Εστιακοί φοιτητές ΕΜΠ: Δεν "Μένουμε σπίτι", μας πετάνε έξω!

Ενώ η κυβέρνηση  επαναλαμβάνει μονότονα την  ατομική ευθύνη και το φιλότιμο σαν την λύση για την πανδημία, αφήνοντας σκόπιμα την συζήτηση για το σύστημα υγείας και την υποδομή στην άκρη απαίτησε με Κ.Υ.Α να εκκενώσουν όλοι  οι φοιτητές τα δωμάτιά τους. Πετάνε δηλαδή χιλιάδες εστιακούς φοιτητές έξω από ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.
Αυτή η απόφαση έρχεται μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση μετακινήσεων. Η πρόκληση μιας μαζικής ροής χιλιάδων φοιτητών από τα αστικά κέντρα προς επαρχιακές περιοχές μάλλον δεν ενοχλεί την κυβέρνηση αρκεί να ξεμπερδέψει με τους εστιακούς φοιτητές και τις ανάγκες τους. Οι περισσότεροι θα αναγκαστούν να μείνουν με τις οικογένειές τους, με πολλούς συγγενείς τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (γονείς μεγάλης ηλικίας, παππούδες και άτομα με προβλήματα υγείας). Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι μια μερίδα φοιτητών έχει το δωμάτιο της εστίας ως κύρια κατοικία είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης είτε λόγω εργασίας και δεν υπάρχει άλλο μέρος στο οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει, ενώ άλλοι κατάγονται από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορα τους, όπως πχ η Αλβανία ή άλλες.
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν οι φοιτητές που μένουν στις Νέες Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκαναν μαζική συνέλευση την Κυριακή 22 Μαρτίου. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η συνέλευση έγινε σε ανοιχτό χώρο και τηρώντας τις αποστάσεις. Οι εστιακοί φοιτητές με ομόφωνη απόφαση απαιτούν: 

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 στα πλαίσια του Ιατρικού Τμήματος ΕΜΠ
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
• Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ).
 
Προχωράμε σε :
- Δημοσίευση της απόφασης σε όλα τα ΜΜΕ
-Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΜΠ δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία. Απαιτούμε συνάντηση του ΔΣ με την διοίκηση του ΕΜΠ για να μεταφέρουμε τα δίκαια αιτήματα μας

Διαβάστε επίσης