Μαθητική Πορεία: Με αγώνες να ανατρέψουμε το "νέο" λύκειο!

Κατηγορία: 

Συμμαθητές - τριες,

Άλλη μια σχολική χρονιά γεμάτη άγχος και πίεση ξεκίνησε, με εξαντλητικά ωράρια, σπίτι-σχολείο-φροντιστήριο και όλα αυτά για να κριθεί η ζωή μας σε μια(;) τρίωρη εξέταση. Αυτή η κατάσταση μαζί με πολλά άλλα προβλήματα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτω από τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μια πολιτική που διαμόρφωσε "σχολεία" με πετσοκομμένη χρηματοδότηση, χωρίς θέρμανση και λεφτά για να καλυφθούν έστω τα λειτουργικά έξοδα, με καθηγητές να έρχονται τον ...Γενάρη ή καθόλου, το ίδιο και τα βιβλία. Και να μην ξεχνάμε τις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, όπου οδηγούν σε σχολεία εκτρώματα των 300 μαθητών, σε τμήματα, εργαστήρια και κατευθύνσεις με 25-30 άτομα, στοιβαγμένοι σαν τα κοτόπουλα. Ταυτόχρονα κι αφού έχουν διαμορφώσει αυτή τη ζοφερή κατάσταση στα σχολεία που απειλεί ευθέως την λειτουργικότητά τους, το Υπουργείο Παιδείας θα έρθει να "αξιολογήσει" σχολεία και καθηγητές, ώστε να βγάλει τα πρώτα "κακά" και να κόψει ακόμα περισσότερο την χρηματοδότηση και τους δεύτερους "κακούς", ώστε να έχει πρόσχημα για απολύσεις εκπαιδευτικών.

Αυτή την επίθεση ουσιαστικά στο δικαίωμά μας στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση έρχεται να εντείνει το "νέο Λύκειο" του Υπουργείου κομμένο και ραμμένο στις εντολές ΕΕ-ΔΝΤ. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα φτιάξει ένα Λύκειο "Γενικής Παιδείας", στην Β' και στην Γ' Λυκείου καταργεί τα περισσότερα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Έλεγε ότι θα καταργήσει τις πανελλήνιες αλλά θεσμοθετεί δύο πανελλήνιες εξετάσεις (τον Γενάρη και τον Ιούνη στη Γ' Λυκείου) και διάφορα project-εργασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι φανερό πως το σχολείο μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε ένα εξεταστικό κέντρο, που θα λειτουργεί με όρους φροντιστηρίου. Οι ταξικοί φραγμοί μεγαλώνουν αφού όποιος δεν έχει λεφτά να πάει στα...πραγματικά φροντιστήρια δεν έχει και θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παγιώνεται το καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μηδενικών διορισμών αφού λιγότερα μαθήματα αντιστοιχούν σε λιγότερους καθηγητές. Με το "νέο" Λύκειο, η ΝΔ ουσιαστικά συμφωνεί  και πάει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 16, δηλαδή της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης! 

Συμμαθητές-τριες,

Η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι ιμπεριαλιστές με τα κόμματά τους εδώ διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο και πανεπιστήμιο που δεν θα χωρά την μεγάλη πλειοψηφία. Με τα αλλεπάλληλα μνημόνιά τους ετοιμάζουν για τη γενιά μας  ένα παρόν και μέλλον μετανάστευσης, ανεργίας ή...στην καλύτερη εργασίας με κομμένους μισθούς και δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, στη γειτονιά μας, βομβαρδίζουν και λεηλατούν χώρες, δημιουργώντας το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα των τελευταίων 70 χρόνων. 

Δεν πρέπει να δεχτούμε αυτήν την κατάσταση! Είναι ανάγκη να ξαναζωντανέψουμε τα 5μελή και τα 15 μελή, τις Συνελεύσεις στα σχολεία μας. Να συζητήσουμε για το νέο Λύκειο, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις για να μην περάσει συνολικά αυτή η πολιτική! Να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο με τους γονείς και τους καθηγητές μας, γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να αντισταθούμε!

Κοινό μέτωπο μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών

για την ανατροπή της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

Διαβάστε επίσης