Για τη δήθεν στήριξη των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς!

Κατηγορία: 

Την περασμένη χρονιά η υπουργός Παιδείας αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του υπουργείου προέβαιναν σε δηλώσεις επί δηλώσεων για τη μεγάλη «τομή» που έφεραν στα σχολεία με την ενίσχυση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για πρώτη φορά. Πόσο ενδιαφέρεται αλήθεια το υπουργείο και η κυβέρνηση για τη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών, γίνεται φανερό κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Παρόλο που το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το οποίο έγινε η πρόσληψη των αναπληρωτών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών προέβλεπε το διάστημα Σεπτεμβρίου-Ιουνίου 2020, οι πρώτες προσλήψεις έγιναν τον Δεκέμβριο! Μετά δηλαδή από 10 μήνες πανδημία με τα παιδιά κλεισμένα στα σπίτια τους και το καθεστώς τηλεκπαίδευσης να έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αντί για άμεσες προσλήψεις το υπουργείο προτίμησε να αφήσει να περάσει η μισή χρονιά!

Αυτό που είχαν να διαχειριστούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ήταν να μπουν στις σχολικές μονάδες άλλοι τον Δεκέμβριο και άλλοι τον Γενάρη, με κλειστά σχολεία. Με καθέναν να αναλαμβάνει 5 σχολικές μονάδες, έπρεπε να υποστηρίξει μέσω τηλεκπαίδευσης για τους 4 από τους 6 εναπομείναντες μήνες, εκατοντάδες μαθητές, γονείς και καθηγητές! Οι δηλώσεις της Κεραμέως περί ενίσχυσης των σχολείων και επιμόρφωσης των ψυχολόγων μόνο ως υποκριτικές μπορεί να ακούγονται στους εκατοντάδες αναπληρωτές που προσπάθησαν να δουλέψουν σε αυτές τις συνθήκες με ένα ασαφές πλαίσιο, χωρίς καμιά ουσιαστική επιμόρφωση!

Με τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας ιδιαίτερα στα παιδιά να γίνονται πλέον φανερές, με τις διαταραχές άγχους να έχουν αυξηθεί, τις επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης να μεγεθύνονται και τα περιστατικά εκφοβισμού να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, οι μόνιμοι διορισμοί ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία καθίστανται κάτι παραπάνω από αναγκαίοι. Οι δηλώσεις Κεραμέως για μια μόνιμη στήριξη των σχολείων αποδεικνύονται πέρα για πέρα ψεύτικες! Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 3 μήνες από την φετινή σχολική χρονιά και φαίνεται πως στην καλύτερη περίπτωση το πρόγραμμα «Υποστήριξη σχολικών Μονάδων Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς λειτουργούς» θα τρέξει στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκτός του ότι και πάλι οι προσλήψεις πάνε για μέσα της χρονιάς, το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι προσλήψεις θα αφορούν μονάχα 400 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς! Σχεδόν το ένα τρίτο από την προηγούμενη χρονιά!
Η κυβέρνηση και το υπουργείο δείχνει πως είναι εντελώς απρόθυμη για την παραμικρή υποστήριξη των μαθητών, των οικογενειών τους και των δασκάλων και αυτό αποδεικνύεται από τις τρομερές ελλείψεις και σε όλους τους άλλους κλάδους ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, όπως σχολικούς νοσηλευτές και παράλληλες στηρίξεις.

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πληρώνουν χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους και από την άλλη χιλιάδες εκπαιδευτικοί και άλλοι κλάδοι που βρίσκονται στην ανεργία περιμένοντας κάθε χρόνο για το αν θα δουλέψουν για λίγους μήνες.
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καταλάβει πως, για να μπορέσει πραγματικά να υπάρξει υποστήριξη από το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα σε μια σχολική μονάδα, χρειάζεται σταθερό πλαίσιο, να εργάζεται από την αρχή της χρονιάς και σε 1 σχολείο αντί για 5! Αυτά τα πολύ βασικά αιτήματα μόνο με αγώνες μπορούν να κερδηθούν, γιατί τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να χαρίσει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης