Εργάτες «Μαλαματίνας»: Δύο μήνες στον αγώνα και συνεχίζουν!

Μαλαματίνα απεργία

Αλύγιστοι αποδεικνύονται οι εργάτες της «Μαλαματίνας», οι οποίοι απεργούν εδώ και δύο μήνες, με σκοπό να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 15 συναδέλφων τους και να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ. Παρά την τρομοκρατία, τα δικαστήρια, τα χτυπήματα αστυνομίας (όλα με απευθείας κυβερνητική εντολή), αυτοί συνεχίζουν δείχνοντας το δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους, μπροστά στο δύσκολο χειμώνα. Δείχνουν στην πράξη ποιο δρόμο πρέπει να επιλέξουν οι εργάτες και οι εργαζόμενοι, για να ανατρέψουν το νόμο Χατζηδάκη, για να μην περάσει ο εργασιακός Μεσαίωνας των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ορισμένου χρόνου, χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα και με τα ΜΑΤ στρατοπεδευμένα στους χώρους δουλειάς και σε όλη την κοινωνία.

Επόμενο επεισόδιο στο ρεσιτάλ τρομοκρατίας ήταν όσα διεξήχθησαν το πρωί της Δευτέρας 26/9, μπροστά στο εργοστάσιο, όταν η γνωστή μια χούφτα απεργοσπαστών, οι οποίοι είχαν παρανόμως (ακόμα και κόντρα στον νόμο Χατζηδάκη!!!) προσληφθεί εν μέσω απεργίας, ξαναμπήκαν στο εργοστάσιο, για να το «λειτουργήσουν». Βεβαίως, για μια ακόμα φορά αυτό έγινε με τα ΜΑΤ, τα οποία και πάλι χτύπησαν τους συγκεντρωμένους. Απεργοί και αλληλέγγυοι βρέθηκαν στο σημείο καταγγέλλοντας την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας, φωνάζοντας συνθήματα.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και κόντρα στη σιωπή των ξεπουλημένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των υποτίθεται «αγωνιστών», οι απεργοί όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά απευθύνουν κάλεσμα συντονισμού στους εργάτες και άλλων χώρων που βιώνουν την πολιτική των απολύσεων και της τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 27/9 σημειώνουν τα εξής:

«Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ εδώ και δύο μήνες, βρισκόμαστε σε Απεργία, δίνοντας τον αγώνα μας, για να «παρθούν» πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.

Διαπιστώνουμε όμως ότι πέρα από το δικό μας χώρο, μια σειρά εταιρίες και επιχειρήσεις προχωράνε σε μαζικές απολύσεις με σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: ομαδικές απολύσεις Edilmac, Pyramis, Alumil κλπ.

Από τη μια μεριά απολύσεις και από την άλλη συνθήκες ακρίβειας σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και υπεραυξήσεις σε ρεύμα-καύσιμα-θέρμανση.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τις Διοικήσεις των σωματείων, τις επιτροπές αγώνα, αλλά και όλους τους εργαζόμενους/ες από τους παραπάνω εργασιακούς χώρους, αλλά και όλων των υπόλοιπων σωματείων και κοινωνικών ομάδων για την Πέμπτη 29/9/2022 στις 19:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (μεγάλη αίθουσα) σε σύσκεψη με σκοπό να συζητήσουμε τις νέες καταστάσεις που διαμορφώνονται, αλλά κυρίως να συντονίσουμε τις δράσεις μας, ώστε να δώσουμε ενιαία και δυναμική απάντηση στο κύμα των απολύσεων και τρομοκράτηση.

Συντονισμένοι και Οργανωμένοι έχουμε μεγαλύτερη δύναμη να «πετύχουμε» τα αιτήματά μας για καλύτερες για εμάς και τις οικογένειες μας.
Αν πολλοί βάλουν από λίγο, το λίγο γίνεται τεράστιο».

Μάλιστα, μετά την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης, την Τετάρτη 28/9, οι εργάτες-απεργοί πραγματοποίησαν συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας. Η εργοδοσία, πλήρως τρομοκρατικά και παράνομα στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε την απόλυση του προέδρου του Σωματείου Γιάννη Φραγγίδη και του προέδρου του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Άρη Μερκενίδη. Και οι δύο είναι απεργοί. Ωστόσο, η απάντηση θα δοθεί από το μαζικό αγώνα! Για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, για να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ.