Αντί καλωσορίσματος... Ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Κατηγορία: 

      O μαραθώνιος των πανελληνίων με την εξετασιομανία, τις ατέλειωτες ώρες παπαγαλίας και τα τεράστια ποσά που αναγκάζονται να δαπανούν οι οικογένειές μας  σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα έφτασε στο τέλος του! Οι πρωτοετείς φοιτητές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ όμως έρχονται για ακόμα μια χρονιά αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

     Την τελευταία δεκαετία οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε: 50% μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία, 50% λιγότερο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, κατάργηση-συγχώνευση πάνω από 200 τμημάτων, μείωση δικαιούχων δωρεάν σίτισης-στέγασης, ενώ οι συνθήκες στις εστίες χειροτερεύουν καθημερινά. Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη φωτιά στις εστίες του Ηρακλείου με την απαράδεκτη μεταφορά και το στοίβαγμα των φοιτητών σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

      Ταυτόχρονα χτυπιέται το δικαίωμα στη γνώση με μειώσεις των παρεχόμενων συγγραμμάτων που αντικαθίστανται από χρυσοπληρωμένες φωτοτυπίες, ιντερνετικές σημειώσεις και βιβλία που αγοράζουν οι ίδιοι οι φοιτητές (π.χ. ξενόγλωσσα τμήματα, νομικές σχολές κ.ά.). Τη θέση των πανελλαδικών εξετάσεων παίρνουν οι εντατικές εξεταστικές και η γενικότερη εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των όρων σπουδών.

      Σύμφωνα όμως με τις διακηρύξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιτέλους «βγήκαμε απ’ τα μνημόνια και μια νέα, μεταμνημονιακή περίοδος ξεκινά».

      Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης για την παιδεία όπως αποτυπώθηκαν στον ήδη εφαρμοσμένο Νόμο Γαβρόγλου και στο επικείμενο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία:

1) Γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά,

2) Διάσπαση ενιαίων πτυχίων  σε τετραετούς φοίτησης, τα «ισχυρά», και διετούς φοίτησης, τα «αδύναμα», που θα προορίζονται προφανώς για τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας,

3) Επαναφορά του θεσμού της μαθητείας και ενίσχυση των απλήρωτων πρακτικών ασκήσεων,

4) Νέες συγχωνεύσεις ΤΕΙ - τμημάτων και σχολών ΑΕΙ, (π.χ. ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, ΤΕΙ Ιονίων κ.α.).

      Στην πραγματικότητα η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δε διαφέρει καθόλου από την γενικότερη κατάσταση εξαθλίωσης που επικρατεί στην κοινωνία: Φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση. Η νεολαία εξωθείται στη μετανάστευση και τη μαζική φυγή στο εξωτερικό ή αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστη, με ευέλικτα ωράρια για ψίχουλα.

     Αυτή είναι η «έξοδος από τα μνημόνια» για την οποία πανηγυρίζει η ψευτοαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που προωθεί το περαιτέρω ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (ρεύμα, νερό, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαία κληρονομιά, κλπ) και υπογράφει υποδουλωτικές συμφωνίες με τους «θεσμούς» με ορίζοντα το 2060!

      Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Στηρίζει τις πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, κάνει τους φονιάδες των ΗΠΑ «τιμώμενη χώρα» και στοιβάζει κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες τους πρόσφυγες και μετανάστες -δηλαδή τα θύματα των πολέμων που και η ίδια στηρίζει- σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

      Κι ενώ είναι τα ίδια τα αδιέξοδα των πολυεθνικών κολοσσών και των τραπεζών τους που δημιούργησαν την οικονομική κρίση, οι ακροδεξιές δυνάμεις και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ κατηγορούν για τα προβλήματα του λαού τους «εγκληματίες» πρόσφυγες, τους «τεμπέληδες» δημόσιους υπαλλήλους ή τους «διεφθαρμένους» συνδικαλιστές,προωθώντας το μίσος για τον διπλανό, καλλιεργώντας ένα κλίμα εκφασισμού της κοινωνίας, που στρώνει το έδαφος σε περιστατικά όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πιο πρόσφατα του Ζακ Κωστόπουλου.                                                                                                                                          

     Εμείς, η Φοιτητική Πορεία θεωρούμε ότι απέναντι στο παρόν που μας επιβάλλουν και το μέλλον που μας κλέβουν, ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε είναι αυτός της οργανωμένης αντίστασης και πάλης! Γι’ αυτό, κόντρα  στη λογική πως «τίποτα δεν αλλάζει», κόντρα στο κλίμα απάθειας και αδιαφορίας που καλλιεργούν οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ με σημειώσεις, πάρτυ και μπουζούκια, ενάντια σε λογικές «πρωτοπορίας» που υιοθετούν διάφορες δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και οδηγούν τους φοιτητές στην απογοήτευση και το φοιτητικό κίνημα στη διάσπαση, εμείς προβάλλουμε:

Τη συσπείρωσή μας στους φοιτητικούς συλλόγους.

Την αναγκαιότητα διεξαγωγής μαζικών Γενικών Συνελεύσεων.

Τη δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων και των οργάνων τους.

Την ενότητα στη βάση των κοινών μας αιτημάτων.

Τη σύνδεση του αγώνα μας για δημόσια δωρεάν παιδεία με τον συνολικότερο αγώνα του λαού μας ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, ενάντια στην πολιτική της φτώχιας, των απολύσεων, του ξεπουλήματος και της υποτέλειας.

Καλή αγωνιστική χρονιά συνάδελφοι!

Διαβάστε επίσης