Αντανάκλαση της παρατεταμένης κάμψης του φοιτητικού κινήματος το υποτονικό κλίμα απαξίωσης στις εκλογές των συλλόγων

Σε ό,τι αφορά τη συγκυρία κατά την οποία διενεργήθηκαν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, η προεκλογική προκήρυξη της Πορείας ήδη σημείωνε: «Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές της 18ης Μαΐου διεξάγονται στη σκιά τής ψήφισης των δύο εκτρωματικών νόμων για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, σε μια περίοδο κατά την οποία η προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, η καταπάτηση ακόμη κι αυτών των αστικών δημοκρατικών θεσμών, τα διαπιστευτήρια υποταγής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ξένους κηδεμόνες της, έχουν την τιμητική τους. Αναπόφευκτα, και τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα συμπλήρωσαν το 6ο μνημονιακό έτος τους, με όσα αυτό συνεπάγεται».

Η απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας και η υποχώρηση της διάθεσης πάλης τού λαού, δυστυχώς είχαν τον αντίκτυπό τους στην υποτονική -από την άποψη των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων- χρονιά των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και στην μειωμένη προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες. Για μια ακόμη χρονιά σημειώνεται ελάττωση του αριθμού των φοιτητών που προσέρχεται να ψηφίσει, εκδήλωση απογοήτευσης, ίσως και αμφισβήτησης της σημασίας των εκλογών, της αξίας των συλλογικών διαδικασιών γενικότερα.

Η περσινή κατάσταση «αναμονής» (η ανακοίνωση της Πορείας για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του 2015 διαπίστωνε την «αδρανοποίηση ενός κομματιού του φοιτητικού κόσμου ο οποίος -όπως και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, άλλωστε- απλώς περιμένει καρτερικά την κυβέρνηση της “αριστεράς” να τηρήσει προεκλογικές δεσμεύσεις και να λύσει τα προβλήματα των πανεπιστημίων) έδωσε φέτος τη θέση της στην απογοήτευση, στο αίσθημα ήττας. Αυτό εκφράστηκε με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η μείωση της συμμετοχής στις εκλογές (σε ένα σώμα που ήδη έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια). Περίπου 10.000 φοιτητές λιγότεροι προσήλθαν φέτος στις κάλπες, με τους περσινούς ψηφοφόρους να υπολογίζονται στις 85.000.

Θα ήμασταν άδικοι προς τον αναρχοβανδαλισμό και τον αναρχοτραμπουκισμό, αν δεν αναγνωρίζαμε ότι μέρος της υπόσκαψης (και) των φετινών εκλογών, ανήκει σε αυτούς. Σε ορισμένες σχολές, με τις τυφλές, μηδενιστικές όσο και προβοκατόρικες ενέργειές τους, οι αναρχικοί των εκτονωτικών επεισοδίων και των κλεμμένων καλπών έδωσαν πολύ καλό άλλοθι στις καθεστηκυίες φοιτητικές παρατάξεις, και από κοινού συνέβαλαν στην απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας. Η αναρχία λειτούργησε ως τέλειο συμπλήρωμα του κυρίαρχου κλίματος, καθώς και της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ εντός των σχολών, στην αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Η απουσία της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ (τα ανώτερα όργανα συντονισμού των φοιτητών και των σπουδαστών πανελλαδικά, σήμερα κανονικά φαντάσματα, ήταν άλλοτε επιφορτισμένα και με την ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων εκλογών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα), όσο και σκόπιμη επιλογή όλων των γνωστών παρατάξεων να εκδίδουν ευνοϊκά για τον εαυτό τους αποτελέσματα, δεν επιτρέπουν στη μεγάλη μάζα φοιτητών και σπουδαστών να έχουν συγκεκριμένη εικόνα για την έκβαση των εκλογών σε όλες τις σχολές, σε όλη την επικράτεια.

Η ΔΑΠ για …30η φορά είναι νικήτρια των φοιτητικών εκλογών, αλλά σε περίπου 80 σχολές σε όλη την επικράτεια βλέπει κομμάτια της να αποσχίζονται, και να διαιρείται η εκλογική της δύναμη. Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία του κόμματος της ΝΔ, και η πρόσφατη κυριολεκτική διάλυση της ΟΝΝΕΔ από τον νέο αρχηγό της ΝΔ, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους άλλοτε «μονιασμένους» φοιτητές της ΔΑΠ.

Η ΠΚΣ διατηρεί τη δεύτερη θέση, πανηγυρίζοντας γι’ αυτή, την ώρα που από τα δικά της δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι χάνει 2.000 ψηφοφόρους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, την ώρα εξάλλου που μειώνεται η προσέλευση στα περισσότερα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αρκεί να μη χάσει τις έδρες της!

Η ΠΑΣΠ διασώζεται (σε κάποιες σχολές, κατά το πρότυπο της ΔΑΠ, εμφανίζονται αποσχισμένες φοιτητικές παρατάξεις που αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους συναδέλφους τους της ΠΑΣΠ), και λαμβάνει για μια ακόμη φορά ένα αναλογικώς υψηλό ποσοστό σε σχέση με την αποδοχή που γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Κερδίζει περί το 10% των ψήφων στα ΑΕΙ και 20% των ψήφων στα ΤΕΙ, σημειώνοντας μάλιστα σε επίπεδο ποσοστών (λόγω της μειωμένης προσέλευσης) οριακή άνοδο.

ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ, με δύο λόγια η σύμπραξη των φοιτητών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, όπου τυχόν αυτή κατέστη δυνατή, δεν απέδωσε το άθροισμα των περσινών ψήφων των τριών αυτών παρατάξεων. Η στάση της ΕΑΑΚ, η οποία σε κάποιες σχολές συνέπραξε, και σε κάποιες σχολές όχι, με τις δύο άλλες παρατάξεις, σκιαγραφεί ένα σαθρό υπόβαθρο συνεργασίας, το οποίο επεσήμανε με προεκλογική της ανακοίνωση η Πορεία: «Στην πραγματικότητα η συνεργασία αυτή καθορίζεται από τη στάση της ΕΑΑΚ ανά σχολή και αυτή η στάση έχει να κάνει με το ποια πολιτική δύναμη από αυτές που συγκροτούν την ΕΑΑΚ έχει τους συσχετισμούς σε κάθε σχήμα της. Έτσι σε πολλές σχολές αυτή η συμπόρευση περπατάει τουλάχιστον στο επίπεδο του κοινού εκλογικού κατεβάσματος, ενώ σε άλλες όχι. Τραγελαφική κατάληξη αυτής της υποτιθέμενης συνεργασίας και αποθέωση του τυχοδιωκτισμού αποτελούν παραδείγματα συλλόγων όπου υπάρχουν δύο σχήματα της ΕΑΑΚ και το ένα συμμετέχει στο κοινό εκλογικό κατέβασμα με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ, ενώ το άλλο κατεβαίνει στις εκλογές μόνο του».

Με δεδομένες τις φορτούνες που πέρασε, είναι θαύμα πώς υπάρχει ακόμα φοιτητική παράταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτή είναι το πρωτοεμφανιζόμενο «Bloco». Πραγματοποιώντας εκλογική κάθοδο σε μία σειρά σχολές, έχει σημασία ότι η φοιτητική νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, για την ακρίβεια, προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αυτά που έχουν φυλλορροήσει προς την πλευρά των φοιτητών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ. Στην ουσία του, το «Bloco» δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από την κυβερνητική παράταξη που θα προσπαθήσει μέσα στις σχολές να εξηγήσει την «αναγκαιότητα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συνέχισαν την καλή παρουσία τους στις φοιτητικές εκλογές, και συγκέντρωσαν 593 ψήφους, σε 50 σχολές και 12 πόλεις. Μολονότι η αυξημένη αποχή φαίνεται ότι τις επηρέασε αρνητικά, τουλάχιστον σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, οι Αγωνιστικές Κινήσεις ενίσχυσαν την παρουσία τους στα ΔΣ. Η Πορεία, στο έδαφος των κοινών τους απόψεων, επιδίωξε τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα με τις Αγωνιστικές Κινήσεις, και αυτήν την προοπτική, της συνεργασίας, της ανάπτυξης συντροφικών δεσμών και συναγωνιστικού κλίματος, θα συνεχίσει να υπηρετεί την επομένη κιόλας των εκλογών.

Η Πορεία άπλωσε γεωγραφικά την παρουσία της, και κατέβηκε για πρώτη φορά σε Θεσσαλονίκη (Νομική) και Γιάννενα (Οικονομικό). Ταυτόχρονα, επανήλθε μετά από απουσία λίγων χρόνων στα ΤΕΙ Αθήνας (ΣΕΥΠ και ΣΤΕΦ), ενώ η παρουσία της συνεχίζεται σε Πάντειο, Φιλοσοφική Αθήνας, Φυσικό Αθήνας. Στις σχολές αυτές συγκέντρωσε 57 ψήφους (εκκρεμεί η εκλογική διαδικασία στο Πάντειο, λόγω της επίθεσης αναρχικών στη σχολή και αναβολής των εκλογών), ενώ πέρυσι είχε αθροίσει 92 ψήφους. Πιο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η απόφαση νέων συναγωνιστών για τη συμπόρευσή τους με την Πορεία, γεγονός που επιτρέπει ταυτόχρονα πεδίο παρέμβασης σε μια σειρά νέων τμημάτων, σε τρεις πόλεις.

Με εργαλεία της δουλειάς μας, το καινούριο τεύχος του περιοδικού Πορεία, στο οποίο αποτυπώνονται και πολλές από τις εκπαιδευτικές και γενικότερες πολιτικές θέσεις μας πάνω στα προβλήματα της συγκυρίας, τις νέες αφίσες που τυπώσαμε, τις προκηρύξεις για την ταυτότητά μας και τις διεκδικήσεις μας, τις πολλαπλές ψηφιακές αναρτήσεις μας, την τοποθέτησή μας στα τρέχοντα φοιτητικά και κοινωνικά προβλήματα, η Πορεία συμμετείχε με αγωνιστικό παλμό και ζωντάνια στη μάχη των εκλογών της 18ης Μαΐου, αντιμετωπίζοντας τις φοιτητικές κάλπες ως πολιτικό γεγονός, μακριά από την εκλογολαγνεία που έχουν να επιδείξουν πολλές άλλες παρατάξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με το βλέμμα στραμμένο στις φοιτητικές όσο και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές μάχες της επόμενης ημέρας, η Φοιτητική Πορεία θα αξιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα που είχε στις φοιτητικές εκλογές, για να συνεχίσει τον αγώνα της, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, για φοιτητικό κίνημα αφυπνισμένο, οργανωμένο, αγωνιστικά συνειδητοποιημένο και προσανατολισμένο.

Οι σύντομες ανταποκρίσεις που ακολουθούν προέρχονται από τις σχολές τις οποίες κατέβηκε φέτος η Πορεία.

Αθήνα

Πάντειο

Οι ενέργειες των κουκουλοφόρων ματαίωσαν τις εκλογές στο Πάντειο, την ώρα που καλλιεργούσαν κλίμα τρομοκρατίας στη συγκεκριμένη σχολή, και όχι μόνο. Παρατίθεται απόσπασμα ανακοίνωσης που εξέδωσε η Πορεία Παντείου, καταγγέλλοντας την τυφλή μηδενιστική δράση των αναρχικών στοιχείων.

«Σήμερα, ανήμερα των φοιτητικών εκλογών, άτομα, προερχόμενα από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο, εισέβαλλαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εξοπλισμένα με διάφορα αντικείμενα π.χ. ξύλα, πυροσβεστήρες κ.α. έκαψαν μια κάλπη, έσκισαν αφίσες, τραμπούκισαν  μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Παντείου. Παρόμοια γεγονότα πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στη Νομική, στο Παιδαγωγικό και στο ΑΠΘ! Μετά από απόφαση της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) αποφάσισε και επίσημα την αναβολή των εκλογών, τη σύνταξη καταγγελίας για όσα συνέβησαν και την εκ νέου συνεδρίαση της αύριο στις 14:00.

Η Πορεία Παντείου καταγγέλλει με τον με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τις συγκεκριμένες ενέργειες! Πρόκειται για ένα ντελίριο βίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που αποστρέφεται ανοιχτά τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και στρώνει το δρόμο για αντιδημοκρατικές εξελίξεις στα Πανεπιστήμια. Οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το φοιτητικό κίνημα ούτε με τα συμφέροντα του. Είναι αρκετό να αναλογιστούμε ποιος ωφελείται από όλα αυτά τα γεγονότα. (…)

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Παντείου πρέπει να προασπίσουν τις συλλογικές τους διαδικασίες απέναντι στους διάφορους τραμπούκους που με φασίζουσες πρακτικές δυναμίτισαν τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών αλλά και απέναντι στους σταθερούς υπονομευτές του φοιτητικού μας συλλόγου που έχουν αδρανοποιήσει το σύλλογο ή αποδέχονται σιωπηρά την διάλυση του.

