Ιμπεριαλιστική επιχείρηση αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης στην Κούβα

Κατηγορία: 

Μετά τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία, ήρθε η σειρά της Κούβας να αντιμετωπίσει -για άλλη μια φορά- τις μεθοδεύσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το σκηνικό που στήνεται θυμίζει τις προηγούμενες επεμβάσεις στις προαναφερθείσες χώρες. Κινητοποιήσεις από δεξιούς αντιφρονούντες, οι οποίοι επικαλούνται μεν υπαρκτά προβλήματα, αποκρύπτουν όμως ότι στο μεγαλύτερο βαθμό αυτά οφείλονται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Από τα δυτικά ΜΜΕ οι κινητοποιήσεις παρουσιάζονται πολυπληθέστερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, είτε με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, είτε και με χονδροειδή ψέμματα, όπως η παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο από άλλες χώρες σε άλλες περιόδους. Προσπαθούν, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τάχα κινητοποιείται μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μερίδα αμερικανοφρόνων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μέσω του πρόεδρου Μπάιντεν στήριξε τα ενεργούμενά του: «Στεκόμαστε με τον κουβανικό λαό και το κάλεσμά του για ελευθερία και ανακούφιση από την τραγική λαβή της πανδημίας και ετών καταπίεσης και οικονομικού μαρτυρίου, στα οποία έχει υποβληθεί από το αυταρχικό καθεστώς. Οι Κουβανοί ζητούν θεμελιώδη και πανανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα όπως αυτό της ειρηνικής διαμαρτυρίας και τους δικαιώματος ελεύθερα να αποφασίσουν το μέλλον τους, πρέπει να γίνουν σεβαστά…»

Προφανώς για τον πρόεδρο Μπάιντεν, το 60ετές εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν έχει κανένα μερίδιο στο «οικονομικό μαρτύριο» των Κουβανών, όπως και στη δυνατότητα της χώρας να αντεπεξέλθει στην πανδημία, η οποία -παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες- όχι μόνο κατάφερε να αναπτύξει τα δικά της εμβόλια, αλλά έχει αποστείλει ιατρικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσο για τα «θεμελιώδη και πανανθρώπινα» δικαιώματα των Κουβανών, αυτά δεν είναι και τόσο θεμελιώδη και πανανθρώπινα όταν πρόκειται για τις πετρελαιομοναρχίες της Μέσης Ανατολής, τη δικτατορία της Αιγύπτου, τις δυστοπίες της Λιβύης και του Αφγανιστάν, την Ουκρανία, πόσο μάλλον το διεφθαρμένο ναρκοκαθεστώς της Κολομβίας με τους χιλιάδες δολοφονημένους και εξαφανισθέντες και όλα τα συμμαχικά αντιδραστικά καθεστώτα που έχει στήσει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ειδικά όσον αφορά το εμπάργκο, αυτό πρόσφατα ενισχύθηκε με επιπλέον περιορισμούς από τη διοίκηση Τραμπ, τους οποίους τώρα εφαρμόζει η διοίκηση Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ εύστοχα και αυτονόητα κάλεσε σε άρση του εμπάργκο, το οποίο χαρακτήρισε ως γενοκτονικό και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να μπορέσει η Κούβα -που όντως αντιμετωπίζει προβλήματα- να λειτουργήσει με ομαλότητα σε όλους τους τομείς.

Για όποιον δεν ξέρει, μετά την επανάσταση στην Κούβα τα υπολείμματα του προηγούμενου αμερικανόφιλου καθεστώτος μαζί με τους υποστηρικτές του κατέφυγαν στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Εκεί το αμερικάνικο κράτος έχει αναθρέψει για δεκαετίες μια κουβανική κοινότητα εχθρική προς την Κούβα, που κατά καιρούς τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο εναντίον της. Οπότε δεν πρέπει να κάνει εντύπωση που ο δήμαρχος της πόλης Φράνσις Σουάρεζ κάλεσε ανοικτά σε συνέντευξή του στο FOX για τη δημιουργία στρατιωτικού συνασπισμού για επέμβαση εναντίον της Κούβας.

Αν ο λαός της Κούβας κινητοποιείται για να υπερασπιστεί τη χώρα του με βασικό σύνθημα «κάτω οι προδότες», κύμα αλληλεγγύης εκφράζεται και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν υποφέρει παρόμοια από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εσωτερικό τους. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση της συνομοσπονδίας των εργατικών ενώσεων της Βολιβίας για διαδήλωση αλληλεγγύης στη Λα Παζ, όπως και η απόφαση της αντίστοιχης συνομοσπονδίας στο Περού. Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η Κούβα δεν είναι μόνη.

Σίγουρα, θα πρέπει να νιώθουν αμηχανία όσοι θεωρούσαν ότι η ανάδειξη του Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί προοδευτική εξέλιξη, που θα εγκαινιάσει τάχα μια εποχή κατανόησης και συνεννόησης εκ μέρους τους στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα προσπάθεια επέμβασης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κούβα και δηλώνει την αλληλεγγύη του απέναντι στο λαό της.

Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

Να αρθεί τώρα το δολοφονικό εμπάργκο!

Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης