Ενάντια στις εκπαιδευτικές πολιτικές της «δωδεκάτης»

Κατηγορία: 

Λίγες ημέρες πέρασαν από τη δημόσια ανακοίνωση του Γ. Μπαμπινιώτη (28/03/12) ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παραμείνει ανεξάρτητη, για το τρέχον έτος, από την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα. Φυσικά, ο νέος υπουργός Παιδείας δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να επαναφέρει στις Συγκλήτους το δικαίωμα που κατείχαν να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μόνο προσωρινά, υποκριτικά (και μετατρέποντας την αποτυχία του κράτους, σε φιλοτιμία) ο Γ. Μπαμπινιώτης αποσυνέδεσε τη χρηματοδότηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την υποχρέωση των τελευταίων να υλοποιήσουν τον νόμο-πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα κρατικά κονδύλια προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της επικράτειας θα χορηγηθούν «μέχρι και τον Ιούλιο», κατά την πιο πρόσφατη δήλωση του υπουργού, με τη φιλοσοφία τού «δωδεκατημόριου»: κάθε δημόσιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα λαμβάνει ανά μήνα το ποσό-ποσοστό που του αναλογεί από τον συνολικό προϋπολογισμό του δωδεκάμηνου έτους, ήτοι το 1/12, και πορεύεται με αυτό. Μετά τον Ιούλιο, βλέπουμε…

Θεωρητικά, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προλάβει να εμπεδώσουν τη μέθοδο της «δωδεκάτης», καθότι δια της οδού αυτής έχουν χρηματοδοτηθεί για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2012. Πρακτικά, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ακόμα …περιμένουν τα κονδύλια που αντιστοιχούν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή στερούνται το αρχικό 25% της εφετινής κρατικής τους στήριξης.

Οι επάλληλες συσκέψεις των πρυτάνεων (με τελευταία εκείνη της 10ης Απριλίου 2012 στο Λαύριο) αναγκαία καταλήγουν στα αυταπόδεικτα, ότι, δηλαδή σύντομα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους συμβασιούχους καθηγητές τους ή τους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου, ενώ χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι ήδη σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας οι φοιτητές και σπουδαστές κυκλοφορούν με μπουφάν και κασκόλ μέσα στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας, καθότι οι διοικήσεις των σχολών δεν έχουν να διαθέσουν κονδύλια για τη θέρμανση και άλλες στοιχειώδεις ανάγκες.

Συνυπολογιζομένης της πρόσφατης μεγάλης λεηλασίας των αποθεματικών των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων [μέσα σε μια βραδιά κλάπηκαν 87 εκατομμύρια ευρώ από τα ΑΕΙ (τα 120 εκ. ευρώ μειώθηκαν σε 33 εκ. ευρώ) και 100 εκατομμύρια ευρώ από τα ΤΕΙ (τα 150 εκ. ευρώ μειώθηκαν σε 50 εκ. ευρώ)] είναι άξιο απορίας πώς μπορεί ακόμη και λειτουργεί η τρίτη βαθμίδα της εκπαίδευσης της χώρας.

Η Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε συσπείρωση, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα για την υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει οικονομικά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη, αξιοπρεπή λειτουργία τους.

Τα εκατομμύρια ευρώ που λεηλατήθηκαν από τους λογαριασμούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι τα κεκτημένα δικαιώματα του φοιτητικού κινήματος για στέγαση, για σίτιση, για ανθρώπινες συνθήκες διδασκαλίας, για καθηγητές και συγγράμματα.