Η επικίνδυνη πολιτική τους αποτελεί απειλή για την ψυχική υγεία των παιδιών

Κατηγορία: 
tilergasia

Όλο και περισσότερες έρευνες διενεργούνται το τελευταίο διάστημα, με σκοπό να αναδείξουν τις επιπτώσεις της καραντίνας, των περιοριστικών μέτρων και της τηλεκπαίδευσης, στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Τα αποτελέσματα  αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από αποθαρρυντικά, καθώς κάνουν ξεκάθαρο, ότι οι παραπάνω περιορισμοί είναι πιο επικίνδυνοι για την υγεία των παιδιών σε σχέση με τον ίδιο τον ιό.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση αναδεικνύεται το σοβαρότερο ζήτημα, καθώς ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, των μετακινήσεων και η πολιτική που απομονώνει την κοινωνία, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μοναξιά.  Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, καθώς επίσης και ότι η μοναξιά συσχετίζεται άμεσα με προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως κατάθλιψη και κοινωνικό άγχος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνες στην Αμερική που πιστοποιούν αλματώδη αύξηση στις επισκέψεις παιδιών στα νοσκομεία λόγω ψυχικών προβλήματων το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου, με ένα στα τρία παιδιά στην χώρα να βιώνουν συναισθήματα λύπης και κατάθλιψης.

Τις συνέπειες αυτές καθόλου δεν μετριάζει η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, όσο και αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί καθημερινά να αποδείξει την αποτελεσματικότητα της, εξισώνοντάς την με την δια ζώσης εκπαίδευση. Για το υπουργείο παιδείας όλα βαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα! Ακόμα όμως και όλα να λειτουργούσαν κανονικά, το σχολείο δεν είναι απλά ένα χώρος εκμάθησης, αλλά και ένας χώρος κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής ανάπτυξης για τα παιδιά. Η διαδικασία της μάθησης αλλά και της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης συντελείται μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, τα κοινά βιώματα, τη συνύπαρξη. Επομένως και η τηλεκπαίδευση σαν μέτρο αποτελεί από μόνη της ένα ακόμα μέτρο αποστασιοποίησης.

Οι μελέτες έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και να αναδείξουν τα ψέματα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 9 στους 10 εφήβους έχουν βιώσει αρνητικά συναισθήματα αυτό το διάστημα, με κυρίαρχα το άγχος και την ψυχική εξάντληση. Στην ίδια έρευνα 86% των μαθητών δηλώνει ότι είχε έντονη διάσπαση προσοχής αυτό το διάστημα. Από την άλλη παρατηρήθηκαν μεγάλες δυσκολίες συγκέντρωσης ενώ και αύξηση της διαδικτυακής εξάρτησης και του εθισμού.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των εφήβων η μόνη ξεκάθαρη απάντηση είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στον ζωτικό τους χώρο, στα σχολεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτά που οι μαθητές διεκδίκησαν με τον αγώνα τους στην αρχή της σχολικής χρονιά και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έθεσε από την αρχή της πανδημίας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος της εφημερίδας "Μαθητική Πορεία"

Διαβάστε επίσης