Εξεταστική στο Πάντειο: 20 ημέρες τηλεκπαίδευσης, αποκλεισμών, οικονομικού στραγγαλισμού & στο βάθος ... δίδακτρα!

Κατηγορία: 
Panteion_University_old_building

Ανακοινώθηκαν, δέκα μέρες πριν από την έναρξη της χειμερινής εξεταστικής, τα “νέα μέτρα προστασίας”, μέτρα που κάθε άλλο παρά θωρακίζουν τους φοιτητές από την πανδημία, ενώ τους αφήνουν έκθετους στο καθεστώς της εντατικοποίησης των σπουδών και των κοινωνικών αποκλεισμών.

1) Παρά την πανδημία, η εξεταστική διαρκεί 20 μέρες όπως συνηθίζεται, εξοντώνοντας τους φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να εξετάζονται σε δύο και τρία μαθήματα ανά ημέρα.

2) Σε πολλά τμήματα το πρόγραμμα της εξεταστικής ανακοινώθηκε ως και μια εβδομάδα πριν την έναρξή της.

3) Ο μεικτός τρόπος εξέτασης σημαίνει ότι αν την ίδια μέρα κάποιος εξετάζεται το πρωί διά ζώσης και το απόγευμα με τηλεκπαίδευση πρέπει να τρέχει από τη σχολή στο σπίτι του και αντιστρόφως. Αλλά κυρίως προϋποθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο η απουσία των οποίων στις περιόδους της καραντίνας απέκλεισε από την τηλεκπαίδευση χιλιάδες φοιτητές, και τώρα θα ξαναποκλείσει τους μη έχοντες.

4) Για τη συμμετοχή στην εξεταστική δεν επαρκεί η δήλωση μαθημάτων και η φοιτητική ιδιότητα, αλλά επιβάλλεται η γραφειοκρατική διαδικασία εγγραφής στο edupass.

5) Για τους φοιτητές που έρχονται σε επαφή με κρούσμα δίνεται απλώς μια “οδηγία” για χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας χωρίς καμία δυνατότητα απομόνωσης και επανεξέτασης, ενώ για όσους δεν έχουν κάνει ενισχυτική δόση εμβολίου η οδηγία περιλαμβάνει καραντίνα 5 ημερών, χωρίς καμία διευκρίνιση για το αν θα εξεταστούν σε άλλη ημερομηνία.

6) Συνεχίζονται οι αντιεπιστημονικοί διαχωρισμοί ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους φοιτητές, που οδηγούν στον αποκλεισμό από την εξεταστική όσων φοιτητών αδυνατούν να πληρώσουν τα απαραίτητα τεστ.

Για ακόμα μία χρονιά διαγράφεται μια εξεταστική “αγώνας δρόμου” και “άσκηση διαχείρισης άγχους”, ενώ με τη σωρεία γραφειοκρατικών και οικονομικών εμποδίων ενισχύονται οι αποκλεισμοί φοιτητών και ιδιαίτερα φοιτητών των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες οι διοικητικές αρχές, παρά το υποτιθέμενο “προοδευτικό” προφίλ της νέας πρυτανείας του Παντείου, προωθούν τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, που ως τα σήμερα παρέχονταν αποκλειστικά δωρεάν.

Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ) και στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (ΔΕΠΣ) εγκαινιάστηκαν δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προβλέπουν την πληρωμή διδάκτρων. Τα προγράμματα αυτά εγκρίθηκαν και από την Σύγκλητο, ενισχύοντας τη διάλυση του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα οι δυνάμεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών είτε τηρούν σιγή ιχθύος αφήνοντας τους φοιτητές ανενημέρωτους και ανοργάνωτους, είτε σιγοντάρουν “αγωνιστικά” τους τηλεαποκλεισμούς με αιτήματα όπως ο “μεικτός τρόπος εξέτασης” που προπαγανδίζουν όλες οι δυνάμεις από την ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και το Bloco, μέχρι την Πανσπουδαστική και την ΕΑΑΚ.

Για εμάς, ως Φοιτητική Πορεία, η διασφάλιση αξιοπρεπών όρων διενέργειας της εξεταστικής και η υπεράσπιση του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στα δίδακτρα και την εμπορευματοποίηση της παιδείας, περνά μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα:

-ΔΙΠΛΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

-ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

-ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

-ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΩΝ

-ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

-ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΣΟΥΝ Ή ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

-ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

-ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε επίσης