Αντιπροσφυγική πολιτική, ρατσισμός, ξενοφοβία: Βούλιαξε στη λάσπη η προσφυγική δομή στο Καρά Τεπέ

kara tepe laspi

Οι βροχές που ξέσπασαν στη Λέσβο πριν λίγες μέρες και έπληξαν τη νέα προσφυγική δομή στο Καρά Τεπέ ανέδειξαν για μια ακόμα φορά την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Όχι μια, αλλά δύο φορές σε διάστημα μερικών ημερών η δομή πλημμύρισε. Μετά την καταιγίδα, χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και άρρωστοι, βρέθηκαν να κοιμούνται μέσα στις λάσπες, σε σκηνές που δεν διαθέτουν ούτε καν πάτωμα. Αν και μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας που το κατέστρεψε ολοσχερώς, η νέα δομή στο Καρά Τεπέ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ως μια αναβαθμισμένη δομή με μεγαλύτερη χωρητικότητα, το κυβερνητικό αφήγημα πνίγηκε κυριολεκτικά στις λάσπες. Η νέα δομή αποτελεί ακριβώς επανάληψη των τραγικών συνθηκών που επικρατούσαν στο κολαστήριο της Μόριας, με χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται σαν τα ζώα και με σχεδόν μηδενικές συνθήκες υγιεινής.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα η κυβέρνηση φάνηκε και από τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Ν. Μηταράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «…αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται…». Αυτονόητο λοιπόν για την κυβέρνηση είναι το δράμα των προσφύγων. Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση είναι γνωστός. Πιο συγκεκριμένα, τη νέα συμφορά που έπληξε τους πρόσφυγες έσπευσε να αξιοποιήσει ο αρμόδιος υπουργός δηλώνοντας πως: «Οι χθεσινές ζημιές καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής…». Για μια ακόμα φορά γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να “επιλύσει’’ το προσφυγικό ζήτημα προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης – στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ξενοφοβικός και βαθιά ταξικός ο νέος νόμος για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας

Στην ίδια κατεύθυνση και μόλις μια μέρα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ο νέος νόμος για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ξενοφοβικό νόμο που θέτει ταυτόχρονα σκληρά κριτήρια και προβλέπει την κτήση ιθαγένειας για ελάχιστους. Οι προβλέψεις του νέου νόμου αποκλείουν χιλιάδες ανθρώπους από την ιθαγένεια. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει εκτός από την συνέντευξη που μέχρι τώρα διεξαγόταν, πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας με ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος, με τους συμμετέχοντες να πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό επιτυχίας 70%. Με το νέο νόμο αυξάνονται επίσης και τα παράβολα, καθώς πέραν των 550 ευρώ που προβλεπόταν για τη συνέντευξη, τώρα θα πρέπει να πληρώσουν κι άλλα 150 (η αρχική πρόβλεψη ήταν 250) για τις γραπτές εξετάσεις. Παράλληλα εισάγονται κριτήρια για την κτήση ιθαγένειας. Δικαίωμα σε αυτήν θα έχουν μόνο όσοι έχουν σταθερή εργασία και άνω των 7.700 ευρώ ετήσιο εισόδημα. 

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αντιμέτωπα με το ρατσισμό στα Καμένα Βούρλα

Με την ξενοφοβία και το ρατσισμό ήρθαν αντιμέτωπα 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα τέλη Σεπτεμβρίου στα Καμένα Βούρλα. 

Τα παιδιά αυτά επρόκειτο να εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής μέχρι να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Μόλις έγινε γνωστή η έλευση των ανήλικων προσφυγόπουλων, ακροδεξιές ομά­δες “αγανακτισμένων’’ πολιτών συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την εγκατάστασή τους, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Ιωάννης Συκιώτης σε μια τοποθέτηση ρα­τσιστικού μίσους δήλωσε πως: «διαμη­νύ­ουμε προς όλους ότι θα μας βρουν απέναντι ως ανθρώπινη ασπίδα αν επιχειρηθεί η εγκατάσταση έστω και ενός μετανά­στη/πρόσφυγα στους συγκεκριμένους χώ­ρους».

Η κομματική οργάνωση Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες 

Διαβάστε επίσης