ΕΡΓΑΣ: Κίνδυνος νέας διάλυσης του Συνεδρίου, ενώ τρέχει ανοιχτή απειλή διάσπασης της ΟΙΥΕ!

Κατηγορία: 

Πριν 2,5 περίπου χρόνια, όταν 173 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ εξέδιδαν ανακοίνωση καταγγέλλοντας την ανίερη συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, τους μπράβους, τον εργατοπατερισμό, τον διορισμό συνέδρων, και τον εκφυλισμό έως σήψη των «εργατικών» Συνεδρίων, την ίδια στιγμή κυκλοφορούσε κοινή ανακοίνωση 70 σωματείων-μελών της ΟΙΥΕ η οποία κατάγγελλε το ΠΑΜΕ ως φορέα υλοποίησης σχεδίου διάλυσης του Συνεδρίου, με προσκεκλημένες δυνάμεις κρούσης που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με αντιπροσώπους του Συνεδρίου.

Την ίδια ώρα που το ΠΑΜΕ επεσήμαινε ότι πάνω από 400 διευθυντικά στελέχη συμμετείχαν στις καταστάσεις ψηφισάντων, ήταν αντιπρόσωποι στο Συνέδριο και εκλέγονταν σε ΔΣ (με εργοδότες σε επιχειρήσεις ΑΕ και σε επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και διευθυντές με επιτελική ευθύνη σε super market, ναυτιλιακές εταιρείες και σε άλλες ΑΕ, να ξεχωρίζουν ανάμεσά τους), από την πλευρά τής πλειοψηφίας τής ΟΙΥΕ εκδιδόταν ανακοίνωση με τίτλο «μαγειρέματα, νοθείες, εκτεταμένες παρατυπίες στα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ». Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα από τα καταγγελλόμενα, η περίπτωση συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων του Ν. Πιερίας, στις εκλογικές διαδικασίες του οποίου ο δικαστικός αντιπρόσωπος εντόπισε 62 ψηφοδέλτια περισσότερα από τους ψηφίσαντες!

Κορυφαία στιγμή της φαρσοκωμωδίας -στην πραγματικότητα δράματος, και, συγκεκριμένα, συνδικαλιστικής τραγωδίας- ήταν όταν το ΠΑΜΕ, έπειτα και από την 3η, από κοινού σαμποταρισμένη απόπειρα διεξαγωγής συνεδρίου το 2019, ζητούσε από την αστική δικαιοσύνη τον διορισμό μονοπαραταξιακής Διοίκησης στην ΟΙΥΕ καταθέτοντας μέσα σε 15 ώρες από την διάλυση του Συνεδρίου, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για διορισμό Προσωρινής Διοίκησης αποτελούμενης μόνο από 21 μέλη του ΠΑΜΕ!

Φτάνοντας στο 2021, και έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη για φέτος απόπειρα επανα-διεξαγωγής του 38ου Συνεδρίου της ΟΙΥΕ (με ασφαλιστικά μέτρα να κατατίθενται αυτήν τη φορά από την ΠΑΣΚΕ), η δεύτερη απόπειρα κινδυνεύει επίσης να τιναχθεί στον αέρα, έπειτα από τις κλασικές (πλέον) ενστάσεις της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ που ζήτησε να απομακρυνθεί Σωματείο Τροφίμων - «εργοδοτικό μόρφωμα».

Ας σημειωθεί ότι ήδη στην έναρξη της διαδικασίας είχε αναγνωστεί από το προεδρείο, μακρύς κατάλογος με 40 σωματεία τα οποία αιτήθηκαν τη διαγραφή τους από την ΟΙΥΕ, στη συμπλήρωση μάλιστα 100 ετών λειτουργίας και δράσης της. Μάλιστα κάποια από τα σωματεία αυτά, ήδη ενημερώνουν από τα site τους ότι προσχωρούν σε υπό σύσταση νέα ομοσπονδία, ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική διάσπασης της ΟΙΥΕ, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της ΓΣΕΕ.

Καταρχάς μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης και της δεύτερης απόπειρας διεξαγωγής συνεδρίου, η ΕΡΓΑΣ καταγγέλλει τις κοινές ανάμεσα στις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΜΕΤΑ-ΕΑΚ-ΠΑΜΕ αντεργατικές τακτικές, οι οποίες στην πράξη αποτελούν σαμποτάρισμα της διεξαγωγής των Συνεδρίων και οδηγούν μοιραία σε διάλυση των συλλογικών διαδικασιών και σε νέους δικαστικούς διορισμούς Διοικήσεων. Καταγγέλλουμε επίσης, κάθε μεθόδευση διάσπασης της Ομοσπονδίας και καλούμε τους εργαζόμενους να αποδοκιμάσουν τις δυνάμεις εκείνες της ΠΑΣΚΕ που βρίσκονται πίσω από τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.

Η ουσία είναι ότι ανεξαίρετα οι εν λόγω παρατάξεις μεριμνούν μεν για τις ψήφους, τους εκλογικούς αντιπροσώπους, τις έδρες, τους συσχετισμούς, και μεταξύ άλλων τους συνέδρους που θα αναδείξουν προς το συνέδριο της ΓΣΕΕ, αδιαφορούν όμως πλήρως για την πραγματική ζωή και το μέλλον του συνδικαλισμού. Καθεμιά τους, βάζει το παραταξιακό της συμφέρον πάνω από την Ομοσπονδία, και στο τέλος το μόνο συμπέρασμα στο οποίο ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΜΕΤΑ-ΕΑΚ-ΠΑΜΕ συμφωνούν είναι ένα: «Η Ομοσπονδία θα είναι δική μας, ή δεν θα υπάρχει!».

Η σημερινή διακοπή της διαδικασίας (έπειτα από το ζήτημα που έθεσε η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ για τη διαγραφή του Σωματείου Τροφίμων από τη δύναμη της ΟΙΥΕ και έπειτα από 6 ψηφοφορίες πάνω στο ίδιο θέμα, με ζητούμενο αν τελικώς βγήκε κάποιο αποτέλεσμα ή αν θα επαναληφθεί τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου η ψηφοφορία), διόλου δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για την τύχη του βασανισμένου 38ου Συνεδρίου, αλλά και για την ίδια την Ομοσπονδία.

Ως ΕΡΓΑΣ καλούμε τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, και όλους τους εργαζόμενους, να αποδοκιμάσουν τις παραταξιοκεντρικές πρακτικές, που βάζουν σε τελευταία μοίρα τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χτυπώντας αυτές, στην πραγματικότητα χτυπάνε τα δικαιώματα των ίδιων των μελών των οργανώσεων, χτυπάνε τους ίδιους τους εργαζόμενους!

Διεκδικούμε την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της ΟΙΥΕ!

Διεκδικούμε τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλισμού, κόντρα στις διαλυτικές λογικές και πρακτικές!

Αποδοκιμάζουμε κάθε σκέψη για συγκρότηση νέας ομοσπονδίας, κάθε μεθόδευση διάσπασης της ΟΙΥΕ!

ΕΡΓΑΣ, 27/11/2021