ΗΠΑ: Κραυγαλέες εκδηλώσεις οικονομικής ανισότητας

Κατηγορία: 
bezos gates mask

Μέσα στην πανδημία, στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, στις ΗΠΑ, καταγράφεται μια γιγάντια μεγέθυνση της οικονομικής ανισότητας, με τα αφεντικά των αμερικάνικων μονοπωλιακών κολοσσών, από τη μια, να πολλαπλασιάζουν σκανδαλωδώς τα δισεκατομμύρια των κερδών τους και των εισοδημάτων τους και, από την άλλη, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες να οδηγούνται μέσα στη βαθιά φτώχεια, στην αθλιότητα, την κοινωνική εγκατάλειψη, αλλά και σε μια εκατόμβη θανάτων από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ:

  • Το 40% των πολιτών δεν διαθέτει έστω 400 δολάρια για μια έκτακτη ανάγκη
  • Στα τελευταία 50 χρόνια ο μέσος μισθός αυξήθηκε μόνο 3% σε πραγματικές τιμές, ενώ το χαμηλότερο 20% των μισθών μειώθηκε
  • Χειροτερεύει η ποιότητα των θέσεων εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων φτωχών
  • Τα 100 από τα περίπου 200 εκ. πολιτών σε ηλικία εργασίας δεν έχουν καμία συνταξιοδοτική κάλυψη
  • Πάνω από 28 εκ. δεν έχουν και άλλα 60 εκ. έχουν τελείως ανεπαρκή ασφάλιση υγείας

Στον αντίποδα το 1% και, ακόμη περισσότερο το 0,01%, του πληθυσμού πολλαπλασιάζουν αλματωδώς τον πλούτο τους.

Ενδεικτικά: Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται στα 195 δισ. δολάρια, με τουλάχιστον επιπλέον 140 δισ. κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και έγινε αυτός ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δεν δίστασε να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει εργοστάσιο στο Φρέμοντ, το οποίο έγινε εστία μετάδοσης τoυ Covid-19. Οι δε μισθωτοί υπάλληλοι της Tesla μειώθηκαν κατά 30% από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου 2020.

Το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με καθαρά κέρδη ύψους 70 δισ. δολάρια αύξησε τον ατομικό πλούτο του στα 185 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon έβαλε τέλος στις αμοιβές για επικίνδυνη εργασία τον Ιούνιο του 2020.

Το αφεντικό της Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς, τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αύξησε τα έσοδά του στο 2020 κατα 18 δισεκατομμύρια δολάρια ανεβάζοντας τον ατομικό πλούτο του στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια, και έγινε ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας των ΗΠΑ, με 968.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης σε 16 Πολιτείες!

Οι αμερικανικοί δισεκατομμυριούχοι απέσπασαν αμύθητο πλούτο μέσα στην πανδημία, την ίδια ώρα που στις επιχειρήσεις τους οι εργαζόμενοι διακινδύνευαν την υγεία τους εν μέσω κορονοϊού, για ασήμαντες, μειωμένες ή και ανύπαρκτες αμοιβές, ενώ εκατομμύρια άλλοι διώχνονταν απο τη δουλειά τους και έχουν μείνει άνεργοι.

Διαβάστε επίσης