Κορονοϊός: Ο λαός αντιμέτωπος με νέο κύμα οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής επίθεσης

anergia

Η αιθάλη της συντριπτικής προπαγάνδας με την οποία επιχείρησαν να κρύψουν την πραγματικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα διαλύεται και, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και την «αισιοδοξία», η πραγματική εικόνα γίνεται όλο και πιο καθαρή. Η νέα φάση, της άρσης των μέτρων των απαγορεύσεων και της καραντίνας, αποκαλύπτει γοργά την πραγματικότητα με την οποία θα αναμετρηθεί η ελληνική κοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα, αναδεικνύει το μέγεθος των αντιφάσεων, τους πραγματικούς στόχους και το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ένα κράμα αλληλοσυγκρουόμενων κυβερνητικών δηλώσεων, πράξεων και αποφάσεων φανερώνει μέρα με τη μέρα το μέγεθος του τυχοδιωκτισμού της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ και τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η ανοχή και στήριξη του κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτήν. Βγαίνοντας από ενάμιση μήνα ακραίων απαγορεύσεων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση στόχο είχαν την αποστασιοποίηση και τον περιορισμό του ιού, ανακοινώνουν ότι πλέον τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά ακόμη και αν καταγράφονται κρούσματα. Με ανεδαφικές και ανεφάρμοστες στην πράξη εγκυκλίους βιάζονται, όπως όλα δείχνουν, να μετατρέψουν τα σχολεία σε αυτό που προηγούμενα ονόμαζαν «υγειονομικές βόμβες». Έτσι στην πραγματικότητα περνούν αθόρυβα από την πολιτική της καραντίνας και των απαγορεύσεων σε ένα είδος «ανοσίας αγέλης», που χτυπούσαν πριν από ένα μήνα.

Ο μειλίχιος «στρατηγός καθηγητής» Τσιόρδας» επιλέγει τα εκάστοτε «επιστημονικά πορίσματα», για να προσδώσει στις νέες κυβερνητικές αποφάσεις το αναγκαίο επιστημονικό «ουδέτερο» ένδυμα.  Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο για τα παιδιά, που αρχικά παρουσιάστηκαν ως υπερμεταδότες του ιού, τώρα κρίνεται ότι «είναι ασυνήθιστη η μετάδοση του ιού από παιδιά σε ενήλικες». Και ότι αυτά κολλάνε τον ιό μόνο «ενδοοικογενειακά», από τους γονείς τους δηλαδή.  Στο ίδιο μήκος κύματος και με ακόμη περισσότερες παλινωδίες και οι ανακοινώσεις για τις μάσκες, αλλά και για σειρά ακόμη «επιστημονικών πορισμάτων» που έκριναν και κρίνουν απαραίτητη τη λήψη μέτρων ή όχι. Όπως αυτά για την επιβίωση του ιού σε μεταλλικές επιφάνειες, που ενώ τον Απρίλη έφτανε ή και ξεπερνούσε τις 72 ώρες, τον Μάη ο χρόνος ζωής του έπεσε σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα.

Αυτή η ταχύτητα, με την οποία ανατρέπονται τα «επιστημονικά πορίσματα» της προ­ηγούμενης περιόδου, προδίδει τη βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να μεταπηδήσει από την πολιτική της επιβολής ακραίων μέτρων για περιορισμό της μετάδοσης του ιού στην ανοσία αγέλης, όπως την ονόμαζαν οι ίδιοι τον Μάρτιο. Και από την προπαγανδιστική επιχείρηση της τρομοϋστερίας και του ζόφου με την οποία κατάφερε να επιβάλει τις πρωτοφανείς απαγορεύσεις, να περάσει τώρα στην πολιτική της ωραιοποίησης της κατάστασης και του εφησυχασμού, για την «επανεκκίνηση της οικονομίας». Τα όσα συμβαίνουν είναι διαφωτιστικά για την «ουδετερότητα» της επιστήμης και των «ειδικών» και πιστοποιούν ότι η παρουσίαση του μεγέθους του πανδημικού κύματος υπακούει και θα υπακούει και στο μέλλον στις ανάγκες και τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής. Πιο απλά, η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική και οι παλινωδίες της αποδεικνύουν ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί και άρα θα παρουσιαστεί η επανεμφάνιση ενός πανδημικού κύματος ή όχι, θα είναι πρωτίστως προϊόν πολιτικής απόφασης και δευτερευόντως επιδημιολογικών δεδομένων. Τα τελευταία άλλωστε -όπως προκύπτει από τις εξελίξεις- κόβονται και ράβονται και χρησιμοποιούνται κατά πώς βολεύει για να αποδεικνύουν την ορθότητα της πρώτης.

