Η ελεγχόμενη είσοδος αποκλείει χιλιάδες φοιτητές από το πανεπιστήμιο! Να μην περάσει!

Κατηγορία: 

Δεν πέρασε πολύς καιρός από το άνοιγμα των σχολών και οι εικόνες συνωστισμού και ουρών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου. Ειδικότερα, καθημερινά χιλιάδες φοιτητές σε δεκάδες σχολές περιμένουν ακόμη και μία ώρα για να μπορέσουν να περάσουν την είσοδο της σχολής τους μέχρι να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσου ή τη βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου. Στη συνέχεια, αναγκάζονται να στοιβαχτούν ο ένας δίπλα στον άλλο και να κάθονται ακόμη και σε περβάζια, σκάλες ή στο πάτωμα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποχρεώνονται να μείνουν εκτός αιθουσών λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Οι ίδιες εικόνες παρατηρούνται επίσης τόσο στις λέσχες σίτισης, όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου ειδικά τα πρωινά επικρατεί το αδιαχώρητο! Οι παραπάνω αποτελούν πραγματικά εικόνες ντροπής για τις οποίες βασικός υπαίτιος δεν είναι άλλος από την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που:

Προχώρησε στο “υποχρεωτικό” άνοιγμα των σχολών χωρίς να λάβει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής προστασίας για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αντί να αυξήσει τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, τα μείωσε ακόμη περισσότερο. Δεν πραγματοποίησε παρά ελάχιστες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού που δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα κενά της προ κορωνοϊού εποχής. Θεσμοθέτησε την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για να εντείνει την αυταρχική της πολιτική και να καταστείλει τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και να χτυπήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ κυνικά δεν πραγματοποίησε προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Αντί να εφοδιάσει τα πανεπιστήμια με τον αναγκαίο υγειονομικό εξοπλισμό (μάσκες, αντισηπτικά κλπ), μεταφέρει το κόστος αυτό στις πλάτες των ιδρυμάτων (στη βάση της κακόφημης “αυτονομίας” τους) και βασικά στους ίδιους τους φοιτητές. Ενώ προκλητικά έδωσε 2,6 εκατομμύρια για τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών έξω από τις σχολές, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την πραγματοποίηση δωρεάν rapid test στους φοιτητές.Υποχρεώνει χιλιάδες φοιτητές να πληρώνουν 80 ευρώ τον μήνα σε rapid test, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στην έξωση από την εκπαιδευτική διαδικασία, την ίδια στιγμή που πάνω από το 1/3 της ελληνικής κοινωνίας ζει στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν έκανε το παραμικρό για το σπάσιμο των τμημάτων και των μαθημάτων, με αποτέλεσμα τις απαράδεκτες εικόνες στοιβάγματος των φοιτητών στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα.

Ταυτόχρονα, η αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και υπουργείου άφησε έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο 40.000 μαθητές μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ μέσω της ελεγχόμενης εισόδου η οποία επί της ουσίας αποτελεί διάταξη του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και εφαρμόζεται τώρα με υγειονομική πρόφαση, των face controls και των εξοντωτικών ποσών που αναγκάζονται να πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε εισιτήρια, rapid tests, αναλώσιμα για εργαστήρια και πολλά ακόμη, χιλιάδες συμφοιτητές μας αποκλείονται ουσιαστικά από το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση.

Ως Φοιτητική Πορεία καλούμε τους φοιτητές να πραγματοποιήσουμε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές μας και να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική των αποκλεισμών και των ταξικών φραγμών. Θεωρούμε πως απάντηση στην ελεγχόμενη είσοδο δεν μπορούν να δώσουν λογικές “Ζορό” που αναλαμβάνουν εργολαβικά να “σπάνε” τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υιοθετούν μια σειρά δυνάμεις της ΕΑΑΚ και της αναρχίας (οι οποίες έδωσαν και το άλλοθι στην κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ να κλείσει τη σχολή με συμβολικό λοκ άουτ μίας μέρας), ούτε πολύ περισσότερο οι “υπεύθυνες” προτάσεις της ΠΚΣ και άλλων δυνάμεων των ΕΑΑΚ για “πραγματοποίηση ελέγχων μόνο από υγειονομικό προσωπικό”, οι οποίες στην πραγματικότητα αποδέχονται την πολιτική του αποκλεισμού χιλιάδων φοιτητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Όχι στους αντιδραστικούς-διχαστικούς ελέγχους που αποκλείουν φοιτητές!

- -Nα παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας με ευθύνη του κράτους!

-Να μην επιβαρύνεται κανένας φοιτητής οικονομικά για τεστ, μάσκες και αντισηπτικά!

-Να αυξηθούν δραστικά τα δρομολόγια των ΜΜΜ!

-Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, καθώς και το αναγκαίο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό!

-Να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση των αμφιθεάτρων και να μην αποκλείεται κανένας από τα μαθήματα!

Διαβάστε επίσης