ΕΡΓΑΣ-Εκπαιδευτικός Όμιλος για Υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαιδευτικών: Να υπερασπίσουμε τα σωματεία μας!

Κατηγορία: 
ergas

Η υπουργός Παιδείας έφερε πριν από λίγες μέρες νομοθετική τροπολογία που αφορά στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου. Η συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΠΑΙΘ δεν αποτελεί έκπληξη. Αντίθετα είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο που θεσμοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας ως εργαλείο την πανδημία. Από καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο της πολιτικής της τα συνδικάτα μαζί με τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, την απεργία και τη διαδήλωση. Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν τη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των αντισυνδικαλιστικών διατάξεων που επέβαλε. Από τις αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του 2019 που βάζουν φραγμούς στην κήρυξη απεργίας ως τον πρόσφατο χουντονόμο για τις διαδηλώσεις, γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να βάλει στο γύψο και να καθυποτάξει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό επιτάσσουν από καιρό οι κυρίαρχοι κύκλοι της ντόπιας ολιγαρχίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σήμερα και με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για τα Υ/Σ η κυβέρνηση βρίσκει άλλη μια «χρυσή ευκαιρία» για να βάλει στο στόχαστρο τα σωματεία και τις συλλογικές τους διαδικασίες. Τα Υ/Σ αποτελούν κατεξοχήν θεσμικό πεδίο του κράτους και ιμάντες επιβολής της αντιεκπαιδευτικής – αντεργατικής πολιτικής. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι όμως τα Υ/Σ. Αντίθετα χρησιμοποιώντας τα ως όχημα,  θέλει να γενικεύσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ίδια τα συνδικάτα.

Η διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι να παρέμβει ακόμα πιο βαθιά στα εσωτερικά των σωματείων, στις μαζικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες, να καταργήσει τις Γενικές Συνελεύσεις, να αποκόψει τους εργαζόμενους απ’ την ίδια τους τη δράση,  για να επιβάλει ένα καθεστώς απόλυτης χειραγώγησης, πειθήνιας προσαρμογής στην κυρίαρχη πολιτική.

Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα για τη δήθεν καθολική συμμετοχή, προσπαθούν να αποστεώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα απ’ τη ζωντανή του δράση που είναι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις ίδιες τις διαδικασίες του. Επιδίωξή τους είναι να δημιουργούν κάθε φορά πλασματικές πλειοψηφίες έξω απ’ την ίδια τη ζωή και με τη λογική της ατομικής στάσης. Θέλουν να επιβάλουν ακόμα και το φόβητρο του φακελώματος όσων συνδικαλίζονται, όσων ασκούν τα στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα, όσων διεκδικούν, αγωνίζονται και απεργούν, για να μπορεί η κυβερνητική πολιτική ανεμπόδιστη να κατεδαφίζει τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις. Έχουν διακηρύξει το τέλος των συνδικάτων και δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί για μια ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την πανδημία. Αφού με πρόσχημα την πανδημία διάλυσε τις εργασιακές σχέσεις, αφού προώθησε την τηλεργασία, μείωσε τους μισθούς και νομιμοποίησε τις απολύσεις, επιδιώκει να περιθωριοποιήσει τους εργαζόμενους, εν προκειμένω στους εκπαιδευτικούς, πως «πρέπει να μείνουν σπίτι», πως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, πως πρέπει να μπει λουκέτο στη λειτουργία των συνδικάτων. Για όλα αυτά υπάρχει η λύση του «μένουμε σπίτι» και «ψηφίζουμε από τον Η/Υ».

Το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας πρέπει να καταγγελθεί απερίφραστα από κάθε δημοκράτη. Η επιβολή ή όχι της νέας τροπολογίας θα κριθεί από τις αντιστάσεις που θα προβάλουν οι εκπαιδευτικοί, τα σωματεία αλλά και από τη στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων. Θα κρίνει εν πολλοίς ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι του κλάδου και ποιοι ενεργούν ως άλλοι «εφιάλτες». Ποιοι νομιμοποιούν και ανοίγουν το δρόμο με τη στάση τους για να παγιωθούν σκοτεινά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα μέσα στα συνδικάτα, για να υποταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στις επιταγές της ολιγαρχίας και ποιοι παλεύουν για να υπερασπίσουν τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τα ίδια τα σωματεία.

Η ΕΡΓΑΣ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος καλούν

✔ Όλους τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα νέα αντεργατικά αντισυνδικαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.
✔Όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να καταγγείλουν τα σχέδια αυτά.
✔ Όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να αρνηθούν να πάρουν μέρος στη φαρσοκωμωδία που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
✔ Τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να δηλώσουν αποφασιστικά ότι δεν θα πάρουν μέρος στις κάλπικες ηλεκτρονικές «εκλογές» της κυβέρνησης και να μην καταθέσουν ψηφοδέλτια για τα Υ/Σ.

Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στα συνδικάτα! Να υψώσουμε τώρα πύργους αντίστασης και να τα υπερασπίσουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τον κλάδο μας. Είναι θέμα τιμής για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη!

ΕΡΓΑΣ – Εκπαιδευτικός Όμιλος

Διαβάστε επίσης