Για την «απόφαση» του ΜΑΣ για ανασύσταση της ΕΦΕΕ

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Η πανελλαδική σύσκεψη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις 03/12 «αποφάσισε» να ανασυγκροτήσει την ΕΦΕΕ (το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών) και να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Η Φοιτητική Πορεία από την πρώτη στιγμή παλεύει για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, δεχόμενη πολλές φορές την κριτική είτε της ΠΚΣ, είτε άλλων δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να δικαιολογήσουν με σαθρά επιχειρήματα την άρνησή τους να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ. Οφείλουμε να αναφερθούμε στη στάση της ΠΚΣ απέναντι στην ΕΦΕΕ και γιατί τώρα αποφάσισε, μετά από τόσα χρόνια, να παλέψει για την ανασύστασή της.
Αρχικά ήταν οι ίδιες οι δυνάμεις της ΠΚΣ που αρνήθηκαν και αρνούνται πεισματικά από το 1997 να θέσουν το ζήτημα της ανασύστασης της ΕΦΕΕ και της πραγματοποίησης Πανσπουδαστικών Συνεδρίων, κρύβοντας τη θέση τους πίσω από τη διαλυτική στάση τους, καθώς και όλων των υπόλοιπων δυνάμεων, από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, μέχρι και τα ΕΑΑΚ. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που εδώ και χρόνια αντί να πιέζουν στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, προσπαθούν να καπελώσουν τον φοιτητικό συνδικαλισμό κάτω από την παράταξή τους και τα μέτωπα με τον εαυτό τους (!) -όπως είναι και αυτό του ΜΑΣ-, στην πραγματικότητα συμβάλλοντας στην περαιτέρω αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που καταψήφιζαν ή ψήφιζαν λευκό σε μια σειρά συλλόγους όπου η Φοιτητική Πορεία κατέθεσε ψήφισμα για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, αμέσως μετά το πέρας των φοιτητικών εκλογών, και με εμπαιγμούς προσπαθούσαν να αποφύγουν το βάρος της πολιτικής ευθύνης της πρώτης «αγωνιστικής» δύναμης πανελλαδικά στα πανεπιστήμια, μέχρι που έφτασαν να ψηφίσουν λευκό γιατί θα συζητιόταν στην πανελλαδική σύσκεψη του ΜΑΣ και εκεί θα αποφάσιζαν, λες και είναι υπόθεση του ΜΑΣ και όχι των συλλόγων με τους φοιτητές, σε κλειστές διαδικασίες για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Η ΠΚΣ, παίρνοντας τον ίσκιο της για μπόι και προωθώντας μια εντελώς διασπαστική πολιτική περιχαράκωσης θεωρεί πως το ΜΑΣ, δηλαδή η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αποτελεί πανελλαδικό όργανο των συλλόγων!
Στη βάση, μάλιστα της διάλυσης της ΕΦΕΕ, οι δυνάμεις της ΠΚΣ για πολλά χρόνια συμμετείχαν στα λεγόμενα «διαπαραταξιακά συμβούλια», που αποφασίζουν για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αν και τα τελευταία χρόνια θυμήθηκε να τα καταγγέλλει, δήθεν ως «διαπαραταξιακές μαζώξεις παραγόντων», κάνοντας λόγο για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια που η ΠΚΣ συμμετείχε κανονικά στα διαπαραταξιακά συμβούλια δεν είχαν τον ίδιο χαρακτήρα. Μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές και έχοντας πλέον τους «συσχετισμούς» με το μέρος της κάνει λόγο για Πανσπουδαστικό Συνέδριο και ανασύσταση της ΕΦΕΕ.
Για την Φοιτητική Πορεία, η πάλη για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ είναι κομμάτι της πάλης για την αγωνιστική ανασύνταξη των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος. Η ανάγκη ύπαρξης των τριτοβάθμιων οργάνων του φοιτητικού κινήματος δεν απορρέει από κάποιο εγκεφαλικό κατασκεύασμα, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα για τη συγκρότηση των φοιτητών σε ανώτερο πανελλαδικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι κυρίαρχες πολιτικές που πλήττουν τα δικαιώματά μας διαθέτουν ισχυρότατη οργάνωση, η ανάγκη ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και η πάλη για την αγωνιστικό τους προσανατολισμό, αποτελούν κομβικό ζήτημα για κάθε δύναμη που (θέλει να) παλεύει για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.

Διαβάστε επίσης