ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΠ-ΠΚΣ-BLOCO-ΕΑΑΚ

Πέρασαν τρία χρόνια κατά τα οποία οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πραγματοποίησαν εκλογές. Στην τωρινή συγκυρία οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την όξυνση της κυβερνητικής επίθεσης απέναντι στην ίδια την ύπαρξη και ανεξαρτησία του φοιτητικού κινήματος μέσω των εξαγγελιών για «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο», τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την ενεργοποίηση των πειθαρχικών διώξεων κατά του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Στο Πάντειο ο δημοκρατικός και ανεξάρτητος χαρακτήρας των φοιτητικών εκλογών βάλλεται όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τις κυρίαρχες δυνάμεις του Διοικητικού Συμβουλίου που τις τελευταίες μέρες έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ αντιδημοκρατικού κατήφορου.

Η ΠΑΣΠ σαν άλλη ΔΑΠ προσπαθεί να επιβάλλει εκλογές με τους δικούς της όρους για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της και την αδράνεια του συλλόγου. Σέρνει τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΔΣ σε μια διαδικασία κατά την οποία για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών δεν αποφασίζουν οι φοιτητές και τα νόμιμα όργανά τους αλλά εξωπαντειακοί κομματικοί παράγοντες. Καταγγέλλουμε τόσο την ΠΑΣΠ όσοι και την Πανσπουδαστική που έχουν αντικαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου από τα πηγαδάκια και τις κρυφές συνεννοήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Χαρακτηριστική ήταν η διαδικασία για την κατανομή καλπών και αιθουσών ανά τμήμα όπως και ο διαμοιρασμός της προεδρίας κάθε κάλπης ανάμεσα στις παρατάξεις που ήταν στο ΔΣ με όρους παζαρέματος, πολλές φορές και έξω από την αίθουσα συνεδρίασης του ΔΣ. Καμία δουλειά δεν έχουν οι κάθε λογής φοιτητοπατέρες να παρευρίσκονται και να καθορίζουν τις εκλογές σε έναν φοιτητικό σύλλογο.

Καταγγέλλουμε το Bloco και την ΕΑΑΚ που νομιμοποιούν αυτές τις χυδαίες πρακτικές υπόσκαψης της ανεξάρτητης και δημοκρατικής λειτουργίας του συλλόγου, και στην πραγματικότητα συναινούν και δεν βγάζουν τσιμουδιά, αποδεικνύοντας πως η στάση τους απέναντι στις φοιτητικές εκλογές είναι η μετατροπή τους σε ένα έξω από αρχές εκλογοθηρικό κυνήγι ψήφων.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι για τον εκλογικό κανονισμό βάσει του οποίου θα διασφαλιστεί η διεξαγωγή των εκλογών δεν αποφάσισε η Εφορευτική Επιτροπή, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο, δηλαδή η ΠΑΣΠ που κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών σε αυτό, με την ανοχή των υπολοίπων παρατάξεων του ΔΣ. Καταγγέλλουμε επίσης τον αποκλεισμό από την Εφορευτική Επιτροπή όσων παρατάξεων δεν έχουν έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής με βάση τον συσχετισμό δύναμης του ΔΣ. Αυτή η Εφορευτική Επιτροπή θα κρίνει ποιος μπορεί να ψηφίσει και ποια ψηφοδέλτια είναι έγκυρα ή άκυρα, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΠΑΣΠ να επιβάλλει τους δικούς της όρους στο αποτέλεσμα των εκλογών όπως χρόνια συνέβαινε στο Πάντειο με τις τραμπούκικες πρακτικές της ΔΑΠ. Σε κανένα σοβαρά συγκροτημένο σύλλογο ή σωματείο πανελλαδικά δεν σχηματίζονται οι εφορευτικές επιτροπές με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς δύναμης, αποκλείοντας μάλιστα παρατάξεις. Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας είναι η συμμετοχή όλων των εκλογικών συνδυασμών ισότιμα στην Εφορευτική Επιτροπή.

Είναι σίγουρο πως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και ιδιαίτερα την ημέρα διεξαγωγής τους αυτά τα φαινόμενα θα κορυφωθούν, φτάνοντας ως τη νοθεία όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στο Πάντειο είτε με το να μην δίνονται ψηφοδέλτια από όλες τις παρατάξεις στους ψηφοφόρους, είτε με τη νόθευση των λευκών ψηφοδελτίων. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι εξωφοιτητικοί παράγοντες διευθύνουν ως και τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Είναι αυτές ακριβώς οι λογικές και πρακτικές που συντείνουν στη συκοφάντηση, απομαζικοποίηση και διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Είναι αυτές οι δυνάμεις που υπόσχονται ότι με την εκλογή τους θα λύσουν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα των φοιτητών, ενώ με την τωρινή τους στάση στα Διοικητικά Συμβούλια οξύνουν τα αντιδημοκρατικά και διαλυτικά φαινόμενα.

Καλούμε όλους τους φοιτητές του Παντείου να συσπειρωθούν στο φοιτητικό σύλλογο, να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, αποδοκιμάζοντας πολιτικά τα φαινόμενα εκφυλισμού και όσους τα επιβάλλουν στο φοιτητικό κίνημα

Αγωνιστικές Κινήσεις
ΕΣΑΚ Παντείου
Φοιτητική Πορεία

Διαβάστε επίσης