Αντί καλωσορίσματος!

Κατηγορία: 

     Κανείς δε δικαιούται να χαίρεται περισσότερο από τους πρωτοετείς φοιτητές για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα όταν αυτή πραγματοποιήθηκε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο λόγω των τεράστιων οικονομικών θυσιών των οικογενειών τους, όσο και λόγω της αφόρητης ψυχολογικής πίεσης των πανελλαδικών εξετάσεων.

     Η πολιτική των μνημονίων που τα τελευταία δυόμιση χρόνια εφαρμόζεται πιστά από τη δήθεν «προοδευτική» και «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Εμείς οι φοιτητές, τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών καλούμαστε να σπουδάσουμε σε ένα πανεπιστήμιο που διαμορφώνεται «κατ’ εικόνα και ομοίωση» της δραματικής κατάστασης που βιώνει συνολικά η ελληνική κοινωνία.

     Αυτό σημαίνει σχολές (σε σχέση με το 2010!) με 50% και 60% λιγότερο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με δραματική μείωση της χρηματοδότησης, με στοίβαγμα στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, με σοβαρά πλήγματα στο δικαίωμα στη σίτιση, τη στέγαση, τα δωρεάν συγγράμματα και αναλώσιμα, με πτυχία κουρελόχαρτα-διαβατήρια ανεργίας και μετανάστευσης.

     Αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική έρχεται να ενισχύσει και ο νέος νόμος Γαβρόγλου. Σύμφωνα με τον τελευταίο, 1)Θεσμοθετούνται και γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (προσεχώς και στα προπτυχιακά;), 2)Ενισχύεται η λεγόμενη οικονομική «αυτοτέλεια» των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα, βέβαια, προωθείται η πλήρης οικονομική τους εγκατάλειψη, 3)Δημιουργούνται πτυχία πολλών ταχυτήτων μέσω της θεσμοθέτησης διετών κύκλων σπουδών, μέτρο που σκοπό έχει τη διάσπαση και την υποβάθμιση των πτυχίων, 4)Υποκριτικά «ανωτατοποιούνται» τα ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που βρίσκονται προ των πυλών δεκάδες νέες συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι ΤΕΙτζήδες δέχονται όλα αυτά τα χρόνια με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση στα δικαιώματά τους, μέσω της υποβάθμισής των σχολών τους σε όλα τα επίπεδα, 5)Επανέρχεται η «συνδιοίκηση», η δυνατότητα δηλαδή των φοιτητών να «συνδιοικούν» το πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα δηλαδή να επικυρώνουν και να νομιμοποιούν με την παρουσία τους σε διάφορα όργανα την οικονομική αφαίμαξη των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, 6)Προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων και εκ νέου πέταγμα χιλιάδων φοιτητών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

     Εμείς, η Φοιτητική Πορεία θεωρούμε ότι απέναντι στο παρόν που μας υποθηκεύουν και το μέλλον που μας κλέβουν, ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε είναι αυτός της οργανωμένης αντίστασης και πάλης! Γι’ αυτό, κόντρα στο κλίμα απάθειας και αδιαφορίας που καλλιεργούν οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ με σημειώσεις, πάρτυ και μπουζούκια, ενάντια σε λογικές «πρωτοπορίας» που υιοθετούν διάφορες δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά (ΜΑΣ-ΕΑΑΚ) και οδηγούν τους φοιτητές στην απογοήτευση και το φοιτητικό κίνημα στη διάσπαση, εμείς προβάλλουμε:

Τη συσπείρωσή μας στους φοιτητικούς συλλόγους.

Την αναγκαιότητα διεξαγωγής μαζικών Γενικών Συνελεύσεων.

Τη δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων και των οργάνων τους.

Την ενότητα στη βάση των κοινών μας αιτημάτων.

Τη σύνδεση του αγώνα μας για δημόσια δωρεάν παιδεία με τον συνολικότερο αγώνα του λαού μας ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, ενάντια στην πολιτική της φτώχιας, των απολύσεων, του ξεπουλήματος και της υποτέλειας.

Καλή αγωνιστική χρονιά, λοιπόν, με το κεφάλι ψηλά!

Διαβάστε επίσης