Η κυβέρνηση κλείνει τα σχολεία και χτυπά το δικαίωμα στη μόρφωση

Κατηγορία: 

Μετράμε είδη το τρίτο lockdown σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όπως και η υπόλοιπη κοινωνία έτσι και η εκπαίδευση γνωρίζει με τραγικό τρόπο της συνέπειές του. Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο τα σχολεία έκλεισαν, πράγμα που πρώτ’ απ’ όλα χτυπάει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι η κυβερνητική πολιτική. Εδώ και ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να κρατήσει ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία. Αντίθετα αξιοποίησε την πανδημία για να ψηφίσει στο πλαίσιο των απαγορεύσεων που αυτή επέβαλε, ένα σωρό αντιδραστικά νομοσχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νόμο που ψήφισε πέρυσι την Άνοιξη αύξησε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, την ώρα που κυνηγούσε με ΜΑΤ και χημικά τους μαθητές και τη νεολαία που έβγαιναν στις πλατείες για να μη συνωστίζονται όπως έλεγαν στελέχη της.

Στην πραγματικότητα, απέναντι στα δίκαια αιτήματα για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, για πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, τα μόνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία περιλάμβαναν μάσκες, παγουρίνα, ανοιχτά παράθυρα μέσα στο καταχείμωνο και τελικά το κλείσιμο των σχολείων. Θέλησε μάλιστα με την τηλεκπαίδευση να εμφανίσει μια εικόνα ότι τάχα όλα λειτουργούν κανονικά, όταν είναι πλέον γνωστό ότι ούτε όλοι οι μαθητές είχαν πρόσβαση σε αυτή, αλλά και ότι δεν μπορεί η τηλεκπαίδευση να αντικαταστήσει την ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

Στις αρχές της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Απέναντι στον αγώνα τους η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε κανένα από αυτά τα αιτήματα, αλλά απάντησε με ΜΑΤ, χημικά και συλλήψεις μαθητών. Κόντρα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μαθητές πρέπει να  συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Να παλέψουν για:

  • Άμεσο άνοιγμα των σχολείων
  • Ασφαλή σχολεία με όλα τα μέτρα προστασία

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος της εφημερίδας "Μαθητική Πορεία"

Διαβάστε επίσης