Απλήρωτες υπερωρίες - Μειώσεις στο δώρο Χριστουγέννων: Ξηλώνουν εργασιακά δικαιώματα και ξαναγράφουν πετσοκομμένο το εργατικό δίκαιο

ergazomenoi

Ο σάλος που προκλήθηκε από εργαζόμενους, εργατικές οργανώσεις και σωματεία, αντιπολιτευόμενα κόμματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης  οδήγησε την κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας σε αναδίπλωση και μικρή υποχώρηση  σχετικά με την προώθηση νόμου για απλήρωτες υπερωρίες τριών ωρών στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε καραντίνα.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, είτε ασθενήσουν είτε όχι, αναγκαστικά θα απουσιάσουν από την εργασία τους εφόσον η επιχείρηση λόγω κορονοϊού θα αναστείλει μερικά ή ολικά τη λειτουργία της.

Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί  δεν θα μπορέσουν να εργασθούν με τηλεργασία, που συνιστά ένα ακόμα αρρύθμιστο από την πλευρά των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέτρο.

Ο προγραμματισμός που υλοποιήθηκε ήταν οι ρυθμίσεις αυτές να ενταχθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Παρά το ότι υπήρξε καθυστέρηση λόγω των αντιδράσεων, οι ρυθμίσεις ξαναδιατυπώθηκαν με τελικό αποτέλεσμα να ψηφιστούν από τη Βουλή τη βδομάδα που πέρασε.

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης μετατρέπει τις απλήρωτες υπερωρίες των τριών ωρών σε απλήρωτες υπερωρίες της μιας ώρας. Δεν αλλάζει, όμως, η ουσία της ρύθμισης με την οποία επιβάλλεται απλήρωτη υπερωρία.

Στο μεταξύ καμιά συζήτηση δεν γίνεται για να αναλάβει το κράτος τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, για το Δώρο Πάσχα, ενώ από τους εργοδότες είχε καταβληθεί το σύνολο των εισφορών από τα τέλη Ιουνίου, εντούτοις μόλις προχθές άρχισαν να αποδίδονται στους εργοδότες τα ποσά που αντιστοιχούσαν στο κράτος…

Και όχι μόνο αυτό. Με ανάλογη διάταξη ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων, που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο, για όσους εργαζόμενους μπήκαν σε αναστολή εργασίας δεν θα γίνει επί του ονομαστικού μισθού, δηλαδή στις μικτές αποδοχές. Αντί γι’ αυτό, οι μικτές αποδοχές θα αντικατασταθούν για το διάστημα της αναστολής με τα 534 ευρώ που ήταν και παραμένει η αποζημίωση όταν αναστέλλεται  η εργασιακή σχέση. Για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων -και συνακόλουθα των  εργαζομένων σε αυτές- η αναστολή συνεχίζεται ακόμα. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες που έχουν ήδη σημειωθεί με τις αναστολές, θα αντιστοιχούν σε τέσσερεις (4) μισθούς για το 2020.  Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει μια σοβαρή μείωση στις αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων. Σημειώνουμε εδώ πως το διάστημα για το οποίο μια επιχείρηση οφείλει Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους της είναι από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου.

Και βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η εργοδοσία, με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ, απαιτεί να μειωθεί -μέχρι σημείου εξαφάνισης- το κόστος των υπερωριών και γενικότερα το «μη μισθολογικό κόστος», που είναι γι’ αυτούς τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας ίσως και οι αποδοχές αδείας. Στο στόχο αυτό αρκετά βιολιά παίζουν: από την έκθεση Πισσαρίδη μέχρι τον σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Πατέλη, και φυσικά σχετικά δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα του ΣΕΒ.

Έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα πως τα μέτρα με πρόσχημα και με την ευκαιρία της πανδημίας έρχονται για να αλλάξουν το χάρτη των εργασιακών σχέσεων σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Έτσι ακριβώς συνέβη και με τις ρυθμίσεις κατά την υπερδεκαετή μνημονιακή περίοδο που προφανώς συνεχίζεται, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, το "μισή δουλειά - μισός μισθός" και τόσα άλλα.

Διαβάστε επίσης