Η Ελλάδα μια απέραντη αμερικανική βάση ο στόχος της επίσκεψης Μενέντεζ

Κατηγορία: 
menendez episkepsi ellada

Με τυμπανοκρουσίες υποδέχτηκαν οι ντόπιοι λακέδες τον Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας. Ο Μενέντεζ συμμετείχε σε μια σειρά φιέστες, εκδηλώσεις και συναντήσεις με τους ντόπιους παράγοντες, με το Μητσοτάκη, τη Σακελ­λαροπούλου, το Δένδια και τον Τασούλα. 

Τα αστικά ΜΜΕ σε τηλεόραση και διαδίκτυο μιλούσαν νυχθημερόν για τον «φιλέλληνα» αμερικανό πολιτικό που ήρθε στην Ελλάδα «για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης». Ο Μητσοτάκης μίλησε για τον «...πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ…», ενώ τον χαρακτήρισε «...ως έναν άνθρωπο με αρχές, προσηλωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους». Η Σακελλαροπούλου μάλιστα τον παρασημοφόρησε για την συνεισφορά του στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή(!), ενώ στο λόγο της αναφέρθηκε στις κοινές αξίες, στο σεβασμό, στην ελευθερία, στην προσφορά του Μενέντεζ για την ειρήνη στην περιοχή και πολλά άλλα εμετικά για έναν εκπρόσωπο της αιματοβαμμένης ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης. Μνημείο ραγιαδισμού αποτελούν τα λόγια του Προέδρου της Βουλής, Τασούλα: «Από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, σας παραδίδουμε την Ελλάδα σήμερα στα χέρια σας. Και είμαι σίγουρος πως είναι σε καλά χέρια». Τέτοιες φράσεις ξυπνούν τις μαύρες μέρες της αμερικανοκρατίας και του Πιουριφόι, δείχνοντας τις προθέσεις τής ντόπιας ολιγαρχίας να παραδώσει πλήρως τη χώρα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πέραν όμως από τις φράσεις των ξενόδουλων Ελλήνων πολιτικών, ας δούμε τι πραγματικά εξυπηρετεί η επίσκεψη του Μενέντεζ στην Ελλάδα.

Τα παλιά και τα νέα «δώρα» του Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ είναι ο αρχιτέκτονας του East Med Act, του νόμου που εγκρίθηκε στα τέλη του 2019 και προβλέπει την «ενίσχυση των συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρακτικά, προώθησε τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό την μπαγκέτα των ΗΠΑ. Ήρε το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και πρόβλεψε την αύξηση των δαπανών για την έρευνα, την ανάπτυξη, καθώς και την εκπαίδευση Ελλήνων στρατιωτών. Κορωνίδα του εν λόγω νόμου είναι η επιδίωξη κατασκευής του αγωγού East Med που θα περνάει από τις τρεις χώρες και θα συμβάλλει στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έτσι προωθούν τους σκοπούς τους για επέκταση του δικού τους υγροποιημένου αερίου (LNG) στα Βαλκάνια και βεβαίως την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας. Είναι φανερό ότι στόχος της δημιουργίας του άξονα υπό την υψηλή επίβλεψη των ΗΠΑ είναι το χτύπημα της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, καθώς και της Τουρκίας, αφού ο άξονας χρησιμοποιείται ως όπλο στη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Τουρκίας.

Πάνω σε αυτόν τον νόμο έρχεται ο πρόσφατος αμερικανικός «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», που είναι και αυτός έμπνευσης Μενέντεζ. Με βάση αυτό το νόμο, η σχέση των 3 συν 1 χωρών του East Med Act αναβαθμίζεται από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» και πλέον θα συμπεριλαμβάνει και άλλα ζητήματα όπως «... θαλάσσια ασφάλεια, αμυντική συνεργασία, ενεργειακές πρωτοβουλίες και αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας…».  Ακόμα, ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι η «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ» (DFC) πρέπει να κάνει στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα «ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια», κάτι που δείχνει ότι -πέραν του ενεργειακού ή στρατιωτικού ενδιαφέροντος- οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για την αγορά υποδομών της χώρας, για να την ολόπλευρη εξυπηρέτηση των στόχων τους. Αυτό άλλωστε συμβαίνει ήδη στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και της Σύρου ή στο λιμάνι της Αλε­ξανδρούπολης. Προβλέπεται ο «εκσυγχρονισμός του ελληνικού στρατού», καθώς και η πώληση του «πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού του αμερικανικού στρατού». Γνωρίζουμε από τώρα ότι ο ελληνικός λαός θα ξαναπληρώσει εξοπλισμούς άσχετους με τις πραγματικές ανάγκες της άμυνας της χώρας και η χώρα μας θα ξαναγίνει ο αποδέκτης του απούλητου ή αχρησιμοποίητου πολεμικού εξοπλισμού των αμερικανικών εταιρειών.

Τέλος, διακηρυγμένος στόχος του συγκεκριμένου νόμου είναι η αναθεώρηση και η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, δηλαδή της συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας, το φθινόπωρο. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συμφωνίας είχε ξεκινήσει επί «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός είναι αυτή να ισχύσει για 5 χρόνια και όχι να ανανεώνεται κάθε χρόνο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ώστε να είναι λυμένα τα χέρια των Αμερικάνων τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Σκοπός είναι, φυσικά, και η επέκταση των στρατιωτικών βάσεων. Μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ και ο αμερικανικός στρατός έχουν βάσεις ή χρησιμοποιούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα, στο Άκτιο, στο Καστέλι, στην Ανδραβίδα, στην Καλαμάτα, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στη Νέα Σάντα Κιλκίς, στη Σκύρο και φυσικά στην Αλεξανδρούπολη, που την αξία του λιμανιού της τόνισε και ο Μενέντεζ. Τώρα, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στρατό σε Ξάνθη και Καβάλα. Εφόσον αποκτήσουν και τον έλεγχο των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, θα μπορούν να παρατηρούν το ρωσικό στόλο που περνά από τα Δαρδανέλια. Επιπλέον, θα μπορούν να μεταφέρουν από το ελληνικό έδαφος στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ευρώπη και τα ρωσικά σύνορα, όπως συνέβη με χιλιάδες αμερικανούς φαντάρους κατά την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Defender Europe 2021», την περασμένη Άνοιξη.

Με λίγα λόγια, τα σχέδια του Μενέντεζ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι να σφίξει περισσότερο τα ιμπεριαλιστικά δεσμά του γύρω από τη χώρα μας. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές της χώρας μας, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, τα στρατόπεδα, να έχουν βάσεις σε όλη την επικράτεια. Να την εξαρτούν και ενεργειακά και να την εντάσσουν στους τυχοδιωκτικούς άξονες με την Κύπρο και το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ, για τους δικούς τους σκοπούς. Πάνω απ’ όλα να την κάνουν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα και με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Αν εδώ συνυπολογίσουμε την πρόσφατη  ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν, η Ελλάδα αποκτά στρατηγική σημασία και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τα σχέδια των ΗΠΑ -με δεδομένα τα προβλήματα τους με την Τουρκία- στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Απέναντι σε αυτά τα φιλοπόλεμα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο λαός θα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του. Να παλέψει για να μη γίνει η χώρα μια απέραντη αμερικανική βάση και μπλεγμένη στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας-ΕΕ. Να μη ξεπουληθεί απ’ άκρη σ’ άκρη για να εξυπηρετηθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Μπροστά σε αυτά τα μαύρα σχέδια, ο μόνος δρόμος είναι να ενισχυθεί ο αγώνας για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Διαβάστε επίσης