Με αναπτήρα...

κερια

Ποιος το περίμενε;!

Ανατρεπτικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά στη γνώση που έχουμε (είχαμε) για την Αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.  Έπειτα από έρευνα του δημοσιογράφου Δ. Αλικάκου η οποία και παρουσιάζεται στο βιβλίο του «Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός», φαίνεται ότι το Ανέσπερο Φως δεν Κατέρχεται, όπως πολλοί νομίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά παράγεται, και μάλιστα με πεζό τρόπο, δια απλής κίνησης του αναπτήρα στα χέρια κάποιου διαπιστευμένου επιστάτη του Πανάγιου Τάφου. Η μαρτυρία του ίδιου του Σκευοφύλακα που άναψε φωτιές, είναι πράγματι αρκετά κατηγορηματική, και δεν επιτρέπει περιθώρια σε πολλές πολλές ερμηνείες: 
«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;»

«Με σπίρτα», απαντούν οι προκλητικοί αμφισβητίες που πλέον πολλαπλασιάζονται, δεδομένης και δεύτερης μαρτυρίας, πρώην Σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα, και μάλιστα κατόπιν προτροπής του δραγουμάνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Εν πάση περιπτώσει το Άγιο Φως φαίνεται ότι ανάβει με όλους τους συμβατικούς τρόπους, αλλά όχι όπως θα πιστεύαμε ή θα ελπίζαμε. Ατυχώς, όχι μόνο στις μικρές και απομακρυσμένες εκκλησίες της ελληνορθόδοξης επικράτειας, αλλά και στο ίδιο το κέντρο της Ορθοδοξίας και τον Πανάγιο Τάφο, το Φως της Αναστάσεως φαίνεται ότι ανάβει όπως κάθε άλλο φως.

Φως δια της τριβής

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη και το χριστεπώνυμο πλήθος, δεν ξέρουν τώρα αν πρέπει να κατευθύνουν τα βέλη τους προς τον δημοσιογράφο (ο οποίος ξεφούρνισε, ενδεχομένως, με σκοπιμότητα, την έρευνα λίγο πριν αρχίσουν οι Χαιρετισμοί), προς τους Σκευοφύλακες (οι οποίοι ενδεχομένως υπονόμευσαν και γείωσαν, είτε με τις πράξεις τους, είτε με τις δηλώσεις τους, είτε και με τα δύο, το Θαύμα της Αφής), είτε προς την Πολιτεία μας, η οποία (ενδεχομένως, εξαπατώντας μας) υποδεχόταν ολοένα και πιο αναβαθμισμένα το Φως της Αναστάσεως τα τελευταία χρόνια: Με πλοίο ως το 1988. Με αεροπλάνο, ειδική πτήση της Ολυμπιακής, και ευθύνη ταξιδιωτικού γραφείου ως το 2001. Με αεροπλάνο, τιμές αρχηγού κράτους, και ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, έκτοτε. Με σημαντική στιγμή στην ιστορία του Ανέσπερου Φωτός, το σωτήριον έτος 2017 (επί αθεϊστικής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ), οπότε για πρώτη φορά μεταβιβάστηκε εκτός Ευρώπης, έφτασε στις ΗΠΑ με πτήση από τη Μόσχα, και παραδόθηκε σε τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Τώρα, ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;

Κάποιοι, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων, προσπάθησαν να σώσουν την κατάσταση και να μαζέψουν με θεωρητικό τρόπο τα ασυμμάζευτα: «Το φως είναι Άγιον, αλλά όπως το θέλει η Εκκλησία. Το ευλογεί η Εκκλησία και γίνεται Άγιο Φως. Όπως ευλογεί, ας πούμε, το νερό στον Αγιασμό, ευλογεί φυσικόν φως! Είναι φυσικόν φως. Δεν κατέρχεται κανένα φως από τον ουρανό -αυτό είναι ειδωλολατρία, είναι καταναγκασμός. Κατέρχεται η Θεία Χάρις αοράτως». Αν αυτό το τελευταίο το γνώριζαν οι Ελληνορθόδοξοι Αγιοταφίτες, ίσως θα περιόριζε τον ζήλο (το ξύλο) και τον άγριο διαγκωνισμό με τους Αρμένιους, και μάλιστα Μεγαλοσαββατιάτικα, για το ποιος θα πάρει πρώτος το Άγιο Φως. 

Παρέκκλιση προς την σωστή κατεύθυνση

Σοκαρισμένος λογικά θα είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος, μολονότι άθεος, μέχρι σήμερα δεν παρέλειπε να αναζητά με κάθε ευκαιρία τα «Θεοφάνεια», δηλαδή τις στιγμές εκείνες που ο Θεός Φανερώνεται (με διάφορες μορφές).

Θυμίζουμε ότι ο Α. Τσίπρας τιμήθηκε το 2015 απ’ τον ίδιο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, με τον «Μεγαλόσταυρο των Ιπποτών του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου» στην τάξη των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πανάγιου Τάφου. Για άθεος, καλά τα πάει. Στον Τσίπρα, αναφερόμαστε.

Άλλοτε πρώτος στον Αγιασμό των Υδάτων και την απελευθέρωση λευκών περιστεριών (που συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα), σίγουρα πρωτοπόρος -έγινε ο δεύτερος αρχηγός της «αριστεράς» (μετά τον Φλωράκη!) που επισκέφτηκε το Άγιο Όρος, ήδη πριν πάρει το τιμόνι της χώρας- ο πρωθυπουργός μας μια παρέκκλιση προς τη μεταφυσική πάντοτε την είχε. Έτσι το 2014, έπειτα από την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία, χαρακτηριστικά διαπίστωνε: «Όταν βλέπεις αυτά τα μοναστήρια, είτε πιστεύεις είτε όχι στον Θεό, νομίζεις ότι έχεις επικοινωνία με τα θεία». Σε ανύποπτη στιγμή της επισκέψεώς του αυτής, ο  Α. Τσίπρας μάλιστα ζήτησε (από τους συνοδούς του και τους δημοσιογράφους) να τον αφήσουν μόνο του για ένα τέταρτο με τη θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστί» στον Ναό του Πρωτάτου. Τώρα όλα καταρρέουν.

Βαδίζοντας προς το Άγιον Πάσχα και τον Γολγοθά ο οποίος, με ανάστροφη χρονική σειρά, θα ακολουθήσει για τον ελληνικό λαό πριν και, κυρίως, μετά τις κάλπες του Μαΐου, άλλοι θα επιχειρήσουν, ξανά, να εξαπατήσουν, και άλλοι θα «πέφτουν από τα σύννεφα» διαπιστώνοντας τώρα τον βαθμό εξαπάτησης.

Διαβάστε επίσης