Απεργιακό «κύμα» στην Ευρώπη

Κατηγορία: 
apergia finlandia

Κύμα απεργιών ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με αιχμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Γαλλία. 

Ιταλία

Στην Ιταλία, ο γαλλο-ινδικός κολοσσός της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα Arcelor Mittal σχεδιάζει το κλείσιμο της χαλυβουργικής εταιρείας Ilva στον Τάραντα, πετώντας στο δρόμο περίπου 4.700 εργαζόμενους, τους 2.891 ήδη από το 2020.

Η εργοδοσία απέρριψε τα αιτήματα εργαζομένων και οι τελευταίοι  προκήρυξαν απεργία για τις 10 Δεκεμβρίου, σχεδιάζοντας παράλληλα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το εργοστάσιο Ilva αποτελεί κυριολεκτικά ζωτικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας, καθώς χιλιάδες ντόπιοι εργάτες δουλεύουν σε αυτό.

Φινλανδία

Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκονται και οι βιομηχανικοί εργάτες στη Φινλανδία, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για θέματα μισθών και εργασιακών συνθηκών.

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απήργησαν το προηγούμενο διάστημα στους βιομηχανικούς τομείς του χάλυβα, της κατασκευής ελαστικών και των διυλιστηρίων, καθώς και σε άλλους τομείς.
Υπενθυμίζεται ότι Φιλανδός πρωθυπουργός παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες λόγω του απεργιακού κύματος.

Αλβανία

Στη γειτονική Αλβανία, 600 εργάτες του ορυχείου χρωμίου Μπουλκίζα προχώρησαν σε απεργία, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που καλούνται να δουλέψουν, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και με ατελείωτα ωράρια.

Οι εργάτες έφτιαξαν σωματείο που οργανώνει τον αγώνα τους. Η εργοδοσία έσπευσε να απολύσει τον πρόεδρο του σωματείου, γεγονός που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ενάντια στην τρομοκρατική και εκδικητική απόλυση.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο ορυχείο είχε πραγματοποιηθεί το 2011 μεγάλη απεργία, η οποία διήρκησε 27 ολόκληρες ημέρες και καταλύθηκε μετά από επέμβαση 300 αστυνομικών μέσα στις στοές, όπου είχαν ταμπουρωθεί οι εργάτες.