Η ΕΒΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Την Παρασκευή 3/9 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα δύο κινητοποιήσεις ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που μόνο για φέτος αφήνει πάνω από 40.000 μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πρωινή διαδήλωση δέχθηκε τα χημικά και την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων την οποία και καταδικάζουμε απεριφραστα. Η αντικατάσταση Χρυσοχοίδη καθόλου δεν σημαίνει την ύφεση της πολιτικής της καταστολής, όπως φαντάζονται διάφορες δυνάμεις που "από τα αριστερά" ζητούσαν την παραίτησή του το προηγούμενο διάστημα. Ο χουντονόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και η πολιτική της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού θα εφαρμόζεται όποτε το λαϊκό κίνημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την έμπρακτη ακύρωσή του.
Βαρύτατες ευθύνες για την έλλειψη μαζικότητας της διαδήλωσης φέρουν οι δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και επικρατούν στο φοιτητικό κίνημα, και που στη βάση των δικών τους διαφωνιών διασπούν τους αγώνες.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την ηγεμονία στο πλαίσιο των ΕΑΑΚ αποφάσισαν να οργανώσουν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, μία πρωινή «της ΛΑΕ», με τη συμμετοχή ορισμένων φοιτητικών συλλόγων και σχολείων στα οποία αυτή παρεμβαίνει, και μια απογευματινή «του ΝΑΡ» με τη συμμετοχή ορισμένων συλλόγων εκπαιδευτικών και φοιτητών στα διοικητικά συμβούλια των οποίων πλειοψηφεί.

Και οι δύο κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, δεν ζυμώθηκαν σε καμία μαζική διαδικασία ή γενική συνέλευση, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν μονάχα μερικές εκατοντάδες άτομα από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ έλαμψαν διά της απουσίας τους, με την ικανοποίηση πως σε ορισμένους συλλόγους υπερψηφίστηκε η συμμετοχή σε συλλαλητήριο που είχε εξαγγείλει το ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τρίτη στο Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή μακριά απ’ όλους και απ’ όλα.
Τραβάει από πολύ παλιά η ιστορία της πολυδιάσπασης των κινητοποιήσεων και η πραγματοποίηση "αγωνιστικών δράσεων" από μερικούς "μυημένους" μακριά απ’ το λαό και έξω από τις μαζικές διαδικασίες. Αυτή η πολιτική, η πολιτική δηλαδή που δεν πιστεύει πραγματικά στο μαζικό αγώνα, η πολιτική του γραφειοκρατικού εκφυλισμού και μικροπολιτικού ηγεμονισμού, πρέπει να ανατραπεί από μια πραγματικά αριστερή πολιτική, από τη μαζική και οργανωμένη έξοδο των φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών στους δρόμους του αγώνα.

Τα μέλη της Μαθητικής και Φοιτητικής Πορείας βρέθηκαν στην πρωινή διαδήλωση μοιράζοντας ανακοίνωση ενάντια στην ΕΒΕ, προτάσσοντας τον ενωτικό, μαζικό αγώνα ως τη μοναδική προοπτική για να μπει ανάχωμα στην αντιεκπαιδευτική και αυταρχική πολιτική που πλήττει σήμερα το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Διαβάστε επίσης