Για την Ημέρα του Παλαιστίνιου Αιχμαλώτου

Κατηγορία: 
Ημέρα του Παλαιστίνιου Αιχμαλώτου

Ο Παλαιστινιακός λαός και οι υποστηρικτές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο τιμούν την 17η Απριλίου κάθε έτους ως ημέρα αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές.

Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι ανά τον κόσμο θυμούνται τους φίλους και την οικογένειά τους που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές. Από το 1967, 950.000 Παλαιστίνιοι έχουν τεθεί σε κράτηση στις Ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης αντιστεκόμενοι στην Ισραηλινή κατοχή.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό όσον αφορά την κατοχή, το απαρτχάιντ και τη μαζική φυλάκιση σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν το τίμημα για την απαλλαγή από την αποικιοκρατική στρατιωτική κατοχή, την απαλλοτρίωση της γης και την στέρηση των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο πιο αυταρχικός χαρακτήρας των παραβιάσεων της Ισραηλινής κατοχής είναι η στόχευση των Παλαιστινίων παιδιών με μεθόδους όπως εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετη κράτηση, ανακρίσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειας, βασανιστήρια, συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία».

Σήμερα υπάρχουν 5.700 Πολιτικοί Κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 300 Παλαιστίνια παιδιά στις Ισραηλινές φυλακές. Από τον Μάρτιο του 2019 υπάρχουν 500 διοικητικοί κρατούμενοι που κρατούνται χωρίς δίκη ή χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες (μια «νόμιμη» πρακτική του Ισραήλ που κληρονόμησε από τη Βρετανική αρχή του 1945). Από το 1967 υπήρξαν 218 θάνατοι Παλαιστινίων κρατουμένων λόγω βασανιστηρίων και ιατρικής αμέ­λειας. Η στέρηση των Παλαιστίνιων Κρατουμένων από τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους, αποτελούν παραβίαση της 4ης Συνθήκης της Γενεύης (οι Παλαιστίνιοι Κρατούμενοι μεταφέρονται δια της βίας εκτός του κατεχόμενου Παλαιστινιακού εδάφους) και κατάφωρη παραβίαση κάθε εννοίας Διεθνούς Δίκαιου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. 

Τα αποτελέσματα αυτών των συστηματικών και ευρέως διαδεδομένων πρακτικών εκ μέρους του Ισραήλ, της κατοχικής δύναμης, εξοντώνουν ψυχολογικά και σωματικά τους Παλαιστίνιους και ειδικότερα τα παιδιά, τα οποία φέρουν την ελπίδα των επόμενων γενεών. Ο Πρέσβης κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα, τα Συμβαλλόμενα Μέρη της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να παρέμβουν αμέσως ώστε να διερευνήσουν και να καταστήσουν το Ισραήλ υπεύθυνο για τις εξόφθαλμες παραβιάσεις και τις παράνομες πολιτικές του.

Λευτεριά στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές!

Διαβάστε επίσης