Αποτελεί ζητούμενο για τις φοιτητικές παρατάξεις του συλλόγου μια πιο σθεναρή στάση απέναντι στις κάθε λογής προβοκάτσιες που στήνονται σε βάρος του. Απαιτείται η οργανωμένη περιφρούρηση των διαδικασιών του συλλόγου μας και όχι η άτακτη υποχώρηση και ο συμβιβασμός απέναντι σε όσα έγιναν σήμερα!

Η μαζική συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές αλλά και η πλατιά καταδίκη όλων των υπονομευτών του φοιτητικού μας συλλόγου θα είναι το πιο ηχηρό μήνυμα απέναντι σε αυτούς που σήμερα αμαύρωσαν τις συλλογικές μας διαδικασίες αλλά και σε όσους εδώ και καιρό αδρανοποιούν το σύλλογο!»

Φιλοσοφική

ψήφισαν

1463

έγκυρα

1427

ΔΑΠ

595 (5)

ΠΚΣ

488 (4)

ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ

215 (2)

ΠΑΣΠ

57

Πορεία

18

Bloco

17

Αγ. Κινήσεις

11

λευκά

27

άκυρα

35

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Φιλοσοφική φέτος προσήλθαν 1463 φοιτητές για να ψηφίσουν, ενώ το 2015 είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1831 φοιτητές. Όλες οι φοιτητικές παρατάξεις (εξαιρουμένου βεβαίως του πρωτοεμφανιζόμενου Bloco) είχαν μικρή έως μεγάλη μείωση σε απόλυτους αριθμούς ψήφων. Είναι προφανές ότι, ανεξάρτητα από τα φοιτητικά ποσοστά και τις έδρες της μιας ή της άλλης παράταξης στη Φιλοσοφική, το «χτύπημα» της αποχής δεν μετριέται κυρίως σε «απώλειες ψήφων», αλλά και στην απομάκρυνση ενός φοιτητικού κομματιού, μέχρι πρότινος ενεργού, από διαδικασίες που το αφορούν, από διαδικασίες στις οποίες εμείς θέλουμε να το καλέσουμε να λάβει, πιο δραστήρια, μέρος.

Στα «τραγικά» παραλειπόμενα της ημέρας των εκλογών καταγράφονται οι πανηγυρισμοί της ΠΚΣ, η οποία ήλπιζε ότι, με δεδομένη την αύξηση της αποχής, και με την ελπίδα ίσως ότι θα πετύχαινε να περιορίσει τις δικές της απώλειες σε ψήφους, θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά της, ενδεχομένως και τις έδρες της στο ΔΣ, αυτές στις οποίες με τόση εκλογολαγνεία πάντοτε προσβλέπει

Φυσικό

Τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης του Φυσικού (σε σύνολο 330 ψήφων φέτος, από 456 πέρυσι) διαμορφώθηκαν ως εξής:

ψήφισαν

330

έγκυρα

327

ΠΚΣ

160

ΕΑΑΚ

117

Αγ. Κινήσεις

17

Πορεία

14

ΠΑΣΠ

8

ΑΡΔΙΝ

6

ΔΑΠ

1

λευκά

4

άκυρα

3

Η Πορεία βρίσκεται οριακά στη διεκδίκηση μίας από τις εννέα έδρες του Δ.Σ. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που συντάσσεται η ανταπόκριση, υπάρχει εκλογική αντιδικία μεταξύ κυρίως της …ΠΚΣ και της ΕΑΑΚ για τον τρόπο που πρέπει να γίνει ο υπολογισμός της κατανομής των 9 εδρών, από τον οποίο εξαρτάται αν θα έχουμε ΔΣ με κατανομή εδρών ΠΚΣ 5, ΕΑΑΚ 3, Αγ. Κινήσεις 1 (δηλαδή, αυτοδυναμία της ΠΚΣ) ή ΠΚΣ 4, ΕΑΑΚ 3, Αγ. Κινήσεις 1, Πορεία 1. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να επανέλθουν, να συζητήσουν, και να αποφασίσουν για την έδρα που πλανάται κυρίως λόγω απόντος εκλογικού κανονισμού, η ΠΚΣ δια του …Ριζοσπάστη, φρόντισε να ενημερώσει για την «αυτοδυναμία» της στο Φυσικό, πριν καν πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Σε ό,τι αφορά την ημέρα των εκλογών, στο χώρο έξω από το Παιδαγωγικό (όπου πραγματοποιούνται οι εκλογές και για τις σχολές θετικών επιστημών) σημειώθηκαν λίγα «παρατράγουδα» από άτομα προερχόμενα από τον αναρχικό/αντεξουσιαστικό χώρο. Σε αντίθεση με τις περσινές συνεχόμενες, μηδενιστικές εκτονώσεις τους, φέτος τελικά οι «δράσεις» τους πήραν περισσότερο χαρακτήρα «πολέμου νεύρων» σε βάρος των φοιτητών. Ας σημειωθεί ότι μετά το πέρας των εκλογών, για λόγους ασφαλείας, υπήρχε η πρόβλεψη να γίνει συντεταγμένα η αποχώρηση από το χώρο του Παιδαγωγικού. Τελικά μεγάλο κομμάτι των φοιτητών βρέθηκε προ εκπλήξεως βλέποντας την ΠΚΣ να αποχωρεί μόνη της όταν συγκέντρωσε τον κόσμο της, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους πίσω, ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί στο Χημικό η καταμέτρηση…

ΤΕΙ Αθήνας (ΣΕΥΠ και ΣΤΕΦ)

Στις δύο σχολές του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ και ΣΤΕΦ, οι νέοι συναγωνιστές της Πορείας, κατεβαίνοντας για πρώτη χρονιά στην εκλογική μάχη, συγκέντρωσαν 2 και 5 ψήφους αντίστοιχα.

ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΠΚΣ, οι τρεις πρώτες δυνάμεις και στις δύο σχολές, ήταν επιεικώς απαράδεκτες (και) στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησαν τα προεκλογικά ΔΣ, (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι χρόνοι κατάθεσης ψηφοδελτίων ήταν μεταμεσονύκτιοι, με προκλητική καθυστέρηση και αναβλητικότητα και από τις τρεις παρατάξεις) ενώ μάλιστα στη ΣΤΕΦ έθεσαν σε βασανισμό χρονοκαθυστέρησης ως τα ξημερώματα όλους τους εκπροσώπους ψηφοδελτίων, μέχρι να τα εγκρίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφοδέλτιο της Πορείας στη ΣΤΕΦ, με αποκλειστική ευθύνη της ΠΑΣΠ, δεν είχε τυπωθεί ως τις 6 το πρωί της ημέρας των εκλογών. Η ΠΑΣΠ έσβηνε και πρόσθετε ονόματα στα ψηφοδέλτιά της μέχρι την τελευταία στιγμή, και επειδή δεν είχε δώσει το δικό της για εκτύπωση, έκρινε σκόπιμο, παράλληλα, να μη δώσει κανένα άλλο για να φωτοτυπηθεί.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, ο οποίος είχε τελικά την καλοσύνη να προσέλθει στο τυπογραφείο, και χωρίς να αναγνωρίζει τους εκπροσώπους της Πορείας που είχαν πάει στον χώρο για να εξυπηρετήσουν την εκλογική διαδικασία, μεγαλοφώνως ζήτησε από τον τυπογράφο να εκτυπώσει τα ψηφοδέλτια: «1.500 για την ΠΑΣΠ, 400 για την Πορεία»!

Όλα αυτά, μολονότι, προφανώς, οι Εφορευτικές Επιτροπές είναι υποχρεωμένες να εκτυπώνουν ίσο αριθμό ψηφοδελτίων για όλες τις παρατάξεις, και παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη σχολή οι εκτυπώσεις για τα φοιτητικά ψηφοδέλτια γίνονται δωρεάν. Όμως η μεγάλη ΠΑΣΠ των 264 ψήφων στη ΣΕΥΠ (δεύτερη δύναμη) και των 549 στη ΣΤΕΦ (πρώτη δύναμη), για να διαιωνίζει την πρωτοκαθεδρία της, θεωρεί σκόπιμες τις αυθαιρεσίες αυτές.

Οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές των μεγάλων παρατάξεων στα ΤΕΙ, όσο και στα ΑΕΙ, πολλές φορές γνωρίζουν το απόγειό τους τις ημέρες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Ταυτόχρονα, για όσους έχουν την «ευκαιρία» να τις ζήσουν, οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν μεγάλο δάσκαλο για την ποιότητα και για το πολιτικό ήθος, δηλαδή για την πολιτική κατάντια των δυνάμεων αυτών.

Θεσσαλονίκη

Νομική

Παρά το γεγονός ότι πανελλαδικά η συμμετοχή σημείωσε ελεύθερη πτώση, στην Νομική ΑΠΘ οι ψηφίσαντες μειώθηκαν μόνο κατά ...τρεις, ενώ το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τους ενεργούς φοιτητές παραμένει λίγο κάτω από το 50%, γεγονός που μόνο ως θετικό μπορεί να καταγραφεί δεδομένης της κατάστασης στις άλλες σχολές.   

Αν όμως η ποσότητα παρέμεινε ίδια σε αριθμούς, αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη ότι ποιοτικά το σώμα μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και οι ακραιφνείς μνημονιακές αντιδραστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της επίθεσης, των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και των νεκρωμένων συλλόγων, δηλαδή ΔΑΠ-ΑΦΠ-ΦΟΙΤ.ΑΝ (διάσπαση της ΔΑΠ) συγκεντρώνουν φέτος 7 από τις 11 έδρες (και παρ’ ολίγον 8 από τις 11!).

ψήφισαν

939

έγκυρα

917

ΔΑΠ

346 (4)

ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ

228 (3)

ΑΦΠ

131 (2)

ΦΟΙΤ.ΑΝ.

126 (1)

ΠΚΣ

44 (1)

Αγ. Κινήσεις

12

Πορεία

10

λευκά

20

άκυρα

22

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τις εκλογές, στο προεκλογικό ΔΣ, με πρόταση της ΠΚΣ και τη συμφωνία ΔΑΠ-ΑΦΠ αντιδημοκρατικά αποκλείστηκαν οι εκλογικοί συνδυασμοί των Αγ. Κινήσεων, της Πορείας και της Φοιτ.Αν. από τις εφορευτικές επιτροπές, επειδή «δεν είχαν έδρα στο προηγούμενο ΔΣ» και παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν τώρα και είχαν κάθε δικαίωμα να έχουν παρουσία και λόγο στην καταμέτρηση.

Έχει επίσης σημασία ότι η εκλογική διαδικασία διακόπηκε 4 φορές: 1 φορά γιατί η ΔΑΠ είχε στο ψηφοδέλτιο της υποψήφιο που είχε πάρει πτυχίο(!), και ακόμη 3 φορές όταν άτομα του α/α χώρου περνούσαν από το Οικονομικό και το Πολιτικό. Με δεδομένες τις επιθέσεις τους που είχαν προηγηθεί στο Γεωπονικό, υπήρχαν εύλογοι φόβοι για επίθεση στην Νομική. Το βράδυ της καταμέτρησης, μπράβοι της ΔΑΠ που είχαν (αυτόκλητα) αναλάβει την «περιφρούρηση» της διαδικασίας, απρόκλητα προπηλάκισαν και απείλησαν μέλη του ΣΦΝ που έφευγαν από τον χώρο.

Γιάννενα

Οικονομικό

ψήφισαν

158

έγκυρα

153

ΔΑΠ

110 (5)

ΠΚΣ

18 (1)

Αγ. Κινήσεις

11 (1)

Πορεία

8

ΕΑΑΚ

4

λευκά

2

άκυρα

5

Και στο τμήμα αυτό, δυστυχώς, στην απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών την οποία διδάσκει η ΔΑΠ (αρνούμενη πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να πραγματοποιήσει ΔΣ και να κινήσει διαδικασίες για Γενικές Συνελεύσεις) βάλλει από άλλο μετερίζι η ΠΚΣ, προσθέτοντας το λιθαράκι της στην αποδυνάμωση του φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση της ΠΚΣ των τελευταίων προεκλογικών ημερών, οπότε και κάλυψε με δικές της αφίσες το ένα και μοναδικό ταμπλό που χρησιμοποιούσε η Πορεία, καθώς και τον χώρο πίσω από αυτό.

Σε πολλές σχολές, η ΠΚΣ, η οποία υποτίθεται μιλάει από την αριστερή «όχθη» του ποταμού, μοιράζεται με τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τους χώρους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με φύλλο συκής τις έδρες που κερδίσουν στα ΔΣ. Στους «δικού» τους χώρους, στα τσιφλίκια τους, κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να αναρτά αφίσες, να μοιράζει προκηρύξεις, να εκφράζει την πολιτική του παρουσία εν γένει.

Οι πραγματικά προοδευτικές, οι πραγματικά αριστερές φωνές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα χρειαστεί να δώσουν μάχες και στο πεδίο αυτό, στον αγώνα για την προάσπιση των κεκτημένων συλλογικών διαδικασιών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των φοιτητικών ελευθεριών.

Διαβάστε επίσης