Εμβόλια: Γεωπολιτική κόντρα στις πλάτες των λαών με στόχο το κέρδος των πολυεθνικών και την ηγεμονία των ιμπεριαλιστών

Κατηγορία: 
emvolio

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο νέο περιοδικό «Πορεία», τ. 52, που κυκλοφορεί

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσπαθεί μανιωδώς να παρουσιάσει ένα επίπλαστο «success story» αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και την «πρόοδο» των εμβολιασμών, όμως η ίδια η πραγματικότητα στέκεται αμείλικτη.

Την ώρα που τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν και το «lockdown» απέτυχε παταγωδώς, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, ενώ μόνος γνώμονας των αποφάσεών της αποτελεί η επικοινωνιακή διαχείριση και η ελαχιστοποίηση του «πολιτικού κόστους». Στον αντίποδα, η περιβόητη «επιχείρηση Ελευθερία» παραπαίει, ενώ ανασφάλεια επικρατεί σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φέρνοντας στην επιφάνεια την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, τον αμείλικτο οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών του φαρμάκου και τη γεωπολιτική σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ακόμα και στον τομέα της Υγείας.

Σφοδρός ανταγωνισμός πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα εμβόλια

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές Pfizer και Moderna, η γερμανική Biotech και η βρετανοσουηδική Astrazeneca κονταροχτυπιούνται για το ποια θα αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, λαμβάνοντας πακτωλούς επιχορηγήσεων από τις κυβερνήσεις, μόνο και μόνο για να ανακοινώσουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα και τις υποδομές να… παράγουν τις ποσότητες για τις οποίες υπέγραψαν συμβόλαια με δεκάδες χώρες.

Έτσι, η «κούρσα» της παρασκευής εμβολίων κατέληξε στη διαμάχη της Astrazeneca με την ΕΕ, στον απόηχο του Brexit. Μετά τη «fast track» έγκριση του εμβολίου της, αποκαλύφθηκε ότι η βρετανοσουηδική εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα να παραδώσει τις ποσότητες που υποσχέθηκε, αφήνοντας στον «αέρα» εκατομμύρια ανθρώπους και φτάνοντας στο σημείο τα στελέχη της να… τσακώνονται με τους αξιωματούχους της Κομισιόν και να εκτοξεύονται εκατέρωθεν απειλές. Και όλα αυτά την ώρα που το νέο κύμα κορονοϊού σάρωνε κυριολεκτικά την ευρωπαϊκή ήπειρο, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα. Η στάση της ΕΕ και της Astrazeneca είναι ενδεικτική για το πόσο κυβερνήσεις και πολυεθνικές «ενδιαφέρονται» για την υγεία του λαού και την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Παράλληλα, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας μεταφέρθηκε και στον τομέα της Υγείας, με την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων». Μετατρέποντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε κουρελόχαρτα αποφασίστηκε εκ των προτέρων ότι στη Δύση δεν... χωράνε τα εμβόλια μη δυτικών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να παραγκωνίσουν οποιαδήποτε άλλη δύναμη και να γίνουν κυρίαρχες στον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης. Έτσι, τους επόμενους μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να γίνουν «ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η δε Ρωσία επιχειρεί με τη σειρά της να μπει στο «παιχνίδι» του εμβολιασμού παγκοσμίως. Μετά δε και τις εξελίξεις με το εμβόλιο της Astrazeneca, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την εισαγωγή του Sputnik V, πέραν της Σερβίας και της Ουγγαρίας που ήδη το προμηθεύτηκαν.

Δισεκατομμύρια στα ταμεία των πολυεθνικών - Τα κέρδη πάνω από την Υγεία των λαών

Μόνες κερδισμένες οι πολυεθνικές του φαρμάκου που εξακολουθούν να απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων, εισπράττοντας δισεκατομμύρια κρατικού χρήματος, την ώρα που τα κέρδη από την πώληση των εμβολίων αναμένεται να είναι τεράστια, ιδιαίτερα δε εάν απαιτηθεί επιπλέον εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ήδη η Pfizer έλαβε 1,95 δισ. στήριξη, ενώ προβλέπει για το 2021 έσοδα άνω των 15 δισ., μόνο από συμβόλαια αγοράς. Το ίδιο και η Moderna, η οποία έβαλε στα ταμεία της 1,2 δισ. κρατικής ενίσχυσης. Αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ριχτεί στην «κούρσα» των εμβολιασμών λαμβάνουν παχυλές επιδοτήσεις.

Μόνος γνώμονας των πολυεθνικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι το κέρδος και το καλύτερο πλασάρισμα στην αγορά. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών επιδίδονται σε έναν ανελέητο γεωπολιτικό ανταγωνισμό για την κυριαρχία στη «διπλωματία του εμβολιασμού» και τη διείσδυση σε περισσότερες χώρες.

Ένα και πλέον χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας σε Ελλάδα και πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της Υγείας του λαού. Στο εσωτερικό, υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι οι ΜΕΘ είναι… «άχρηστες», καθώς η πανδημία θα τελειώσει (!), ενώ αρνούνται να προχωρήσουν σε προσλήψεις γιατρών και μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, παρά μόνο δίνουν παχυλές αμοιβές σε ιδιώτες, προκειμένου να τους προσελκύσουν για να παρέχουν υπηρεσίες. Ακόμα, προωθείται η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με παραχώρηση κρίσιμων τομέων σε εταιρείες, όπως και με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους».

«Επιστημονικές» παλινωδίες με φόντο τον ανταγωνισμό

Ο ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών εν μέσω κορονοϊού μετέτρεψε τα υγειονομικά πρωτόκολλα κυριολεκτικά σε κουρελόχαρτα. Η έγκριση των εμβολίων με συνοπτικές διαδικασίες βασισμένη σε στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εταιρείες αποκαλύπτει ουσιαστικά τον πραγματικό χαρακτήρα της ασκούμενης υγειονομικής πολιτικής.

Μια υγειονομική πολιτική που οδήγησε στην «υπόθεση Astrazeneca», το εμβόλιο της οποίας έλαβε έγκριση με διαδικασίες «fast track», για να δημιουργηθούν αμφιβολίες σχετικά με τις παρενέργειες και να καταλήξουμε στις παλινωδίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) και των αντίστοιχων εθνικών οργανισμών αναφορικά με τη χορήγησή του, τα συμπτώματα και το ποσοστό αποτελεσματικότητας. Τελικά, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε «σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες» του εμβολίου της Astrazeneca, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στο τραγελαφικό αποτέλεσμα όπου σε κάθε χώρα εμβολιάζονται με το ίδιο σκεύασμα διαφορετικές ηλικίες, με διαφορετικά κριτήρια!

****

Ο μόνος δρόμος για το λαό και τη νεολαία βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες και στις διεκδικήσεις για πραγματική προστασία της Υγείας.

Γιώργος Β.

Διαβάστε επίσης