ΕΡΓΑΣ: Όχι στον κόφτη που επιβάλλει η κυβέρνηση στην Ειδική αγωγή!

Κατηγορία: 

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της ειδικής αγωγής έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις κυβερνήσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, ''αριστερές'' και μη. Η συνεχής υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο νοσοκομείων, ειδικών σχολείων και σε χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Δημόσιες δομές βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο,  ενώ το κούρεμα 15 εκατομμυρίων ευρώ για τα ΝΠΙΔ ειδικής αγωγής την τελευταία εξαετία, έχει σαν συνέπεια αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι έως και 19 μήνες ενώ άλλοι βλέπουν τους μισθούς τους να κόβονται μήνα με το μήνα. Από την άλλη οι οικογένειες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, καθώς αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη των θεραπειών των παιδιών τους, ενώ επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις έχουν πετσοκοφτεί στα χρόνια των μνημονίων. Όλα αυτά βέβαια  εντάσσονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και αφορούν την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας στο σύνολό της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας και απαράλλαχτης πολιτικής. Αιφνιδιαστικά και εν μέσω γιορτών καλούν σε προσχηματικό διάλογο 4 ημερών για να ενταχθεί η ειδική αγωγή στις συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ.  Κάνοντας λόγο για περικοπή κοινωνικών δαπανών φερνούν προς υπογραφή μια σύμβαση με τα κέντρα και τους θεραπευτές, που έρχεται να εφαρμόσει τον κόφτη και στην ειδική αγωγή. Ο ίδιος ο Πολάκης αναφέρει ότι η χρηματοδότηση για τις θεραπείες θα είναι 60 εκατομμύρια φέτος από τα 110 των προηγούμενων χρόνων. Ένα κούρεμα δηλαδή της τάξης του 45%. Ακόμα η αποπληρωμή πλέον των κέντρων θα γίνεται απευθείας από τον ΕΟΠΠΥ  το λιγότερο  3 μήνες μετά. Και όλα αυτά με εργαζόμενους που θα πρέπει να δουλεύουν για 1 και 2 ευρώ την συνεδρία, αφού τόσο τις κοστολογεί ο ΕΟΠΠΥ.

Οι αλλαγές αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο εκατοντάδες μικρές δομές και εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση, με μισθούς και συνθήκες εργασίας που θυμίζουν γαλέρα, στα νύχια των μεγάλων επιχειρηματιών. Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που επωφελούνται  από τα μέτρα αυτά, καθώς όντας οι μόνοι που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμα μεγάλυτερο μέρος από την ''πίτα'', ρίχνοντας τα βάρη σε εργαζόμενους και γονείς. Ήδη έχουν προλάβει να υπογράψουν ή να δηλώσουν τη συμφωνία τους με την σύμβαση και τις αλλαγές μεγάλες αλυσίδες και επιχειρήσεις, ενώ άλλοι επιχειρηματίες θα θελήσουν να εισβάλλουν από το επόμενο διάστημα στο χώρο της ειδικής αγωγής. Και ενώ οι εργαζόμενοι ήδη απειλούνται απο μεγαλοεπιχειρηματίες για απολύσεις και μειώσεις μισθών, οι γονείς βλέπουν αβέβαιο το μέλλον των παιδιών τους, αφού ήδη τσακισμένοι από τα μνημόνια, θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερο για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Όσοι δεν έχουν από την άλλη θα μειώσουν είτε και θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις θεραπείες. Ενώ τέλος ο φόβος τους για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται και μεγαλύτερος.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, εργαζόμενοι, γονείς και όλοι όσοι πλήττονται από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην ειδική αγωγή, εκδηλώνουν τις αντιδράσεις τους και κινητοποιούνται. Την Δευτέρα 16/1 η διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο υγείας συσπείρωσε εκατοντάδες εργαζόμενους και γονείς. Ο αγώνας όλων όσων πλήττονται από τα μέτρα αυτά πρέπει να συνεχιστεί! Πρέπει να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση για να μπορέσει αυτός ο αγώνας να έχει συνέχεια και να νικήσει. Το αίτημα που μπορεί και πρέπει αυτή τη στιγμή να πετύχει την μεγαλύτερη συσπείρωση είναι να παρθεί πίσω η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση! κατηγορηματικό ΟΧΙ  σε οποιαδήποτε σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ! Το σωματείο εργαζομένων πρέπει να φέρει κοντά του τους εργαζόμενους, απαγκιστρώνοντάς τους από διάφορους επιστημονικούς συλλόγους, που προβάλλουν αιτήματα ηττοπαθή και οδηγούν στο συμβιβασμό, καθώς το βασικό τους αίτημα ως τώρα είναι η διαβούλευση με το υπουργείο υγείας, με στόχο επιμέρους αλλαγές μόνο στην σύμβαση. Η μαζίκοτητα και η συσπείρωση από την άλλη δεν μπορεί να επιτευχθεί με αιτήματα απογειωμένα, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται αγωνιστικά αλλά ουσιαστικά περιορίζουν το κύκλο αυτών που χτυπιούνται και θέλουν να αγωνιστούν. Εχθρός είναι η πολιτική της κυβέρνησης και η απάντηση πρέπει να είναι κοινή: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!

Όλοι στην 5ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή, 20/1, από τις 11:00 ως τις 16:00μμ.  Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29, στις 12:00μμ