Κάτω το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης! Μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία

ΕΡΓΑΣ λογότυπο

Κάτω το νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης!

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη ψηφίζεται, αυτές τις μέρες, από τη Βουλή. Οι διατάξεις του έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, όπως αυτό είχε θεσπιστεί με το νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) καθώς και με την προγενέστερη σχετική αντεργατική νομοθεσία. Όλη η εκστρατεία παρουσίασής του από τον αρμόδιο υπουργό ξεχειλίζει από θράσος και κυνισμό, όταν εμφανίζει ως «προστασία» των εργαζομένων την παραπέρα κατάργηση του 8ωρου και του πενθήμερου, τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου, την ποινικοποίηση του δικαιώματος υπεράσπισης της απεργίας κ.ά. Στα άρθρα του, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

– Νομιμοποίηση όλων των βαθιά εκμεταλλευτικών και εξοντωτικών «λευκών συμβάσεων» εργασίας (“μηδενικών ωρών εργασίας” – “κατά παραγγελία” )

– Κατάργηση 8ώρου με τη νομιμοποίηση της ημερήσιας εργασίας 13 ωρών

– Κατάργηση της εργοδοτικής υποχρέωσης προαναγγελίας υπερωριών και του χρόνου εργασίας

– Κατάργηση του πενθήμερου σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διαρκούς ή μη διαρκούς λειτουργίας, με εναλλασσόμενες βάρδιες για εργαζόμενους με πενθήμερο

– Ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (διευθέτηση και με ατομική συμφωνία με τον εργοδότη)

– Σκληρότερη ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης (βαριές ποινές σε όσους περιφρουρούν την απεργία).

Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να νομιμοποιήσει την πολλαπλή εργασία. Με άλλα λόγια, “νόμιμα” πλέον οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται σε 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, και μάλιστα χωρίς την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν προσαυξήσεις για υπερεργασία και υπερωρία.

Οι «λευκές συμβάσεις» προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν θα ξέρει πότε και πόσες ώρες θα δουλέψει. Θα ενημερώνεται από τον εργοδότη του, μόλις 24 ώρες πριν, κάτι που αν μη τι άλλο ακυρώνει κάθε δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού.

Το 5νθήμερο καταργείται ενώ επιπλέον δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μία βδομάδα μπορεί ο εργαζόμενος να δουλέψει μέχρι και 65 ώρες (5νθήμερο), με το διάλειμμα μάλιστα εκτός υπολογισμού και όριο τις 78 ώρες δουλειάς (6ήμερο). Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάργηση του 5νθήμερου αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ

Διώκεται το δικαίωμα της υπεράσπισης της απεργίας. Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο νομοθετεί βαρύτατα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης ενάντια σε όσους αντιστέκονται στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. «Η προστασία της εργασίας», που λέει η κυβέρνηση, είναι στην πραγματικότητα η περιφρούρηση των συμφερόντων των εργοδοτών.

Απέναντι στο νέο κυβερνητικό αντεργατικό τερατούργημα, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ στέκεται με τερατώδη απάθεια, ενεργώντας σαν συνοδοιπόρος της κυβερνητικής πολιτικής. Ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, εδώ και εβδομάδες, από τον Αύγουστο που η κυβέρνηση προωθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, παρέμειναν στη σιωπή και μόλις τώρα, την τελευταία στιγμή της ψήφισής του, μίλησαν βιαστικά για απεργία στις 21 Σεπτέμβρη.

Με αυτούς τους όρους, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ να αρνείται την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και χωρίς την αναγκαία απεργιακή προετοιμασία, με την έκταση της απεργίας να εξαρτάται από το πόσα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες την κηρύσσουν και πότε, θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, η μαζική κινητοποίηση και ο μαζικός απεργιακός αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρουσθούν τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, που κλιμακώνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πιο άγριων εργοδοτικών εκμεταλλευτικών απαιτήσεων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων παρά μόνο ο ενωτικός, συντονισμένος, μαζικός πανεργατικός αγώνας για: -Δουλειά, ΣΣΕ ,αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή ημερήσια εργασία -Την υπεράσπιση του 8ωρου και το 5νθήμερου εργασίας -Την κατάργηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας -Την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας -Την ανατροπή των αντεργατικών νόμων!

Η ΕΡΓΑΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 21η Σεπτέμβρη

και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:30πμ