Εκπαιδευτικοί και Υπηρεσιακά Συμβούλια: Στάση ξεκάθαρη, χωρίς υπονοούμενα και αστερίσκους

Κατηγορία: 
poreia ekpaideutikos omilos

Η επιλογή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως να ορίσει τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Σάββατο (7/11/2020) και με ηλεκτρονική ψηφοφορία σήκωσε τόνους συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στην εκπαίδευση. Τα ΥΣ αποτελούνται από 5 άτομα, 3 από τα οποία ορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ τα άλλα δύο εκλέγονται από τους εκπαιδευτικούς. Τα ΥΣ τα οποία υπάρχουν και σ’ άλλους εργασιακούς χώρους ασχολούνται με διοικητικά θέματα (αποσπάσεις, μεταθέσεις κλπ). Ωστόσο, η νέα αντιδραστικότερη στροφή της Ν. Κεραμέως ανοίγει το δρόμο για συνολικές αντισυνδικαλιστικες αλλαγές. Αν περάσει η σκέψη Βρούτση και η πρώτη εφαρμογή της στην Παιδεία, θα έχουμε:

-εξαφάνιση των σωματείων αφού χάνεται η έννοια του μέλους 
-οικονομική ασφυξία των σωματείων αφού ουσιαστικά καταργείται η συνδρομή 
-αναίρεση της απεργίας και της δυνατότητας του συνδικάτου ν’ αποφασίζει γι' αυτό 
-εξαφάνιση των Γενικών Συνελεύσεων που αποτελούν το θεμέλιο λίθο των συνδικάτων
-καταστροφή του σημαντικού κοινωνικού ιστού που είναι τα σωματεία και οι εργατολαϊκές συλλογικότητες.

Το δίδυμο Βρούτσης-Κεραμέως ξεκίνησε από την καρδιά των εργατολαϊκών κατακτήσεων. Από τα συνδικάτα και ιδιαίτερα αυτά της εκπαίδευσης που έχουν αγωνιστικό παρελθόν. Δεν πείραξε -προς το παρόν- τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά αυτό είναι συγκυριακό! Ωστόσο, "βρήκε να τα κάνει". Στην ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, μέχρι την Πέμπτη 15-10-2020, μ’ εξαίρεση τις Παρεμβάσεις και ισχυρό πυρήνα τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, όλοι οι άλλοι (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) έβαλαν την ουρά στα σκέλια. Εκλογολάγνοι, υποταγμένοι, ρεφορμιστές σ’ ένα αξεδιάλυτο κουβάρι. Συνδικαλιστές με περγαμηνές, μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές τα ’χασαν από τις ομοβροντίες του αντιδραστικού μπλοκ. Σήκωσαν τα χέρια, κατέθεσαν ψηφοδέλτια, επιδόθηκαν σε ανόητους τακτικισμους, όπως "θα δούμε", δε βλέπουν το βάθος της επίθεσης. Που είναι συνολική, εκθεμελιώνει καταστάσεις δεκάδων χρόνων, γράφει ένα νεο μαύρο "κοινωνικό συμβόλαιο". 

Σ’ αυτό το τοπίο, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος-ΕΡΓΑΣ "σήκωσε το γάντι". Έγκαιρα, πολιτικά και αποφασιστικά κήρυξε "ΑΠΟΧΗ" από τις εκλογές των ΥΣ. Χωρίς "ήξεις-αφήξεις", χωρίς υπονοούμενα και αστερίσκους και προσπάθησε να πείσει με πολιτικό τρόπο τις άλλες δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Σ’ αυτήν την αναγκαία και τίμια αριστερή στάση βρήκαμε συν-αγωνιστές, ιδιαίτερα στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεκάδες αγωνιστές εκπαιδευτικοί αποσύρθηκαν από τα ψηφοδέλτια για να ακολουθήσει με απόφασή της όλη η παράταξη των Παρεμ­βάσεων, και αργότερα, στις 15/10/2020, όλες οι παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Χαιρετίσαμε ανυπόκριτα αυτήν τη στάση και τις ανάλογες θέσεις, των Χ. Σόφη και Γιάννη Σαμοΐλη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Έχουμε κάθε λόγο να κριτικάρουμε όλους όσους τρέφουν ακόμα αυταπάτες για τις προθέσεις του Υπ. Παιδείας. Είναι πολύ πιθανό η Ν. Κεραμέως να κάνει ελιγμούς για να αποφύγει μια συνολική ήττα (πχ μετάθεση εκλογών, "διαβουλεύσεις") . Πρέπει άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες σε όλο το φάσμα του συνδικαλιστικού κινήματος για να έχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι της κυβέρνησης την τύχη του 330 και του 815. 
Δεν είναι ανίκητοι! Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε. Τώρα!!

Διαβάστε επίσης