Για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Κατηγορία: 

Οι φοιτητικές εκλογές της 10ης Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο του κλεισίματος των κινητοποιήσεων φοιτητών και λαού για τα Τέμπη, καθώς και με όλη την αντιεκπαιδευτική επέλαση να βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης του Μαΐου περιόρισαν ή και έπνιξαν τη συζήτηση στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος και των προβλημάτων του. Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτό. Και οι ίδιες οι κυρίαρχες δυνάμεις, κυβερνητικές και "αριστερές" κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην γίνεται με ουσιαστικούς όρους αυτή η συζήτηση και αντιπαράθεση. 
Αρχικά, πρέπει να καταγγείλλουμε απερίφραστα την προσπάθεια της κυβέρνησης και των οργάνων του στις σχολές, των Πρυτανειών και των Κοσμητειών, να μην παραδώσουν τους καταλόγους των εγγεγραμμένων φοιτητών στις εφορευτικές επιτροπές για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Αυτή η κίνηση γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά και αποτελεί άλλο έναν κρίκο στην κυβερνητική προσπάθεια ελέγχου ή και διάλυσης των Φοιτητικών Συλλόγων. Η προσπάθεια της δεν πέρασε και οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν. Ωστόσο, βασικό πρόβλημα είναι ότι και οι ίδιοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν έχουν καταλόγους εγγεγραμμένων μελών. Κυβερνητικές και “αριστερές” δυνάμεις, δεκαετίες τώρα, δε διατηρούν τέτοιους καταλόγους, με αποτέλεσμα το φοιτητικό κίνημα να εξαρτά τις εκλογές του, από την καλή θέληση του κράτους – των Πρυτάνεων και των Κοσμητειών.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα, θετικό είναι ότι μετά από πολλά χρόνια καταγράφεται άνοδος των ψηφισάντων, γεγονός που αποδεικνύει πως πέραν των προβλημάτων και της συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα είναι εδώ. Αποτελεί τη μόνη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και αυτό το αναγνωρίζουν χιλιάδες φοιτητές. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι ψηφίσαντες είναι και πάλι πολύ λιγότεροι συγκριτικά με αυτούς πριν από μερικά χρόνια και αυτό δεν δικαιολογεί τους κάθε λογής διθυράμβους ιδιαίτερα της ΠΚΣ και των άλλων "αριστερών" δυνάμεων.
Για ακόμα μια χρονιά, βασικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία των τριτοβάθμιων πανελλαδικών οργάνων του φοιτητικού κινήματος, της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, παρά τους όρκους πίστης όλων των δυνάμεων σε αυτά. Για ακόμα μια χρονιά, δεν μπορούμε να έχουμε το ελάχιστο: την επίσημη έκδοση από τα τριτοβάθμια όργανα των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών σε όλη τη χώρα και ως εκ τούτου η κάθε δύναμη εκδίδει τα δικά της.
Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι η ΠΚΣ είναι πρώτη δύναμη και ότι καρπώνεται την άνοδο των ψηφισάντων. Οι πανηγυρισμοί της δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όταν σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, είναι πρώτη δύναμη με τις ίδιες ψήφους που ήταν τρίτη (!), πριν από μερικά χρόνια. Όσον αφορά τις θέσεις της ΠΚΣ, είναι η δύναμη που τα προηγούμενα χρόνια αποδέχθηκε τις φασιστικές απαγορεύσεις, την τηλεκπαίδευση και την ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές, βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Έχει την κύρια ευθύνη στο φοιτητικό κίνημα για το κλείσιμο των αγώνων για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Και για αυτούς τους λόγους, η πρωτιά της, όπως και πέρυσι, δεν σημαίνει καμιά ανάταση των αγώνων, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Από την άλλη, είναι η δύναμη με τον μεγαλύτερο μηχανισμό, μπορεί να τον κινεί ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές και να καρπώνεται τις ψήφους αγανάκτησης και οργής των φοιτητών. Επιπλέον, η διασπαστική λογική της να φτιάχνει ξεχωριστούς συλλόγους και να κάνει σε διαφορετικές ημερομηνίες εκλογές, όπως πχ στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στην αναγκαία ενότητα και στην πάλη που πρέπει να δοθεί ακόμα και στους πιο ΔΑΠιτοκρατούμενους Συλλόγους, ώστε να ανασυγκροτηθούν. Εκλογές μάλιστα που παρατάθηκαν κατά μία ημέρα και με κάλπες στους διαδρόμους της σχολής, ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με κάποια δημοκρατική λειτουργία Φοιτητικού Συλλόγου.

Η κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μετά την περίοδο των απαγορεύσεων, εισπράττει την πλατιά αποδοκιμασία των φοιτητών, έχοντας καταβαραθρωθεί σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστό. Εισπράττει την οργή των φοιτητών απέναντι στις διαγραφές φοιτητών, στους νόμους της Κεραμέως, στην άγρια καταστολή σε βάρος του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του. Παρ’ όλα αυτά, φέτος είχε μια σχετική ανάκαμψη, κάτι που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει ισχυρό μηχανισμό και στα πανεπιστήμια. Στο βαθμό που η κυβερνητική πολιτική του “ενιαίου ψηφοδελτίου” και της κατάργησης των παρατάξεων δεν περνάει, η ΔΑΠ θα συνεχίσει να υπάρχει και να κινείται για να περάσει την κυβερνητική πολιτική στις σχολές. Από εκεί και πέρα, ο μηχανισμός της ΔΑΠ κινείται στη γνωστή κατεύθυνση της μαύρης Δεξιάς. Τραμπούκοι σε διάφορες σχολές-κάστρα της, 40άρηδες να ψηφίζουν με τρία διαφορετικά πάσο, νοθεία σε ορισμένους Συλλόγους. Στην ΑΣΟΕΕ για ακόμα μία χρονιά έστησε κάλπες μαζί με την ΠΑΣΠ και “ανεξάρτητους”, έξω και μακριά από τον χώρο της ΑΣΟΕΕ, σε μια στημένη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην πρέπει να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα τους εκεί.

Αντίστοιχα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ, κλασικό στήριγμα της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής της Δεξιάς, επανεμφανίζεται σε σχολές, βάζοντας πλάτες στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την κυβερνητική πολιτική. Το Δίκτυο κατεβαίνει σε περισσότερους Συλλόγους, μη μπορώντας να αποκτήσει πλατιά ερείσματα στο φοιτητικό κίνημα. Εισπράττει και αυτό την οργή και την αγανάκτηση των φοιτητών για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας το σε ποσοστό χαμηλότερο του 3%.

Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, σε βαθιά κρίση, ιδιαίτερα μετά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τριχοτομημένες (ξεχωριστά σχήματα το ΝΑΡ, άλλα η ΑΡΙΣ, άλλα η ΑΡΑΣ σε συνεργασία με την Αριστερή Ενότητα – ΑΡΕΝ), διατηρούν τις ψήφους που έπαιρναν και όλοι μαζί. Τα πανηγύρια και των τριών της ΕΑΑΚ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά περισσότερο έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές τους σκοπιμότητες. Αν και συντάχθηκαν μαζί με την ΚΝΕ στο κλείσιμο των κινητοποιήσεων του 2021, στην αποδοχή της τηλεκπαίδευσης και της ελεγχόμενης εισόδου, καταφέρνουν να διατηρούν δυνάμεις, τις οποίες όμως τώρα μετρούν για να μετρήσουν τους όρους της (απ’ ό,τι φαίνεται και συζητιέται) τυπικής διάσπασής τους.

Όσον αφορά την παρουσία και τα εκλογικά αποτελέσματα της Φοιτητικής Πορείας, αρχικά να καταγγείλλουμε τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ (ΑΡΑΣ - ΑΡΙΣ) στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό ΑΠΘ, οι οποίες πρωτοστάτησαν (και τις οποίες ακολούθησε η ΠΚΣ και η ΔΑΠ), στην προσπάθεια αντιδημοκρατικού αποκλεισμού της Φοιτητικής Πορείας από τις εκλογές. Ο λόγος; Το ότι η Φοιτητική Πορεία αρνήθηκε να καταθέσει το ψηφοδέλτιό της για την ανάδειξη αντιπροσώπων και στα όργανα διοίκησης (τα οποία από τη φύση τους είναι απέναντι στους φοιτητές και υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική), αλλά μόνο για τα όργανα του φοιτητικού κινήματος (ΔΣ, ΦΕΑΠΘ, ΕΦΕΕ). Αυτοί που κατά τα άλλα είναι απέναντι στους καθηγητές και το “κατεστημένο” στις σχολές, θεωρούν ότι δεν πρέπει να λάβει μέρος στις εκλογές μια δύναμη που δεν αναγνωρίζει τα όργανα διοίκησης ως όργανα…του φοιτητικού κινήματος! Τόσο αριστερά και τόσο δημοκρατικά!

Η Φοιτητική Πορεία, παρά τις γενικά μικρές της δυνάμεις, κατάφερε να έχει παρουσία σε 14 σχολές πανελλαδικά, σε 3 πόλεις της χώρας (Αθήνα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη). Όλη την προηγούμενη περίοδο, δεν έπαψε να διαδίδει το αγωνιστικό της μήνυμα, την ανάγκη συνέχισης των αγώνων, την ανάγκη για την ανασυγκρότηση των Φοιτητικών Συλλόγων και της ΕΦΕΕ, την αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση στο φοιτητικό κίνημα και στο τέλος, την ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής Αριστεράς στις σχολές. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν όχι μόνο από την οξυμμένη κυβερνητική καταστολή, αλλά και με τα κάθε είδους εμπόδια των ψευτοαριστερών δυνάμεων, οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας είχαν μια αξιοπρεπή, για τα δεδομένα της, παρουσία και αυτό αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε σχολές που έχει πιο σταθερή παρέμβαση και επιρροή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να σταθεροποιήσουμε και να αναπτύξουμε την παρουσία και τη δράση μας στις σχολές. Να συνδεθούμε με τον κόσμο που κόντρα σε όλες τις σειρήνες έκανε το δύσκολο βήμα να στηρίξει τις δυνάμεις μας και να δώσουμε μαζί τις μάχες της επόμενης ημέρας.

Αποτελέσματα:

ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΤΕΙΟ 20 ψήφοι
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑ 19 ψήφοι
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑ 6 ψήφοι
ΦΥΣΙΚΟ ΕΚΠΑ 3 ψήφοι
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΕΜΠ 6 ψήφοι
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΕΜΠ 2 ψήφοι
ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΠΑ 1 ψήφος

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 10 ψήφοι και 1 έδρα
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ 7 ψήφοι και 1 έδρα
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ 5 ψήφοι
ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ 4 ψήφοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ 2 ψήφοι
ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 1 ψήφος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ 4 ψήφοι

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:

90 ψήφοι και 2 έδρες σε 14 Φοιτητικούς Συλλόγους και 3 πόλεις

Διαβάστε επίσης