Η ΛΑ-ΑΑΣ για την πανδημία του κορωνοϊού

Αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη, δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση βρίσκονται οι λαοί του κόσμου με την πανδημία του κορωνοϊού να απειλεί την υγεία και τη ζωή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας, την ώρα που επιστήμονες εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα αποκαλύπτει τη γύμνια του στα ματιά των δισεκατομμυρίων λαϊκών, εργατικών και εξαθλιωμένων μαζών ανά τον κόσμο.

Την ίδια ώρα που δαπανά δις και τρις ευρώ και δολάρια αναπτύσσοντας εξοπλισμούς και προετοιμάζοντας τους πολέμους για την κατάκτηση και το ξαναμοίρασμα της Γης…

Την ίδια ώρα που ταΐζει με τρισεκατομμύρια το παρασιτικό τραπεζικό κεφάλαιο μπροστά στον κίνδυνο μια νέας οικονομικής ύφεσης και κρίσης….

Την ίδια αυτή ώρα, οδηγεί σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, επειδή δεν έχει αναπνευστήρες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τραγικά και δραματικά γεγονότα της κατά τα άλλα αναπτυγμένης Ιταλίας, χώρας μέλους του G7, που οι άνθρωποι πεθαίνουν εγκαταλελειμμένοι γιατί «δεν χωράνε» στο σύστημα υγείας. Αδιάψευστος μάρτυρας και η Ισπανία με τις εκατόμβες νεκρών και τις εικόνες με τους ασθενείς στα πατώματα των νοσοκομείων.

Οι τραγικές αυτές συνέπειες, η διάδοση, η διασπορά και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής λειτουργίας και της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για κερδοφορία. Το γεγονός ότι η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη και ανυπεράσπιστη μπροστά σε μια πανδημία, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλουν οι κυβερνήσεις σε κάθε χώρα για λογαριασμό του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου.

Η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε το λαό και τους εργαζομένους στη χώρα μας χτυπημένους από τη δεκαετή αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική που καθοδήγησαν ΕΕ-ΔΝΤ και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζει να επιβάλει η ΝΔ. Με τα αποκαΐδια αυτής της πολιτικής στο χώρο της υγείας, της πρόληψης, της πρόνοιας και της περίθαλψης είναι στη πραγματικότητα αντιμέτωπος ο λαός. Το διαλυμένο σύστημα υγείας, το κλείσιμο των νοσοκομείων και των λοιπών δομών υγείας, οι μαζικές απολύσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, οι λιγοστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκθέτουν το λαό στο έλεος του ιού και απειλούν τη ζωή του.

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά του συστήματος επιχειρούν να αποκρύψουν τα κυβερνητικά επιτελεία που, με τη στήριξη των υπολοίπων αστικών κομμάτων αλλά και την αμέριστη συνδρομή των ΜΜΕ της εξαπάτησης, προωθώντας την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα περί της «ατομικής ευθύνης». Θέλουν να μας πείσουν ότι εμείς φταίμε για τη διάδοση του ιού, εμείς αν νοσήσουμε, εμείς αν πεθάνουμε, εμείς «εγκληματούμε» και ευθυνόμαστε για το θάνατο των συνανθρώπων μας.

Όταν:

• Η καπιταλιστική κερδοφορία έχει μετατρέψει εργοστάσια, εργοτάξια, τηλεφωνικά κέντρα, μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες σε εστίες που απειλούν να διαδώσουν τον ιό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με τις καταγγελίες εργαζομένων να βοούν ότι θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

• Μέχρι προχτές, οι εκκλησίες λειτουργούσαν κανονικά, με τα ΜΜΕ να προβάλουν την άποψη των κληρικών, ενώ «έγκριτοι» επιστήμονες συντάσσονταν με μεσαιωνικές απόψεις μετατρέποντας τις εκκλησίες σε κέντρα διάδοσης του ιού.

• Τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.) δεν μπορεί πλέον να τα προμηθευτεί ο λαός, είτε γιατί είναι σε έλλειψη είτε γιατί είναι πανάκριβα. Οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλουν ελλείψεις στα συγκεκριμένα είδη που τους εκθέτουν άμεσα σε κίνδυνο. Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει ως «ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ» τις «οδηγίες» του ΕΟΔΥ που, με τη παραδοχή των ελλείψεων, συστήνει «αντί γαντιών, την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή»!

• Αντί να θωρακίζονται τα Νοσοκομεία με μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με υλικοτεχνική υποδομή, με άνοιγμα όλων των ΜΕΘ και δημιουργία νέων κ.α., η κυβέρνηση εξαγγέλλει τις 2000 προσλήψεις που είχε ανακοινώσει από το Σεπτέμβρη του 2019 και αυτές με …24μηνες συμβάσεις! Ταυτόχρονα, κάνει έκκληση σε όσα σπίτια έχουν αναπνευστήρες να τους δωρίσουν στα νοσοκομεία, καλεί σε εθελοντική εργασία φοιτητές ιατρικών σχολών, και ανακοινώνει 4μηνες συμβάσεις ανειδίκευτων γιατρών. Την ίδια ώρα στα κέντρα κράτησης-στρατόπεδα συγκέντρωσης έχει στοιβάξει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και υγιεινής.

• Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι, οι αθέατοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας και των πόλεων παραμένουν αβοήθητοι στο έλεος του θανατηφόρου ιού.

Ποιοι ευθύνονται για όλες τις παραπάνω εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειες;

Αυτή την ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, του συστήματος συνολικά επιδιώκουν να κρύψουν, προβάλλοντας σε όλους τους τόνους την «ατομική ευθύνη». Αυτή τη γραμμή υπηρετεί και όποιος ντύνει την αντιλαϊκή πολιτική με «επιστημονικό» περιτύλιγμα. Συμβάλλοντας ενεργά στο καθεστώς μιας ιδιότυπης απαγόρευσης κριτικής και έκφρασης αντίθετης άποψης. Πάνω σε αυτή τη γραμμή έστησαν και τα μέτρα για το περιορισμό και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που απέχουν λίγο από στρατιωτικό νόμο.

Αυτά είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, δηλώνοντας κυνικά ότι το σύστημα υγείας είναι «δεδομένο» και στόχος της είναι η επέκταση του χρόνου διασποράς του ιού ώστε να μη καταρρεύσει. Μια επίσης κυνική παραδοχή για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβερνητική πολιτική η οποία συνεχίζεται, καθώς ακόμα και τώρα δεν παίρνει άμεσα μέτρα ισχυρής και μόνιμης στελέχωσης και ενίσχυσης του εξοπλισμού των νοσοκομείων και του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, προστασίας, αντιμετώπισης του ιού.

Το σύστημα ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας, αδιαφορώντας για την υγεία και τη ζωή των λαών και της εργατικής τάξης. Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του θα αξιοποιηθούν από τον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης πιο αντιλαϊκής και πιο αντεργατικής από την σημερινή. Ήδη αξιοποιείται και στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό (ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας, ανταγωνισμός αμερικάνικων, γερμανικών κ.α. μονοπωλίων της φαρμακοβιομηχανίας για τη κατοχύρωση πατέντας σε φάρμακο και εμβόλιο).

Αξιοποιείται όμως και σε εθνικό επίπεδο με τα λεγόμενα μέτρα προστασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, όπως αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέσα από τα διαγγέλματα του Κ. Μητσοτάκη και την εξειδίκευσή τους. Μέτρα που νομιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, που φέρνουν «αναστολή συμβάσεων εργασίας» σε πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενους, εκ περιτροπής εργασία με πετσόκομμα μισθών, μετάθεση του Δώρου Πάσχα, χωρίς όρους εργασία και απελευθέρωση των ωραρίων για τους εργαζόμενους.

Πρόθεση της κυβέρνησης και του συστήματος είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση. Το ενδεχόμενο αρκετά από αυτά τα μέτρα ν’ αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα είναι υπαρκτό. Δηλαδή να αξιοποιηθεί ο κορωνοϊός ως μια «νέα ευκαιρία» για τη διαμόρφωση ενός νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα ακόμη πιο μαύρου και σκληρού από το σημερινό.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιείται και η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποτελεί, εκτός από τη συνέχιση της πολιτικής της τρομοκρατίας και καταστολής, μια πρόβα απ’ τη μεριά του συστήματος, στη γενικότερη κατεύθυνση περιστολής και καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Είναι ενδεικτικό ότι στην ίδια ΠΝΠ η κυβέρνηση επαναφέρει την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη κατά τη διάρκεια της απεργίας. Η «κατάσταση εξαίρεσης», το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», η φίμωση του λαού, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων αποτελούν όπλο στα χέρια του συστήματος.

Το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, προμηνύει ακόμη πιο μαύρες και δύσκολες μέρες για το λαό και τους εργαζόμενους. Η προστασία της υγείας και η υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή δεν μπορεί να επαφίεται στους διαχειριστές του σάπιου συστήματος και τους ντόπιους και ξένους δυνάστες. Ο λαός και οι εργαζόμενοι οφείλουν να απορρίψουν την «εθνική συναίνεση» και την «εθνική ομοψυχία» που τους ζητάνε, επιδιώκοντας να συσκοτίσουν την ταξική φύση του συστήματος, για να τους σύρουν σαν πρόβατο στη σφαγή.

Εκείνο που απαιτείται τούτη τη στιγμή είναι να διεκδικήσουμε μαζικά και συλλογικά:

• Πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!
• Δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο! Άμεση δημιουργία νέων κλινών και ΜΕΘ!
Αυξημένα μέτρα προστασίας και στήριξης για τους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα! Όχι στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας.
• Δωρεάν πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων για πρόληψη και θεραπεία στο σύστημα υγείας!
• Όχι στις απολύσεις! – Να αποκρούσουμε κάθε κυβερνητική αντεργατική ανατροπή και εργοδοτική αυθαιρεσία στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις, στο εργατικό ωράριο!
• Αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!
• Άδεια για απουσία από την εργασία με πλήρη κάλυψη αποδοχών και ασφάλιση, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων και χωρίς αφαίρεση ημερών από την κανονική άδειά τους!
• Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων. Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και υγιεινής για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΡΤΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ!
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ -ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

25 Μάρτη 2020

Διαβάστε επίσης