Δελτίο τύπου της Φοιτητικής Πορείας για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα κατασταλτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας

Κατηγορία: 

Η Φοιτητική Πορεία χαιρετίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 17/12 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μια πρώτη απάντηση των φοιτητών απέναντι στις εξαγγελίες του υπ. Παιδείας για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου στα ΑΕΙ και τον έλεγχο της εισόδου στις σχολές.

Τα μέτρα αυτά συγκροτούν μία σημαντική αναβάθμιση στην ευρύτερη επιχείρηση καταστολής του φοιτητικού κινήματος, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου τον Ιούλιο του 2019. Ταυτόχρονα, εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο όξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας, την οποία με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση αξιοποιεί ενάντια στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες, όπως έκανε και στις 17 Νοέμβρη, τις 6 Δεκέμβρη, την απεργία στις 26 Νοέμβρη αλλά και απέναντι και σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα.

Η πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας, των προστίμων, της αστυνομοκρατίας, των προσαγωγών και των συλλήψεων αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα της νέας αντιλαϊκής επίθεσης στα δικαιώματα του λαού και της νέας γενιάς. Ειδικότερα, τα νέα μέτρα καταστολής απέναντι στο φοιτητικό κίνημα στοχεύουν στην καλλιέργεια του φόβου στους φοιτητές, καθώς και στον αφοπλισμό των φοιτητικών συλλόγων, για να περάσει με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η πολιτική αυτή, με όχημα και άλλοθι τον κορωνοϊό, τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, ιδιαίτερα μέσω της τηλεκπαίδευσης, η οποία όχι μόνο προωθεί βαθιά αντιπαιδαγωγικές μεθόδους, αλλά και αποκλείει χιλιάδες φοιτητές από την εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελώντας ένα ακόμη ταξικό φίλτρο που ήρθε για να μείνει. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πλήρη υποταγή κσι συναίνεση και αντίστοιχα πράττουν οι δυνάμεις της νεολαίας του κι οι δυνάμεις του στα Πανεπιστήμια.

Η νέα αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική λαίλαπα δεν μπορεί να ανατραπεί με την συμβιβαστική και υποχωρητική πολιτική των δυνάμεων της ΚΝΕ και των ΕΑΑΚ. Οι δυνάμεις αυτές, προβάλλοντας τον υγειονομικό κίνδυνο, όλο αυτό το διάστημα αφήνουν τους συλλόγους ανοχύρωτους, χωρίς να προτείνουν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, παρά μόνο ορισμένες «συμβολικές» ενέργειες, όπως οι ίδιες λένε. Πιο συγκεκριμένα, η μεν ΚΝΕ, το προηγούμενο διάστημα, απέναντι στις νέες εξαγγελίες της υπ. Παιδείας και μπροστά στη σύνοδο των πρυτάνεων, πρότεινε μία μόνο συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, χωρίς καν να ανακοινώσει δημόσια την ώρα της κινητοποίησης, μην τυχόν και κατέβουν περισσότεροι φοιτητές! Τα δε ΕΑΑΚ, περιφέροντας ως σφραγίδες ορισμένους συλλόγους και εμφανίζοντας στα πανό και τις ανακοινώσεις τους το σύνολο των Φ.Σ., επιχειρούν να καπελώσουν το φοιτητικό κίνημα. Παράλληλα, η απόκρυψη των καλεσμάτων των φοιτητικών συλλόγων, στους οποίους τα ίδια τα ΕΑΑΚ πρότειναν να κινητοποιηθούν και η ταυτόχρονη προβολή μόνο του παραταξιακού τους καλέσματος αποτελεί πρακτική που δεν επιτρέπει την πιο πλατιά και μαζική κάθοδο ευρύτερων φοιτητικών δυνάμεων. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως και οι δύο δυνάμεις, παρά τις ηχηρές και πομπώδεις φράσεις, έχουν μπει σε μια διαδικασία ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα συγκεντρώσει περισσότερες ηλεκτρονικές υπογραφές ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που στην πραγματικότητα λειτουργεί ως υποκατάστατο του μαζικού κινήματος και καταδεικνύει την έλλειψη πίστης των δυνάμεων αυτών στο οργανωμένο, συλλογικό αγώνα των φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική των δυνάμεων αυτών δεν μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει πλατιές μάζες φοιτητών, να βάλει φραγμούς στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και τη συμβιβαστική γραμμή της μοιρολατρίας των κυρίαρχων δυνάμεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Απέναντι στην περιστολή των δημοκρατικών και μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, η Φοιτητική Πορεία θεωρεί πως χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των φοιτητών μέσα από τους συλλόγους τους και η αγωνιστική και ανυποχώρητη πάλη του φοιτητικού κινήματος. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών των συλλόγων, για το αναφαίρετο δικαίωμα στον ελεύθερο και ανεμπόδιστο συνδικαλισμό, για να μπορούν οι φοιτητές να συζητούν, να αποφασίζουν και να αγωνίζονται χωρίς τον μπαμπούλα της αστυνομίας και των πειθαρχικών μέτρων. Ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας δίκαιος, που μπορεί και πρέπει να βάλει φραγμό στη νέα αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Φοιτητική Πορεία 19.12.20

Διαβάστε επίσης