Οι αλήθειες που άφησε ενάμισης μήνας κοινωνικής καραντίνας

Στην τελευταία απόφαση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ σημειωνόταν: «Ούτε η “πολιτική της καραντίνας και των απαγορεύσεων” μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα της πανδημίας ούτε και καμία άλλη από τις επίσημες εκδοχές διαχείρισης του καπιταλισμού. Όλες οι πολιτικές τους θα αποδειχθούν ολέθριες για τους λαούς. Και αν η «ανοσία αγέλης», δεδομένης της κατάστασης των ΕΣΥ, μπορεί με βεβαιότητα να οδηγήσει σε εκατόμβες σε πολύ μικρό ίσως χρονικό διάστημα, η πολιτική της καραντίνας θα διασπείρει τα θύματα στο χρόνο, προκειμένου να αποσβεστούν οι κοινωνικοί κραδασμοί… Η πολιτική της καραντίνας, όσο το ΕΣΥ θα παραμένει σε αυτή την κατάσταση και θα επιχειρούνται μπαλώματα και μόνο, θα απο­δει­κνύ­εται αδιέξοδη. Δεν μπορεί να έχει καμία προοπτική ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη διαχειριστική πρόταση που αναζητείται σε αυτά τα πολιτικά πλαίσια.»

Ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή ακραίων μέτρων ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα και πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα προβλήματα. Επειδή ακριβώς η ακροδεξιάς πνοής και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ άδραξε την «ευκαιρία» της πανδημίας και του φόβου που και αυτή καλλιέργησε, για να επιτύχει βαθιές τομές στο πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο. Και αυτό το περιεχόμενο υπηρετεί η πολιτική της, είτε με την επιβολή των ακραίων μέτρων και του φόβου, είτε με την ταμπέλα της «άρσης των μέτρων» και τον εφησυχασμό.

- Η πιο καθοριστική αλήθεια για τους πραγματικούς στόχους  της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι, ενάμιση μήνα μετά, το ΕΣΥ βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Και όσο και αν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καμώνονται τους όψιμους προστάτες του ΕΣΥ, όσο και αν ανακοινώνουν χιλιάδες διορισμούς, αναπνευστήρες και νέες ΜΕΘ, η πραγματικότητα βοά. Οι ελάχιστες ολιγόμηνες συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών μαρτυρούν ότι μόνη πρόθεση της ΝΔ είναι να υποκριθεί τον οπαδό της δημόσιας υγείας μέχρι να καταλαγιάσει η αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν το ΕΣΥ οι πολιτικές που -πριν από όλους- αυτή εισηγήθηκε και εφάρμοσε.

- Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση φρόντισε να μπουκώσει τους κλινικάρχες για ανύπαρκτες υπηρεσίες με πολλές δεκάδες εκατομμύρια, αλλά και τους καναλάρχες, τους κατασκευαστές και λοιπούς «αναξιοπαθούντες» αυτής της κάστας. Με αυτά τα εκατομμύρια θα μπορούσε να στηρίξει πραγματικά το ΕΣΥ, είτε για τρέχουσες ανάγκες (τεστ), είτε για πάγιες (διορισμούς). Όμως ακόμη και στη φάση που έκλεισαν μέσα έναν λαό, ποτίζοντας τον με φόβο και επιβάλλοντας πρόστιμα, αρνήθηκαν πεισματικά να δώσουν την παραμικρή ανάσα στο ΕΣΥ. Προσηλωμένοι στην πολιτική της διάλυσής του και στοχεύοντας πάντα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της ασφάλισης.

- Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε με χυδαίο τρόπο τη φίμωση και τον εγκλεισμό που η ίδια επέβαλε εν μέσω «υγειονομικής κρίσης», για να ψηφίσει νόμους, να ετοιμάσει και να προωθήσει νομοσχέδια κατοχυρώνοντας και επιδιώκοντας μια σειρά αντιδραστικές τομές, όπως αυτές σε εργασία, παιδεία, περιβάλλον και μαζί με αυτά αναρίθμητες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που αν και η επιβολή τους παρουσιάστηκε ως έκτακτη ανάγκη, είναι βέβαιο ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να τις ανασύρει ξανά και ξανά… διά πάσα νόσο.

- Με την πολιτική του φόβου και της καραντίνας, η κυβέρνηση της ΝΔ πέτυχε να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση του ΕΣΥ και να χρεώσει, με το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης», την πορεία της επιδημίας και τα θύματα της στον ίδιο το λαό. Επιδίωξε όμως και πέτυχε και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο. Προσπάθησε να εθίσει τον ελληνικό λαό στην πειθάρχηση και τον ασφυκτικό έλεγχο κατά παραβίαση κάθε έννοιας ελευθερίας. Με τις καθημερινές κυβερνητικές ενημερώσεις και τα διαγγέλματα, επιχείρησε να παγιώσει την αντίληψη ότι υπάρχουν τα υπεύθυνα όργανα της τάξης τα οποία -σε ρόλο «πατέρα»- νουθετούν, πειθαρχούν, τιμωρούν και κατευθύνουν έναν λαό, που τις περισσότερες φορές παρουσιαζόταν να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένος και ανεύθυνος. Αυτή την αρνητική παρακαταθήκη των απαγορεύσεων, που είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει όποτε τη χρειαστεί η κυβέρνηση, είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για το λαϊκό κίνημα να την αποδομήσει και να την απορρίψει. Γι’ αυτό σωστά αναφερόταν στην προηγούμενη απόφαση του Μ-Λ ΚΚΕ: «Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει σαφείς πολιτικές στοχεύσεις που, εκτός της προπαγανδιστικής εμπέδωσης της ατομικής ευθύνης και της μεταφοράς της ευθύνης στο λαό, αποτελεί σίγουρα και μια πρόβα πειθάρχησης στην απώλεια δημοκρατικών και άλλων δικαιωμάτων. Και ως τέτοια αποτελεί μια αρνητική παρακαταθήκη για τον λαό και το κίνημα που οι κομμουνιστές, στο καπιταλιστικό σύστημα οφείλουν να αντιπαλέψουν»

- Ακόμη… «Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι, σε πολύ σύντομο χρόνο, ο πλανήτης και, πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνεται, οι χώρες της Δύσης πρόκειται να αναμετρηθούν με μια πρωτόγνωρη -απροσδιόριστου αυτή τη στιγμή βάθους- οικονομική κρίση… Ήδη, γίνεται λόγος για πρωτοφανή μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ακόμη περισσότερο για τη χώρα μας, αφού η «βαριά βιομηχανία μας», ο τουρισμός, καταρρέει». Μέρα με τη μέρα η δημόσια συζήτηση μετατοπίζεται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, στο σκηνικό της νέας εργασιακής και οικονομικής «αποκάλυψης».  

