Για τις τραμπούκικες ενέργειες του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου στο ΑΠΘ

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος, στη Θεσσαλονίκη, μετά τις τυχοδιωκτικές ενέργειες, οι οποίες προβοκάρουν τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, όπως το πέταγμα μολότωφ στην αστυνομία, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Την προηγούμενη βδομάδα διέλυσε εκδήλωση του Bloco(φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Την Κυριακή 4/4 προσπάθησε να διαλύσει εκδήλωση της ΚΝΕ στο ΑΠΘ, καθώς “οι παρατάξεις δεν έχουν θέση στο ΑΠΘ”, σύμφωνα με τον α/α χώρο, που κατά τα άλλα είναι ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση, υπέρ της “ελευθερίας” κλπ. Στη συνέχεια, προχώρησε σε αναγραφή συνθημάτων του τύπου “κνίτες και εαακίτες, με ματωμένες μύτες” και διάφορα άλλα αντιαριστερού-αντικομμουνιστικού περιεχομένου, όπως τα περί “τρανσφοβικού κομμουνισμού”. Ήδη αυτά τα γεγονότα έχουν καταγγελθεί από Φοιτητικούς Συλλόγους στο ΑΠΘ και θα πρέπει αντίστοιχα να το καταγγείλει, κάθε δημοκράτης φοιτητής. Κάθε δύναμη έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη της, να κάνει τις εκδηλώσεις της, χωρίς να εμποδίζεται από κανενός είδους εργολάβο ή ιδιοκτήτη του κινήματος και του Ασύλου. Είναι φανερό ότι αυτές οι ενέργειες στρέφονται ενάντια στο ίδιο το Άσυλο, ενάντια στην κουλτούρα της πολιτικής αντιπαράθεσης και είναι επικίνδυνο να γίνονται μέσα σε συνθήκες, όπου η κυβέρνηση έχει φέρει ήδη την αστυνομία μες στο ΑΠΘ, ενώ ετοιμάζεται να την εγκαταστήσει μόνιμα.

Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες είναι ακόμα πιο επικίνδυνες και για μια σειρά άλλους λόγους. Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει την πρόθεση της να καταργήσει τις παρατάξεις από όταν εκλέχτηκε. Και όταν λέει παρατάξεις, εννοεί τις αριστερές παρατάξεις. Έφερε νόμο ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας στις σχολές. Ετοιμάζεται να φέρει νόμο που θα κατοχυρώνει το ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλαδή την κατάργηση των παρατάξεων στις εκλογές. Όλες αυτές οι ενέργειες έδωσαν τις αναγκαίες πλάτες στη Χρυσή Αυγή και αυτή εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό στο Πάντειο και στο ΑΠΘ, καλώντας σε κατάργηση των παρατάξεων και στοχοποιώντας την αριστερά. Οι παραπάνω λοιπόν ενέργειες του α/α χώρου όχι μόνο δεν αρνούνται αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά τελικά ο α/α χώρος αντικειμενικά συντάσσεται με την κυβέρνηση στην υλοποίηση της πολιτικής του χτυπήματος του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και της Αριστεράς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση οι τραμπουκισμοί και το ξύλο δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα του φοιτητικού κινήματος και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντίθετα αυτές είναι οι πρακτικές της ακροδεξιάς, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και των μπράβων της. Από αυτήν την άποψη, θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίες συμπορεύονται στη Θεσσαλονίκη με τις δυνάμεις του α/α χώρου. Με τη στάση τους αυτή, έχουν νομιμοποιήσει όλες τις τυχοδιωκτικές ενέργειες του α/α χώρου, μαζί και αυτές τις τελευταίες.

Από εκεί και πέρα, θα θέλαμε να κάνουμε ένα σχόλιο για τη στάση των δυνάμεων του ρεφορμισμού, των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ. Οι δυνάμεις αυτές βγήκαν τώρα να μιλήσουν για τις αξίες του φοιτητικού κινήματος, για το ότι στο Άσυλο δεν πρέπει να φιμώνεται κανείς και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αιδώς Αργείοι! Οι δυνάμεις αυτές είναι οι πρώτες διδάξασες στην καταπάτηση των αξιών του φοιτητικού κινήματος. Η πολιτική εργολάβου και ιδιοκτήτη του φοιτητικού κινήματος, οι τραμπουκισμοί, τα ξύλα, όλα αυτά χαρακτηρίζουν τη δράση και αυτών των δυνάμεων. Να μην ξεχνάμε ότι οι χώροι του φοιτητικού κινήματος, ειδικά στην Αθήνα είχαν μετατραπεί σε ρινγκ, πριν μερικά χρόνια, λόγω του ξύλου ανάμεσα σε ΚΝΕ και ΕΑΑΚ. Να μην ξεχνάμε ότι οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ (ΑΡΙΣ-ΑΡΑΣ) είχαν επίσης μετατρέψει σε ρινγκ τις σχολές της Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώντας κιόλας μάλιστα την “ενδοκινηματική βία” ως αναγκαία για την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων. Τελευταίο, αλλά ενδεικτικό της λογικής ιδιοκτήτη που διέπει αυτές τις δυνάμεις, είναι ότι δεν επέτρεψαν πριν 2 βδομάδες στις δυνάμεις του α/α χώρου να καταθέσουν ψήφισμα στις σχολές, επειδή αυτό τους καταγγέλλει. Ένα ψήφισμα με το οποίο κι εμείς διαφωνούσαμε, αλλά οι φοιτητές του α/α χώρου είχαν κάθε δικαίωμα να το καταθέσουν. Αντίστοιχα προβλήματα δημιούργησαν αυτές οι δυνάμεις και με ψήφισμα που διακίνησαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Για να το πούμε καθαρά: οι δυνάμεις του ρεφορμισμού δεν καταγγέλλουν τώρα τον α/α χώρο, γιατί κόπτονται για τις αξίες του φοιτητικού κινήματος και του πολιτικού πολιτισμού, αξίες που οι ίδιοι δεν έχουν υπηρετήσει. “Είναι στα κάγκελα”, γιατί οι λογικές που και αυτοί καλλιέργησαν, τώρα τους γυρνάνε μπούμερανγκ από τον α/α χώρο.

Ο α/α χώρος, αν και απουσίαζε από τις κινητοποιήσεις το 2020, φούντωσε στη Θεσσαλονίκη λόγω της γραμμής αναστολής του αγώνα από την ΚΝΕ και τα ΕΑΑΚ. Εκμεταλλεύτηκε τη διάθεση του κόσμου που ήθελε να συνεχίσει, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να ανεχθεί και τις τυχοδιωκτικές ενέργειές του, την πρόθεσή του να καθορίζει το ποιος θα κάνει εκδήλωση και ποιος όχι, ή πολύ περισσότερο τους τραμπουκισμούς και τις απειλές. Αντίθετα, οι φοιτητές θα πρέπει να καταγγείλουν τα παραπάνω. Θα πρέπει να αποδοκιμάσουν κάθε ενέργεια οργανωτικής αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να μπουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, για να συνεχίσουν τον αγώνα απέναντι στον μαύρο αντιεκπαιδευτικό νόμο. Μόνο έτσι θα απομονωθούν οι επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές πρακτικές και λογικές. Μόνο έτσι θα υπερασπιστούν οι φοιτητές πραγματικά το Άσυλο και τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

Φοιτητική Πορεία Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης