Ανταπόκριση από τη συνέλευση των ασκούμενων δικηγόρων με ΕΣΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: 

Την Πέμπτη 17/2 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συνέλευση των ασκούμενων δικηγόρων με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στα δικαστήρια. Βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν το πρόβλημα των αδειών, καθώς οι ασκούμενοι δεν δικαιούνται ούτε μία μέρα κανονικής άδειας(δηλαδή μετ’αποδοχών), ενώ υπογράφουν συμβάσεις 12μηνης διάρκειας. Μετά από τη μάχη που έδωσαν και κέρδισαν πριν μερικούς μήνες για το ζήτημα της μισθοδοσίας, τώρα ήρθε η ώρα για να ξανασκηθεί πίεση, ώστε να κατακτηθεί για όλους τους ασκούμενους, είτε αυτούς που δουλεύουν ήδη, είτε για αυτούς που θα έρθουν, το δικαίωμα στην κανονική άδεια. Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και Υπουργείο Δικαιοσύνης φαντάζονται ότι για ένα χρόνο, ακόμα και μες στο καλοκαίρι, οι ασκούμενοι θα βγάζουν τη βρώμικη δουλειά και θα καλύπτουν τα κενά, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. Και αυτά στον...21ο αιώνα! Ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία διευκρίνιση σε σχέση με τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουμε το υπόλοιπο διάστημα της άσκησης (ένα εξάμηνο) στα δικηγορικά γραφεία. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι κυβέρνηση και Δικηγορικοί Σύλλογοι αφήνουν αρρύθμιστο το ζήτημα, ώστε να οργιάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος μας, όταν θα δουλεύουμε εκεί. Ό,τι δηλαδή βιώνουν όλοι οι ασκούμενοι, αλλά και οι μισθωτοί δικηγόροι-υπάλληλοι σε γραφεία και εταιρείες.

Η συνέλευση αποφάσισε την έκδοση ανακοίνωσης για τα προβλήματα αυτά, η οποία θα διακινηθεί δια ζώσης στα δικαστήρια, καθώς και σε σάιτ και σελίδες στο ίντερνετ, ώστε να γίνουν όσο γίνεται πιο γνωστά τα προβλήματα και να πάρει έκταση το ζήτημα. Σε αυτά τα πλαίσια, να διερευνηθεί και η δυνατότητα συντονισμού με τους συναδέλφους της Αθήνας για τα ίδια προβλήματα, καθώς και με το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής. Ακόμα, αποφάσισε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όπου και θα τεθούν αυτά τα ζητήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αποφάσισε να διοργανώσει μια ευρύτερη συζήτηση ασκουμένων, είτε αυτοί είναι στο ΕΣΠΑ, είτε όχι, ώστε να συζητηθούν τα κοινά μας προβλήματα.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης στηρίζει αυτές τις ενέργειες και καταθέτει τις δυνάμεις της για την υλοποίηση των αποφάσεων. Είναι ανάγκη οι ασκούμενοι να ξαναπιάσουν το νήμα των κινητοποιήσεων της προηγούμενης περιόδου. Είναι πλέον φανερό ανάμεσα τους, ότι μόνο συλλογικά και αγωνιστικά μπορούν να επιβάλλουν τα...αυτονόητα. Έτσι θα πρέπει να προχωρήσουν!

(βλ.τη σελίδα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων στο fb)

Διαβάστε επίσης