- Η οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και η οποία σοβούσε πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, είναι βέβαιο ότι η κυρίαρχη προπαγάνδα θα επιχειρήσει να την χρεώσει στον… ιό! Να απαλλάξει το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα από κάθε ευθύνη, παρουσιάζοντας την επερχόμενη οικονομική κατακρήμνιση ως αποτέλεσμα κάποιας «θεομηνίας». Στην Ελλάδα οι ύαινες της προπαγάνδας έχουν πάρει προ πολλού θέσεις. Καμία ευθύνη στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, που διέλυσε τον παραγωγικό ιστό και έφτιαξε μια οικονομική φούσκα με «τρόμπα» την «τουριστική βιομηχανία». Όλοι αυτοί που υμνούσαν το σαθρό και εύθραυστο τουριστικό προϊόν και επέβαλαν αυτή την πολιτική, τώρα καμώνονται τους αθώους και τους ανήξερους. Και δεν διστάζουν ξανά να επιρρίψουν ευθύνες στο λαό που «δεν παράγει τίποτα», ούτε «καν γάζες» και «ελάχιστο ιατροφαρμακευτικό υλικό», όπως μας ενημέρωνε στην αρχή της πανδημίας ο Βαρβιτσιώτης.  

- Αξιοποιώντας το φόβο που με τη ζοφερή προπαγάνδα τους άπλωσαν στην κοινωνία, οι κυβερνώντες της ΝΔ έπλασαν και σε ένα βαθμό κατάφεραν να επιβάλουν το αφήγημα της εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας. Καθοριστική συμβολή σε αυτό είχαν και τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου από την «Ελληνική λύση» μέχρι το ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Όλοι τους υιοθετώντας ή υποχωρώντας απέναντι στην πίεση, με τη στάση τους συνηγόρησαν στην πολιτική των απαγορεύσεων. Πρόσφεραν έτσι το άλλοθι στον Μητσοτάκη να παρουσιάζεται ως «νέος εθνάρχης», αδιαμφισβήτητος ηγέτης ενός «εθνικού μετώπου» που σέρνει πίσω του όλες τις δυνάμεις του αστικού συστήματος είτε δυσφορούν είτε όχι. Και είναι και αυτός ο λόγος που, μπροστά στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η ΝΔ, φλερτάρει με την ιδέα νέων εκλογών, διαβλέποντας ότι μπορεί τώρα να αποσπάσει την μέγιστη εκλογική συναίνεση στην πολιτική της.

-  Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό το κλίμα που επιχειρεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο δίμηνο να παγιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, το Μ-Λ ΚΚΕ με τις ανακοινώσεις και τη δράση του διατράνωσε την ανάγκη αμφισβήτησης των απαγορευτικών μέτρων και άρνησης της πολιτικής της «εθνικής ενότητας». Από αυτή την άποψη ήταν πολύ θετικές οι δράσεις και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε ορισμένους χώρους, όπως στους υγειονομικούς και στους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας ρήγματα στη σιωπή της «εθνικής ενότητας και ομοψυχίας». 

Η οικονομική κρίση είναι απότοκο του καπιταλισμού και όχι του κορονοϊού

Όσο οι παραπάνω αλήθειες θα συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα, οι κίνδυνοι για το λαό και τον τόπο θα πολλαπλασιάζονται. Ήδη η κυβερνητική προπαγάνδα προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή ενός «νέου μνημονίου», ακόμα πιο σκληρού, που -ακόμα και αν δεν το ονομάσει έτσι- η ουσία του θα βρίσκεται στην επιβολή του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της βαρβαρότητας. 

Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε όπως φαίνεται να κερδίσει έδαφος, που της επιτρέπει να σχεδιάζει την επιβολή ακαριαίων αντιλαϊκών ανατροπών.  Η επιτάχυνση των αντιεκπαιδευτικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων, η επιβολή ακόμα πιο ελαστικών και κακοπληρωμένων εργασιακών σχέσεων, η προώθηση με ακόμα πιο χυδαίους όρους του ξεπουλήματος και της ασυδοσίας των «επενδυτών» που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Και γι’ αυτό το σκοπό ο Μητσοτάκης σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή και όλο το καλοκαίρι.

