Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή κατοικία παραδίδοντάς τη στο τραπεζικό κεφάλαιο, στους βουλευτές της και στα κοράκια των funds

p, prwth katoikia, Giwrgos

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πορεία, τεύχος 55 που κυκλοφορεί

Η  κυβέρνηση της Ν.Δ. με την αντιλαϊκή πολιτική της επιχειρεί χτυπήματα ακόμα και στο δικαίωμα στη στέγη. Ενισχύοντας το τραπεζιτικό κεφαλαίο και τα λεγόμενα επενδυτικά «funds» και πατώντας πάνω στους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του τρίτου μνημονίου, που νομοθέτησε, μεταξύ άλλων, την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds στο 20-30% της αξίας τους, ενώ καθιέρωσε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ποινικοποιώντας ταυτόχρονα τους αγώνες ενάντιά τους, η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει το τσάκισμα της λαϊκής στέγης με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και  εγγυάται για την τιτλοποίηση και μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα κοράκια της ελεύθερης αγοράς, στα funds, υπό την επίβλεψη των άλλων κορακιών, της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), η οποία διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια με ονομαστική αξία πέραν των 87,6 δις. Χαρακτηριστικό του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές κατοικίες είναι το γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε ο όγκος τους κατά 7,9 δις. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2021.

Το μαύρο τοπίο της φτώχειας, της ακρίβειας και της καταστολής συμπληρώνει και το άθλιο κυνήγι των πλειστηριασμών και ένας αγώνας δίχως αύριο από την πλευρά των λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να μη χάσουν την κατοικία τους. Όπως αποδεικνύεται και από στοιχεία, το κόστος για τη στέγη απορροφά το 40% του λαϊκού εισοδήματος, υποχρεώνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά σε αδυναμία πληρωμής των στεγαστικών δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, η επίτευξη του στόχου της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, που δε προχώρησε όσο θα ήθελε η κυβέρνηση κατά την πανδημία, τώρα επιταχύνεται προκειμένου η κυβέρνηση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των τραπεζών στον δρόμο ακριβώς της πλήρους ευθυγράμμισης με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδίδεται με ζήλο στην επίτευξη του στόχου των 40.000 πλειστηριασμών, έχοντας διενεργήσει 17.500 πλειστηριασμούς το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τρανταχτό παράδειγμα της βάρβαρης και απάνθρωπης αυτής πολιτικής των πλειστηριασμών είναι και η περίπτωση 54χρονου ανέργου στις Συκές Θεσσαλονίκης, που είχε πάρει δάνεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης συζύγου με μόνο εισόδημα τα 313 ευρώ του ΚΕΑ.

Ένα στα τρία δάνεια, τα οποία είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχουν κοκκινίσει εκ νέου, λόγω των πολλαπλών βαρών που σηκώνουν τα λαϊκά στρώματα. Απόδειξη και του αντιλαϊκού χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι, στην καλύτερη περίπτωση, η μετατροπή των ιδιοκτητών των κατοικιών σε νοικάρηδες στα σπίτια τους. Με την ενίσχυση της κυβέρνησης και της νομοθεσίας, οι τράπεζες δανειοδοτούν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για να «χτυπήσουν» μια κατοικία στον πλειστηριασμό που οι ίδιες διοργανώνουν! Επίσης, μπορεί να γίνει και  επαναπλειστηριασμός μέσω προγραμμάτων και πλατφορμών, για μεγαλύτερα κέρδη, κατοικιών που έχουν ήδη βγει σε πλειστηριασμό! Πρέπει να τονιστεί ότι το κράτος  υποχρεώνει σε αναγκαστική ρύθμιση 24-48 δόσεων τους δανειολήπτες ή όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και για μικρές οφειλές, διαφορετικά ο έφορος μπορεί να κατασχέσει στοιχεία της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, πέραν της επιβολής των ασφαλιστικών, διοικητικών και δικαστικών μέτρων.

Κι ενώ αυτά είναι τα απάνθρωπα αποτελέσματα της ανάλγητης, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μόνο οργή προκαλεί το ξέσπασμα του σκανδάλου Πάτση, με τον βουλευτή της ΝΔ να προκύπτει ότι έχει δεχθεί δημόσιο χρήμα προκειμένου να αγοράσει κόκκινα δάνεια στο 1/15 της αξίας τους και φυσικά να απαιτεί από τους δανειολήπτες την αποπληρωμή του 100% της αξίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τις ενέργειες του βουλευτή της, όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί κανονικό πλιάτσικο του δημόσιου χρήματος που έγινε με τις ευλογίες της με στόχο να χρηματοδοτηθεί το παραπέρα πλιάτσικό της λαϊκής κατοικίας.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική ο λαός πρέπει να παλέψει να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, καθώς και για την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος στη στέγη για όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και χτυπιούνται από τα άγρια μέτρα όλων των κυβερνήσεων με στόχο την εξυπηρέτηση των τραπεζών και των «επενδυτών».

Ελευθερία Σ.

Διαβάστε επίσης