Για την έκρηξη στους αγωγούς Νord Stream

Κατηγορία: 
Νord Stream αγωγός έκρηξη

Μέσα σε ένα περιβάλλον εκτράχυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προέκυψε και η έκρηξη στους αγωγούς Νord Stream που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη. Οι πρώτες αντιδράσεις και πληροφορίες από τις ηγεσίες των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας δείχνουν μια πολύ ύποπτη υπόθεση. Όλοι μιλούν για πιθανή δολιοφθορά, επίθεση και σαμποτάζ. Το Βερολίνο μίλησε για μια πιθανόν «στοχευμένη» επίθεση από την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η ζημιά μπορεί να έχει γίνει από μια «πράξη δολιοφθοράς». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφού μίλησε για «αρχικές αναφορές που κάνουν λόγο για δολιοφθορά ή επίθεση» έσπευσε ωμά να εντάξει το γεγονός σε μια οπτική προφανούς εκμετάλλευσής του για όφελος των ΗΠΑ, λέγοντας πως «αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία η Ευρώπη να τερματίσει επιτέλους την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια» προσθέτοντας κυνικά πως «η προτεραιότητα των ΗΠΑ ήταν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου» και να «αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη».

Η εκδοχή πως η έκρηξη στους αγωγούς Νord Stream είναι μια σκοτεινή υπόθεση-σαμποτάζ ενισχύθηκε και από την είδηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel πως η CIA προειδοποίησε το Βερολίνο για πιθανή επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα «πριν από εβδομάδες» και ακόμα περισσότερο από το δημόσιο «ευχαριστώ ΗΠΑ» για τη δολιοφθορά στους αγωγούς, που έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας και μέλος σήμερα του ευρωκοινοβουλίου Σικόρσκι.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ευχαρίστησε το Σικόρσκι που «κατέστησε κρυστάλλινα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την τρομοκρατική στόχευση πολιτικών υποδομών».Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θεώρησε το σχόλιό του ως «επίσημη δήλωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» και προκάλεσε παραπέρα τις ΗΠΑ ζητώντας από τον Μπάιντεν να απαντήσει «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή» που είχε εκτοξεύσει στις 7 Φλεβάρη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον «θα έβαζε τέλος» στο Νord Stream 2 αν η Ρωσία επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία, για να πάρει την απάντηση από το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου πως «η Ρωσία διαδίδει παραπληροφόρηση».Το κρατικό ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti δημοσίευσε, επίσης, την πληροφορία πως έχουν καταγραφεί το Σεπτέμβριο πτήσεις αμερικάνικων στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από το σημείο που έγιναν διαρροές στους αγωγούς….

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream πυροδότησαν κι άλλο την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με την τελευταία να ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γαλλική προεδρία των Ηνωμένων Εθνών να απαντά πως θα συγκαλούσε στις 30 Σεπτέμβρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να τους κατασκευάσουν.

Η σκοτεινή υπόθεση που παραπέμπει σε σαμποτάζ των αγωγών προμηνύει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη -όπως ήδη έδειξε και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο- και φανερώνει πως η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης με τη Ρωσία, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο, σπρώχνει τις διεθνείς εξελίξεις σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια.

Διαβάστε επίσης