Κορονοϊός: Εκτεθειμένοι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι

koronoios

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.254 το 24ωρο και το αφήγημα της κυβέρνησης «για όλα φταίνε οι νέοι που μαζεύονται στις πλατείες» καλά κρατεί, η πανδημία αργά και «σιωπηλά» χτυπά τους εργαζόμενους σε μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη σε πολλές πόλεις καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα σε μονάδες παραγωγής, γεγονός που, όπως φαίνεται, απασχολεί ελάχιστα την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τα ΜΜΕ που μιλούν για πολλά μικρά… «success story».

Τα τελευταία περιστατικά καταγράφονται στα Γιάννενα, σε πτηνοσφαγείο της εταιρείας «Πίνδος», καθώς και σε γραμμή παραγωγής της εταιρείας «Νιτσιάκος», με δεκάδες εργαζομένους να είναι θετικοί στον ιό. Για πολλά κρούσματα σε αλλοδαπούς εργολαβικούς εργάτες έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, εκτιμώντας μάλιστα ότι αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Μέσα στον Οκτώβριο, κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν ακόμα στην εταιρεία μπαχαρικών «Ήλιος», καθώς και σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά. Ήδη όμως από τον Αύγουστο, πλήθος επιχειρήσεων κατέγραψαν εκατοντάδες κρούσματα, από το Κορωπί, την Εύβοια και την Κόρινθο, μέχρι τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Η «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης και η έλλειψη μέτρων

Ενώ η κυβρνηση συνειδητά εξαπατά το λαό, πετώντας το μπαλάκι στον ίδιο το λαό, με την «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» και τους «ανεύθυνους νέους» που «συνωστίζονται στις πλατείες», οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς δεινοπαθούν, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον κορονοϊό, με ελάχιστα μέτρα προστασίας.

Σειρά καταγγελιών έχει δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την έλλειψη μέτρων σε εργοστάσια και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για συγκάλυψη περιστατικών, προκειμένου να μην μπουν «λουκέτα».

Για τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για τα περιστατικά σε «Πίνδο» και «Νιτσιάκο».

Έλλειψη ελέγχων, ολιγωρία και μη τήρηση των βασικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό, κατήγγειλε για την «έκρηξη» κρουσμάτων στην κονσερβοποιία «Κρόνος» στα Γιαννιτσά το Εργατικό Κέντρο Πέλλας.

Προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων κορονοϊού σε μεγάλα πολυκαταστήματα κατήγγειλαν ήδη από το καλοκαίρι η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το βούρδουλα των προστίμων, την απειλή lockdown και τον εκβιασμό της «ατομικής ευθύνης», προσπαθεί να πείσει τον λαό και τη νεολαία ότι φταίνε οι ίδιοι για την αύξηση των κρουσμάτων, αποποιούμενη τις ευθύνες που φέρει για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας και τη διασπορά της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο ή πραγματοποιήθηκαν καταγγελίες, προκειμένου να δράσουν οι υγειονομικές αρχές και οι εργοδότες να αναγκαστούν να κλείσουν έστω και για λίγα 24ωρα τις επιχειρήσεις τους, για να γίνει απολύμανση.

★★★

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες συνωστίζονται στα μέσα μεταφοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις, οι μαθητές στεγάζονται σε τάξεις με 20-25 ή και παραπάνω παιδιά και τα νοσοκομεία της χώρας μετρούν χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, την ίδια ακριβώς ώρα η κυβέρνηση κουνά το δάχτυλο στην κοινωνία, εφαρμόζει κατασταλτικά μέτρα, ενώ φαίνεται να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ολιγωρία αναφορικά με τα κρούσματα σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοστάσια.

Αφού τόσα χρόνια μετακυλίονται τα βάρη της οικονομικής κρίσης στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, τώρα τούς φορτώνονται και τα υγειονομικά και οικονομικά βάρη του κορονοϊού.

Κυβέρνηση και εργοδοσία φαίνεται ότι δεν διστάζουν να εφαρμόσουν «μοντέλο» ιταλικού βορρά, με τις μεγάλες επιχειρήσεις ανοιχτές, τα μέσα μεταφοράς υπερφορτωμένα και τον κορονοϊό να εξαπλώνεται στην εργατική τάξη. Και μάλιστα, το κάνουν σε ολόκληρη τη χώρα, με μόνο γνώμονα το κέρδος!

Να μην το επιτρέψουμε!

Διαβάστε επίσης