Εκπαίδευση: Περικοπές, υποχρηματοδότηση και νέο Λύκειο των λίγων κι εκλεκτών

thrania sxoleio

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς βρίσκει για μια ακόμα φορά εκπαιδευτικούς και μαθητές αντιμέτωπους με τα ίδια αδιέξοδα, παράγωγα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που επέβαλαν τα μνημόνια.

Η εκπαίδευση, σε όλη την έκτασή της, βρίσκεται για μια ολόκληρη δεκαετία κάτω από το καθεστώς της φτώχειας και της υποχρηματοδότησης, της αδιοριστίας και των συγχωνεύσεων. Οι υποσχετικές για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως ήταν μια κακόγουστη φάρσα, ένας χυδαίος εκβιασμός προς τις δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που εδώ και δέκα χρόνια γυρνούν στις εσχατιές της χώρας με μια βαλίτσα στο χέρι. Ένας χυδαίος εκβιασμός, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στραμμένο το βλέμμα στην κάλπη. Η πολιτική των περικοπών και της μόνιμης υποχρηματοδότησης είναι η μόνιμη πλέον επωδός. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, πετά τα φτιασιδώματα των προκατόχων της και ορθά κοφτά ξεκαθαρίζει το τοπίο. Το “λιγότερο κράτος” του Μητσοτάκη σημαίνει εγγύηση για την αδιοριστία και τη διαιώνιση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή, για να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που γεννά αυτή η πολιτική (κενά, ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές κλπ), οι επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας επιβάλλουν μέτρα μνημονιακής κοπής και έμπνευσης, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμα και συνδιδασκαλία μαθημάτων(!), στοιβάζοντας μαθητές σε υπερτροφικά τμήματα, που θυμίζουν εποχές προηγούμενων δεκαετιών.

Το “Νέο Λύκειο” των λίγων κι εκλεκτών, των πολλαπλών ταξικών φραγμών και φίλτρων, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ. Η ΝΔ ως κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία από τον προκάτοχό της, για να συνεχίσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, κατά τις επιταγές τόσο των Ευρωπαίων όσο και του διαβόητου ΟΟΣΑ. Τα παιδιά της τελευταίας τάξης του Λυκείου βρίσκονται ήδη μπροστά στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που εντατικοποιεί πλήρως τη μόρφωσή τους και την προσαρμόζει στις απαιτήσεις της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πως όσο κυλάει η φετινή χρονιά τόσο η νέα γενιά θα αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτής της εντατικοποίησης, του σκληρού και αμείλικτου ανταγωνισμού, των πολλαπλών εξεταστικών και ταξικών φραγμών, για να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο σε κάποιο ΑΕΙ.

Ο Μητσοτάκης διακήρυξε πως έχει αμέριστη εμπιστοσύνη “στους άριστους εκπαιδευτικούς” και πως “δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν”. Η αλήθεια είναι πως παρά τη φαινομενική νηνεμία, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καραδοκεί. Τη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο χρόνο θα επιβάλει σαν ώριμο φρούτο την εδώ και πολύ καιρό προαναγγελθείσα αξιολόγηση των πάντων, σχολείων και εκπαιδευτικών. Έτσι, την επόμενη της εφαρμογής της αξιολόγησης θα έχει στρωθεί ο δρόμος για απολύσεις, για τη διαιώνιση της φτώχειας των εκπαιδευτικών, για το νέο κύμα κλεισίματος σχολείων. Μόνο που τώρα στο κάδρο των ευθυνών θα βρίσκονται μόνο οι εκπαιδευτικοί.

Ένα είναι βέβαιο, πως η πολιτική της ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας. Από το διάβα της κυβερνητικής πολιτικής δε θα μείνει αλώβητη η εκπαίδευση, αν οι ίδιοι οι  εκπαιδευτικοί δε βάλουν φραγμό μέσα από τα σωματεία τους και με το αγωνιστικό τους παράδειγμα.

Διαβάστε επίσης