Διαδήλωση από πρωτοβάθμια σωματεία στις 3 Ιούνη κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής (Βίντεο)

ergas

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη την Πέμπτη 3 Ιούνη, στις 13:00 στα Προπύλαια.

Οι αποφάσεις αυτών των πρωτοβάθμιων σωματείων πήγαν κόντρα στη διαλυτική και επαίσχυντη στάση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ που, μετά την προκλητική απόφαση της ΓΣΕΕ να μην συμφωνήσει σε 24ωρη απεργία για τις 3/6 και να κηρύξει απεργία μόνο για τις 10/6, μετέθεσαν την αποφασισμένη απεργία για τις 10 του Ιούνη. Παρόμοιες πρωτοβουλίες κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη όπου με αποφάσεις τους ορισμένα εκπαιδευτικά σωματεία προχώρησαν στην οργάνωση συγκέντρωσης και διαδήλωσης.

Το ίδιο συνέβη και σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις που πραγματοποιήθηκαν πρωινά και απογευματινά συλλαλητήρια. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια καλούσαν με αποφάσεις τους ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ΣΕΚΑ, ο οποίος πραγματοποίησε μάλιστα 24ωρη απεργία, η ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, η ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας, ο ΣΕΠΕ “Ηρώ Κωνσταντοπούλου”, ο ΣΕΠΕ Δυτικής Αττικής “Κώστας Βάρναλης”, ο ΣΕΠΕ “Κώστας Σωτηρίου”, ο ΣΕΠΕ Αιγάλεω, ο ΣΕΠΕ Α΄ Αθήνας, ο ΣΕΠΕ “Αθηνά”, ο Σύλλογος εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Σύλλογος εργαζομένων ΤΕΕ με 24ωρη απεργία, ενώ στις 2 μμ καλούσε στο Υπ. Εργασίας με στάση εργασίας και το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο.

Κόντρα στη στάση των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων που αποδιοργανώνει το εργατικό κίνημα, αποσυσπειρώνει και απαξιώνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί το τσάκισμα των συνδικαλιστικών και απεργιακών δικαιωμάτων για να προωθήσει ένα καθεστώς στυγνότερης εργατικής εκμετάλλευσης, τα πρωτοβάθμια σωματεία με τις σημερινές αποφάσεις τους για συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα έκφρασαν το ταξικό ρεύμα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τώρα που μπροστά μας βρίσκεται η απεργιακή μάχη στις 10 Ιούνη.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί η στάση ορισμένων κομματιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΣΕΚ, που αν και υποτίθεται διαφώνησε με την απόφαση για μετάθεση της απεργίας, λίγο πολύ βλέπει αυτήν την εξέλιξη ως ευκαιρία στην οποία όπως το ίδιο λέει «ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ με όλες μας τις δυνάμεις την Πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη. Αξιοποιούμε την βδομάδα που προστέθηκε για να ξεσηκώσουμε ακόμα περισσότερους εργατικούς χώρους και γειτονιές… ». Με μια επιχειρηματολογία που θυμίζει αυτήν του Παναγόπουλου, το ΣΕΚ προσπαθεί να καλύψει την απαράδεκτη στάση του να μην στηρίξει με τις δυνάμεις που διαθέτει τη σημερινή κινητοποίηση. Η φωνακλάδικη ΑΡΙΣ, από την άλλη, κάλεσε σε απογευματινή συγκέντρωση σήμερα 3/6 και μετατράπηκε έτσι σε νεροκουβαλητή του ΠΑΜΕ που και με τη δική του στάση και συμβολή τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε το άθλιο έργο μετάθεσης της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης. Συνολικά ο λεγόμενος αντικαπιταλιστικός πόλος που επιδίδεται σε αφόρητους ταξικούς βερμπαλισμούς έλαμψε δια της απουσίας του.

Η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε με δικό της μπλοκ στη σημερινή κινητοποίηση και στήριξε με τις δυνάμεις της την πρωτοβουλία αυτή των πρωτοβάθμιων σωματείων, καλώντας τους εργαζομένους να αντιταχθούν στις πολιτικές που ευθύνονται για το σαμποτάρισμα των εργατικών αγώνων και την παράλυση της λειτουργίας των εργατικών συνδικάτων και να συνεχίσουν την πίεσή τους για την οργάνωση μαζικής απεργιακής πάλης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης με δικό της μπλοκ η Ταξική Πορεία και η ΟΡΜΑ και καμιά άλλη συνδικαλιστική παράταξη ή οργάνωση.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για γενικές συνελεύσεις στα σωματεία, για τον αγωνιστικό συνδικαλιστικό συντονισμό, για μαζικά συλλαλητήρια και απεργίες, για την ανάπτυξη ενός πανεργατοϋπαλληλικού μετώπου μαζικού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης