Ανταπόκριση από τη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: 

Στις 29/10 ο φοιτητικός σύλλογος Εικαστικού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε γενική συνέλευση. Ο αριθμός των φοιτητών που συμμετείχαν ήταν ικανοποιητικός, με αυξομειώσεις καθόλη τη διάρκεια χωρίς όμως αυτό να χαλάσει την απαρτία.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική με αρκετές τοποθετήσεις, ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Κινήθηκε γύρω από τους νέους σχεδιασμους της κυβέρνησης δηλαδή τα ν+2 χρόνια φοίτησης, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και την ισοβάθμιση κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημιακών πτυχίων. Συζητήθηκαν επίσης και τα ειδικά θέματα της σχολής καλών τεχνών, δηλαδή η έλλειψη υποδομών, το μεγάλο κόστος για τα υλικά και αναλώσιμά μας, η χωρική διάσπαση της σχολής μας σε όλη την πόλη, η απουσία δικής μας λέσχης καθώς και η δυσκολία μας για την μετακίνηση στη σχολή της Θέρμης λόγω της κακής συγκοινωνίας.

Στο τέλος και ύστερα από πρόταση της Φοιτητικής Πορείας αποφασίστηκε να ψηφιστούν ένα προς ένα τα αιτήματα που προτάθηκαν απο φοιτητές, παρατάξεις και συλλόγους, καθώς ύστερα από συζήτηση το σώμα τον φοιτητών αποφάσισε πως οι στόχοι μας είναι κοινοί και πρέπει να δράσουμε αναλόγως.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις όμως δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί η στάση της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Bloco. Οι προτάσεις τους για δράσεις ήταν άοσμες, επιδερμικές και θα λειτουργούσαν μόνο ανασταλτικά σε μια κατάσταση που απαιτεί δραστικές αποφάσεις και όχι γκράφιτι, art performances και φεστιβάλ στο προαύλιό μας, έτσι και καταψηφίστηκαν. Το Bloco προσπάθησε επανειλημμένα να σαμποτάρει την προσπάθεια για συσπείρωση στα κοινά αιτήματά μας, κωλυσιεργώντας την διαδικασία, κάνοντας τον μοναδικό υπεύθυνο της συνέλευσης και κυρίως γράφοντας λανθασμένα στα πρακτικά πως δημιουργήθηκε κοινό πλαίσιο ενώ είχε ειπωθεί ξεκάθαρα πως τα πλαίσια των συλλόγων/παρατάξεων απλά θα διαβάζονταν και δεν θα ψηφίζονταν.
Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως το Bloco έχει τις τρεις έδρες του ΔΣ και παρέλειψε να φέρει την νόμιμη σφραγίδα για την επικύρωση των πρακτικών (!)
Οι φοιτητικός σύλλογος θα πρέπει να ξεμπροστιάσει και να καταγγείλει τις αντιδημοκρατικές ενέργειες της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και να θυμηθεί πως τις βάσεις για το νέο πολυνομοσχέδιο έθεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, όσο και να οι ίδιοι προσπαθούν να προβάλουν ένα πρόσωπο φιλικό προς τα συμφέροντα των φοιτητών.
Στο τέλος η συνέλευση αποφάσισε κατάληψη μόνο των κτηρίων στα οποία πραγματοποιούνται τα θεωρητικά μαθήματα και συγγραφή από το συντονιστικό κατάληψης ενός δελτίου τύπου καθώς και μοίρασμα αυτού. Άλλη μια προσπάθεια για συνέλευση έγινε και στις 1/11 , που ήταν και η τελευταία μέρα της κατάληψης χωρίς όμως επιτυχία και με ελάχιστη προσέλευση.

Κυριακή Τ.
 

Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί.

Διαβάστε επίσης