Η προοπτική της νεολαίας βρίσκεται στους ανυποχώρητους, μαζικούς αγώνες

Πορεία

(Αποσπάσματα από την ομιλία του σ. Ι. Αδριανού στην κεντρική συγκέντρωση του Μ-Λ ΚΚΕ)

Αγαπητοί φίλοι, νέοι και νέες,

38 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αρκετά για να μαυρίσουν τα όνειρα, οι ελπίδες και οι προσδοκίες της νέας γενιάς. Σήμερα, 10 χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή τριών μνημονίων και εκατοντάδων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, η γενιά μας στερείται την προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η ΕΕ και η πολύχρονη παραμονή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, όχι μόνο δε βοήθησαν, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν βασικές αιτίες όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τη νέα γενιά. [...]

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ίδια η κατάσταση υποδεικνύει ως «λύση» για τη νεολαία την οικονομική μετανάστευση, είτε τη στήνει στις ουρές των ανέργων. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες και για τους νέους που τώρα πρωτοβγαίνουν στην αγορά εργασίας. Τη νέα βάρδια των εργαζομένων, που αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα και που θέλουν να την κόψουν και να την ράψουν στα μέτρα των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι, σήμερα, καλούνται να δουλέψουν με πολύ πιο άθλιους όρους και με πολύ λιγότερα δικαιώματα. Την αγωνία και το άγχος της περιθωριοποίησης, της επιβίωσης και του βιοπορισμού, τη νιώθει στο πετσί του ο κάθε νέος που ψάχνει για δουλειά, ο φοιτητής που παλεύει να πάρει πτυχίο, ο μαθητής πριν ακόμα τελειώσει το σχολείο.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, πάνω από 500.000 νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μας, ψάχνοντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, τα κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, καθώς και όσοι ακόμα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μετανάστευση των νέων, ας αναζητήσουν τις αιτίες στην πολιτική που οι ίδιοι στήριξαν και υλοποίησαν.

Νέοι και νέες,

Αποτελεί το λιγότερο πρόκληση να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για «την Ελλάδα των πολλών», την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία της νεολαίας βιώνει τις τραγικές συνέπειες των βάρβαρων μέτρων που ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνησή του. Αποτελεί πρόκληση να σέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το όνομα της αριστεράς στον βούρκο των μνημονίων και της υποδούλωσης στον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, δυσφημώντας ιδιαίτερα στη νέα γενιά τις ιδέες, τις αξίες και τα οράματα της πραγματικής αριστεράς. Αποτελεί πρόκληση για τη νεολαία να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι κατά τη διακυβέρνηση του κόμματός του μειώθηκε η ανεργία και δόθηκαν ευκαιρίες στους νέους.

Και είναι πρόκληση να λέγονται αυτά ανερυθρίαστα, ιδιαίτερα για τους χιλιάδες νέους που στοιβάζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ. Για τους νέους εργαζόμενους, που δουλεύουν σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, για μισθούς και μεροκάματα πείνας. Για τα παιδιά που λιποθυμούν από τον υποσιτισμό στα σχολεία ή για εκείνα που εγκαταλείπουν το σχολείο και βγαίνουν από πολύ νωρίς στο μεροκάματο και τη βιοπάλη. Για τους αποφοίτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού  και να αφήνουν το αντικείμενο που σπούδασαν.

Από την άλλη, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της ισχυρίστηκε, θέλει τους νέους να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα. Ο αρχηγός της ΝΔ θεωρεί πως τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν «πολυτέλεια», ενώ δε δίστασε να ξεστομίσει ξεδιάντροπα πως τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών προορίζονται μονάχα για να γίνουν ψυκτικοί και τεχνίτες, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πλήρη ευθυγράμμιση του κόμματός του με τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου. Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, έχει δεσμευτεί πως θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, που κατακτήθηκε με μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού, για να χτυπήσει επί της ουσίας, όχι το «καθεστώς ανομίας» -όπως ψευδώς ισχυρίζεται- αλλά το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των φοιτητών να συζητούν, να οργανώνονται και να αποφασίζουν ελεύθερα.

Νέοι και νέες,

Για το Μ-Λ ΚΚΕ, το μέλλον της νεολαίας δε χωρά στα μνημόνια και την πολιτική τους. Δε χωρά στους ασφυκτικούς τοίχους της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Σε όλους εκείνους που θέλουν τη νέα γενιά υποταγμένη και με σκυμμένο το κεφάλι, απαντάμε πως δε θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν το μέλλον!

Η προοπτική της νεολαίας βρίσκεται στους ανυποχώρητους, μαζικούς και ενωτικούς αγώνες. Στην οργάνωση και συσπείρωση στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα σωματεία. Κόντρα στην πολιτική που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον μας. Κόντρα στις σειρήνες της συναίνεσης και της υποταγής των κυρίαρχων αστικών κομμάτων. Για μας, η θέση της νεολαίας βρίσκεται στην προφυλακή των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Γι’ αυτό καλούμε τη νεολαία να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και ταυτόχρονα υπονομεύουν τον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, για την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στα κόμματα που πίσω από την ψευτοεπαναστατική λογοκοπία κρύβουν την έλλειψη πίστης στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Απέναντι στα ευτελή προϊόντα της υποκουλτούρας που προωθεί η ΕΕ και οι υποστηρικτές της, το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τη νεολαία να αναδείξει τον πλούτο του λαϊκού μας πολιτισμού, την πραγματικά προοδευτική και σύγχρονη τέχνη. Απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, που ενισχύεται ιδιαίτερα στη νέα γενιά στη βάση του αντικομμουνισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορίας, εμείς καλούμε τη νεολαία να αγωνιστεί σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον φασισμό.

Απέναντι στα ψευτοαριστερά και μηδενιστικά ιδεολογήματα που σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, εμείς καλούμε τη νεολαία να εμπνευστεί από τους ηρωικούς αγώνες και τις επαναστατικές παραδόσεις του κινήματός μας. Από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους αγώνες της μεταπολίτευσης. Από τους χιλιάδες νέους που έδωσαν τη ζωή τους στα ένδοξα πεδία των μαχών, τις φυλακές και τα ξερονήσια. Από τους νέους που με την παλικαριά τους σήκωσαν ψηλότερα το μπόι του λαού και του τόπου μας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τη νεολαία να αντλήσει δύναμη και θάρρος από τους αγώνες των λαών ενάντια στην καπιταλιστική σκλαβιά και την ιμπεριαλιστική υποδούλωση. Να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις. Να βρει την αισιοδοξία και την ελπίδα που γεννιέται καθημερινά στους αγώνες της. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη καλούμε τη νεολαία να ενισχύσει τις δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα, τη φωνή της πραγματικής αριστεράς.

Στηρίξτε-ψηφίστε Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης