργασιακό αυτό κλάδο. Στη συνέχεια, έθεσε κριτήρια, τα οποία αφήνουν απ’ έξω την πλειονότητα των εργαζομένων του χώρου. Ταυτόχρονα, έχει διατηρήσει τους φόρους σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική της, θέλει να ρίξει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στο λαό. Αυτήν την κατάσταση που βιώνουν οι καλλιτέχνες, τη βιώνουν συνολικά οι άνεργοι, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα μείνουν εκτός επιδόματος, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα ειδικά αυτή την περίοδο. Τη βιώνει όλος ο λαός που εν μέσω πανδημίας βλέπει τα μνημονιακά μέτρα να εφαρμόζονται απρόσκοπτα. Που βλέπει την κυβέρνηση, απέναντι στην πανδημία, να μην καλύπτει τα χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία (που η μνημονιακή της πολιτική δημιούργησε), να μην φτιάχνει νέες κλίνες ΜΕΘ, να κάνει με το σταγονόμετρο τους διαγνωστικούς ελέγχους. Και την ίδια στιγμή να χαρίζει εκατομμύρια σε κλινικάρχες, σε καναλάρχες, στους εφοπλιστές και στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

Οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό πρέπει να ενωθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ανέργους όλο το λαό και να παλέψουν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα με τα σωματεία τους, γιατί μόνο με τον αγώνα και συλλογικά μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική!

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό!

- Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό! - Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική!

Διαβάστε επίσης