Καταλαμβάνουν πόλεις οι ισλαμιστές - διαμελίζεται το Ιράκ

Κατηγορία: 

Την πιο επικίνδυνη αναζωπύρωση του ακήρυχτου εμφυλίου μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ εδώ και χρόνια σηματοδοτούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Ιράκ με την προέλαση των ισλαμιστών σουνιτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL), και την κατάληψη μιας σειράς από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Μοσούλη, το Τικρίτ, η Μπαϊτζί φτάνοντας σχεδόν έξω από τη Βαγδάτη και ελέγχοντας όλο το βορειοδυτικό Ιράκ και ένα μέρος της ανατολικής Συρίας με σκοπό την ίδρυση εκεί ενός ισλαμικού κρά­τους. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ο αρχηγός της ISIL, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάτι, έχει διαρρήξει τις σχέσεις του τόσο με τον διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, όσο και με την οργάνωση Αλ Νούσρα, που πολεμούν ενάντια στον Άσαντ στην Συρία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις φέρονται να εγκαταλείπουν σχεδόν αμαχητί τις θέσεις τους, αφού αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για στρατιώτες και αστυνομικούς που πετούν τις στολές και τον οπλισμό τους. Η πτώση της Μοσούλης, μιας σουνιτικής πόλης, θεωρείται στρατηγικής σημασίας επιτυχία για τους ισλαμιστές αντάρτες, που ήδη ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τη «διάτρητη» μεθόριο με τη Συρία, τμήματα της Φαλούτζα και του Ραμάντι, αλλά και σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Ανμπάρ.

Ελέγχοντας τις δυτικές αυτές επαρχίες, οι ισλαμιστές μπορούν να μετακινούν εύκολα μαχητές και πολεμικό υλικό από και προς τη Συρία, όπου πολεμούν εδώ και τρία χρόνια τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, που ως γνωστόν είναι σύμμαχος τόσο με το σιιτικό Ιράν, όσο και με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Αντιδράσεις στην Τουρκία, που τροφοδοτούσε με όπλα όσους μάχονταν ενάντια στον Ασαντ στη Συρία και που επιδιώκει να εμπλέξει το ΝΑΤΟ, προκάλεσε η κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη και η κράτηση 80 Τούρκων ομήρων.

Ανίκανος να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ – Μαλίκι ζήτησε από τη βουλή την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και φυσικά στράφηκε για βοήθεια στους Αμερικανούς επικυρίαρχους, που υποσχέθηκαν με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παράσχουν «κάθε κατάλληλη υποστήριξη» για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις των Κούρδων, που απέφυγαν να στείλουν τους έμπειρους μαχητές «πεσμεργκά» στη Μοσούλη, κάνοντας λόγο για «αδυναμία συνεννόησης» με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Απειλούν με νέα στρατιωτική επέμβαση οι ΗΠΑ

Μπροστά στη ρευστή κατάσταση που προκαλούν οι (καθώς φαίνεται καλά συντονισμένες και σχεδιασμένες) επιχειρήσεις των ισλαμιστών της ISIL, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, έξεφρασε «βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εκδηλώνονται στη Μοσούλη», σημειώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομ­πά­μα, σε «ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την απώθηση αυτής της επίθεσης». Η Ψάκι διαβεβαίωσε για την προθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να παράσχει «κάθε κατάλληλη βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας τους­ εξτρεμιστές της ΙSIL «όχι μόνο απειλή για τη σταθερότητα του Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». Η Ε.Ε έκφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και την κατάληψη της Μοσούλης, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο «τις επιθέσεις τρομοκρατών που προκαλούν πολλά θύματα και χιλιάδες πρόσφυγες».
11 χρόνια από τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί με πρόσχημα τον κίνδυνο από τα ανύπαρκτα, όπως αποδείχθηκε, όπλα μαζικής καταστροφής του Σ. Χουσεϊν, και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ασφάλειας στο Ιράκ, όλη η ανθρωπότητα βλέπει την τεράστια ιμπεριαλιστική απάτη, και μία χώρα βυθισμένη στο χάος, τον διαμελισμό, τον αλληλοσπαραγμό και την απόλυτη καταστροφή. Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία ξεσκέπασαν το πραγ­ματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, διέλυσαν όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα, και τόνωσαν το αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα των λαών ξεκαθαρίζοντας πως παρά τις προσπάθειες εξαπάτησης, πρόκειται για έναν εχθρό που πρέπει να χτυπιέται σε όλα τα μέτωπα πάλης που αναπτύσσονται. Αυτοί είναι που όπλισαν σε αυτές τις χώρες εκείνες τις οργανώσεις που τώρα αποκαλούν τρομοκρατικές, υποδαυλίζοντας και εκμεταλλευόμενοι θρησκευτικές ή άλλες αντιθέσεις για να ελέγξουν χώρες και να εγκαταστήσουν κυβερνήσεις ανδρεικέλων. Τώρα είναι δύσκολο να διαχειριστούν το χάος που προκάλεσαν αφού μία ενδεχόμενη εμπλοκή τους πιθανόν να «τινάξει στον αέρα» όλη την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Και να τους οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες. Βέβαια οι ιμπεριαλιστές δεν θα παραιτηθούν ποτέ από τους στρατηγικούς τους στόχους, παρόλες τις ήττες και τα στραπάτσα τους, αφήνοντας χώρες και λαούς να αλληλοσπαράσσονται και περιμένοντας τις κατάλληλες συγκυρίες να εμφανιστούν ως σωτήρες, «νομιμοποιώντας» τις ε­πεμ­­­βάσεις τους.

Αναδημοσίευση από το Λαϊκό Δρόμο και το www.m-lkke.gr