Νέο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την επιβολή αυτών των στόχων αποτελεί αναμφίβολα το προηγούμενο της καραντίνας, της αστυνομοκρατίας, των απαγορεύσεων και η απειλή της επαναφοράς τους που διατηρεί στην ημερήσια διάταξη. Η πανδημία του κορονοϊού θα αξιοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση και η παρουσίαση της ε­ξέλιξής της -ως ελεγχόμενη ή μη- θα υπηρετεί τους παραπάνω στόχους και όχι την αντιμετώπιση του ιού. 

Καλοδεχούμενο νέο δεδομένο για την κυβερνητική παράταξη της δεξιάς είναι η στήριξη που της προσφέρουν και τα άλλα κόμματα. Το επικίνδυνο αυτό κλίμα συναίνεσης οικοδομείται από τα ελληνοτουρκικά, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στα γεγονότα του Έβρου -όπου Κουτσούμπας και Τσίπρας αναμασούν τα περί ασύμμετρης απειλής και εισβολής- και γνωρίζει νέες δόξες επί απαγορευτικών μέτρων κορονοϊού. Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να απορρίψει τις συμμαχίες των καλοθελητών και τα αντιδραστικά ιδεολογήματα της ομοψυχίας.

Η νέα επίθεση θα εξαπολυθεί στο όνομα της υγειονομικής κρίσης. Κανένας ιός δεν μπορεί να ευθύνεται για την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που θα απλωθεί τα επόμενο διάστημα στον καπιταλιστικό κόσμο. Τα συντρίμμια κάθε οικονομικής κρίσης -και άρα και αυτής- είναι τα τέκνα των αξεπέραστων αντιφάσεων του καπιταλιστικού συστήματος. Ειδικά για την εξαρτημένη Ελλάδα του συρρικνωμένου πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την Ελλάδα που αρμέγουν ασύστολα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι διεθνείς τοκογλύφοι, τα αποτελέσματα της νέας οικονομικής κρίσης αναμένονται ακόμα πιο επώδυνα για το λαό. Οι ευθύνες ανήκουν εξολοκλήρου στους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος της εξάρτησης και της υποτέλειας. Ιδεολογικός και πολιτικός πυλώνας του οποίου, διαχρονικά ήταν και είναι η παράταξη της δεξιάς και η ΝΔ.

Ανασύνταξη των δυνάμεων του κινήματος και των αγώνων ενάντια στην πολιτική της ομοψυχίας και της δεξιάς επέλασης

Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο φύλλο: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που διατρέχει αυτή τη στιγμή ο λαός και ο τόπος, είναι το επικίνδυνο κλίμα σύμπλευσης, κατανόησης, ανοχής ή ακόμη και αποδοχής, στη βαθιά αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Εάν η ακροδεξιά πολιτική της ΝΔ κερδίσει έδαφος, θα είναι ισχυρό προμήνυμα νέων δεινών.

Αναγκαία συνθήκη για την ανάσχεση αυτής της πραγματικότητας είναι η ανάπτυξη των αγώνων. Προϋπόθεση να παραγκωνιστούν τα αντιδραστικά αφηγήματα της εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας και κάθε δύναμη συναίνεσης και υποταγής σε αυτά. Είναι η ώρα των συμπερασμάτων που έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε απέναντι σε κάθε βίαιη και υποκριτική προπαγάνδα.

Έχουμε απέναντί μας την πολιτική της ΝΔ. Την δεξιά πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και που τώρα διεκδικεί αποθρασυμένη, αξιοποιώντας την πανδημία, να επιβάλει στην κοινωνία τους πιο σκοτεινούς πόθους και στόχους της. Η διαρκής απειλή των απαγορεύσεων και της καραντίνας χρησιμοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση. Η αγωνιστική αμφισβήτησή της χρέος όλων των δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων του λαού μας.

Διαβάστε επίσης