Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων

agonistiki protovoulia dikigoron

Κυβέρνηση-Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζουν να εκβιάζουν τους ασκούμενους δικηγόρους του ΕΣΠΑ!

Αρνούνται το νόμιμο δικαίωμα στην άδεια!

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ότι θα συνεχίσουν να μην προβλέπονται κανονικές άδειες στους ασκούμενους με ΕΣΠΑ στα δικαστήρια της χώρας, επικαλούμενο τη σχετική σύμβαση που έχουμε υπογράψει, την οποία άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο κατήρτησε. Για ακόμα μια φορά, με εκκωφαντικό τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν είναι τεχνικό το ζήτημα. Ούτε λείπει η γνώση του προβλήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Κυβέρνηση. Με πολύ απλά λόγια, έχουν την πολιτική απόφαση να συνεχίσουν να τσακίζουν τα δικαιώματα όλων των ασκούμενων και των μισθωτών δικηγόρων. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, επιμένουν στην κατάργηση του στοιχειώδους δικαιώματος, στην κανονική άδεια. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική γενικά: κατάργηση και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως είναι ο αξιοπρεπής μισθός, η εμπρόθεσμη πληρωμή, οι άδειες, τα ανθρώπινα ωράρια.

Ανάθεση του προβλήματος σε «ειδικούς» ή μαζική κινητοποίηση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας;

Ήδη από την μάχη για την κατοχύρωση του μισθού μας, πριν μερικούς μήνες, αλλά και μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η μία θεωρεί ότι εφόσον στείλουμε mail, εφόσον γίνουν συναντήσεις σε επίπεδο «κορυφών», δηλαδή των διάφορων αντιπροσώπων με το Υπουργείο, εφόσον μαζεύουμε υπογραφές ή αναθέτουμε σε κοινοβουλευτικά κόμματα την πραγματοποίηση ερωτήσεων, τότε μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Άσχετα αν αυτό υποστηρίζεται από μια λαθεμένη πολιτική σκοπιά, όπως κάνουν οι ηγεσίες στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής και στην Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, ή έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, όπως μπορεί να το κάνει ο κάθε συνάδελφος, δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι ένα: οι πολλοί που έχουμε το πρόβλημα, να μένουμε αδρανείς και κυβέρνηση και Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξακολουθούν να χτυπούν τα δικαιώματά μας.

Από την άλλη, υπάρχει η λογική της μαζικής κινητοποίησης. Επειδή το πρόβλημα είναι πολιτικό, μόνο με την κινητοποίηση όσων έχουν το πρόβλημα, μπορεί να δημιουργηθεί η αντίστοιχη πίεση και να επανακτηθεί, εν προκειμένω, το δικαίωμα στην άδεια. Και η αντίστοιχη πίεση δημιουργείται, μόνο, όταν ξεσηκώνονται όλοι οι ασκούμενοι. Έτσι έγινε το Νοέμβρη, όταν ακριβώς οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις, ανέτρεψαν ΔΥΟ φορές, τα σχέδια κυβέρνησης και Υπουργείου Δικαιοσύνης για καθυστερημένη καταβολή του μισθού. Επέβαλλαν την εμπρόθεσμη πληρωμή, όχι μόνο στον έχοντα τότε πρόβλημα, α’κύκλο των ασκούμενων, αλλά την κατοχύρωσαν και για όλους τους μετέπειτα κύκλους που ήρθαν. Οι μαζικές διαδικασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο στοιχειώδης αγωνιστικός συντονισμός μεταξύ τους, δημιούργησαν αυτό το κλίμα.

Υπάρχει λοιπόν προηγούμενο. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους ασκούμενους με το ΕΣΠΑ στα δικαστήρια, να ξαναβαδίσουμε στο δεύτερο δρόμο, ο οποίος αποδείχτηκε ότι μπορεί να φέρει νίκες, κόντρα στην αδράνεια, την αναμονή και την ανάθεση.

Να προβλεφθούν τώρα κανονικές άδειες για τους ασκούμενους δικηγόρους με το ΕΣΠΑ!

Να θεσπιστούν τώρα ανθρώπινοι όροι εργασίας στα δικηγορικά γραφεία για όλους τους ασκούμενους!

Διαβάστε επίσης