Με αφορμή την πανδημία: Φέρνουν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις - Στρώνουν το έδαφος για τον επώδυνο συμβιβασμό

mitsotakis

Με την πανδημία ακόμη ενεργή και την οικονομική κρίση να θεριεύει, το 2020 εξελίσσεται με δραματικό τρόπο για τα εργατολαϊκά στρώματα. Η ανασφάλεια γενικεύεται, η ανεργία γιγαντώνεται, η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση εξαπλώνονται, οι κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού σαρώνονται. Και ακόμη δεν έχουν ξεδιπλωθεί πλήρως οι συνέπειες της παγκόσμιας επέλασης του κορονοϊού και της παρεπόμενης έξαρσης της διεθνούς οικονομικής αστάθειας και κρίσης. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για τη χώρα και το λαό μας.

Η πραγματικότητα μιας χρεοκοπημένης -υπό ασφυκτική μνημονιακή εποπτεία- χώρας και ενός λεηλατημένου λαού σε ένα διεθνές περιβάλλον σφοδρής οικονομικής κρίσης, μιας χώρας που η περιβόητη «βαριά βιομηχανία» της, ο τουρισμός, καταρρέει με ανυπολόγιστες -αυτή τη στιγμή- πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία, ακυρώνει και περιπαίζει τα ψεύτικα κυβερνητικά χαμόγελα και τις δήθεν διαβεβαιώσεις αισιοδοξίας. 

Όλη η παραπλανητική προπαγάνδα της κυβέρνησης ΝΔ για την εκκίνηση μιας «νέας εποχής», με ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο», που βάζουν «τα θεμέλια για μια ταχεία και εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη το 2021», κονιορτοποιείται από την αμείλικτη πραγματικότητα. Όσο για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το ευρωπαϊκό «υπερόπλο» από όπου τάχα θα «ρέουν τα ευρώ» στη χώρα μας σε αφθονία, ακόμη αναζητούνται το μέγεθός του, οι εσωτερικές αναλογίες επιχορηγήσεων και δανείων, οι όροι (σίγουρα δυσβάσταχτοι για τους λαούς) και ο χρόνος εκταμίευσης, ενώ διανύουμε ήδη τον πέμπτο μήνα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης… 

Ο συνδυασμός όλων αυτών, μάλιστα, με τις κρίσιμες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή -το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια-, που σφραγίζεται από τις σφοδρές ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, και ιδιαίτερα η προκλητική  κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα αποτελούν εκρηκτικό μείγμα και δημιουργούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. 

Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ΝΔ, στο εσωτερικό μέτωπο, επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Με απανωτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατά την περίοδο της καραντίνας, με απανωτά νομοσχέδια τώρα, δημιουργεί συνθήκες άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ξεθεμελιώνει όσες εργασιακές κατακτήσεις είχαν απομείνει από την υπερδεκαετή μνημονιακή επέλαση, προετοιμάζει πυρετωδώς την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες και τα funds μέσα από το νέο πτωχευτικό κώδικα, και προχωρεί στην οικοδόμηση ενός σκληρού αστυνομικού κράτους. 
Αυτές τις μέρες, μετά από πολλές  ανάλογες απόπειρες προηγούμενων κυβερνήσεων, από την εποχή του Κ. Σημίτη ακόμη, προωθεί ένα ακραία αυταρχικό νομοσχέδιο το οποίο περιέχει διατάξεις που περιορίζουν, εμποδίζουν, απαγορεύουν, διαλύουν διαδηλώσεις, ποινικοποιούν τη συμμετοχή σε κινητοποίηση την οποία η αστυνομία έχει κηρύξει παράνομη, επιβάλλουν κυρώσεις στους οργανωτές για «αποκατάσταση τυχόν ζημιών» κ.ο.κ. 

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό εγχείρημα ευθείας καταπάτησης του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της πολιτικής ελευθερίας της διαδήλωσης της λαϊκής αντίθεσης και αποδοκιμασίας. Διαβλέποντας πως έρχεται ένα «θερμό» φθινόπωρο παίρνουν τα μέτρα τους. Σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων, με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα να έχουν απογειωθεί, ο αυταρχισμός και η καταστολή απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό» αποκτούν όλο και πιο σκληρή έκφραση.
Παράλληλα, και ενώ η πανδημία εξακολουθεί να είναι απειλητική, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις και ανεπάρκειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά η πολιτική της αποδόμησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών συνεχίζεται αδιατάρακτη. Όπως και πριν... 
Και για να μην ξεχνιόμαστε, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» -κατά ΣΥΡΙΖΑ- ή η «σκευωρία» -κατά ΝΔ- επανέρχεται… Ηχογραφημένες συνομιλίες, αλληλοκατηγορίες, προανακριτικές, εισαγγελείς, πρεσβείες, βαριά ονόματα, ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, παρακράτος και μαφία παρελαύνουν, για να επιβεβαιωθεί, για άλλη μια φορά, πως η σκανδαλολογία που προκύπτει κατά καιρούς δεν έχει ποτέ στόχο την αποκάλυψη και διερεύνηση των πραγματικών σκανδάλων και την τιμωρία των πραγματικών ενόχων. Είναι πάντα όχημα πολιτικών σκοπιμοτήτων, ένα σκηνικό φτηνής δημαγωγίας και εντυπωσιασμών που αποβλέπει στην υπονόμευση των πολιτικών αντιπάλων. Φοβερή δυσωδία αναδύεται από όλους τους πόρους του αστικού συστήματος. Ο βούρκος και η σαπίλα κυριαρχούν στους θεσμούς και μηχανισμούς της «αστικής δημοκρατίας»…

Στρώνουν το έδαφος για τον περίφημο επώδυνο συμβιβασμό

Στο εξωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση -με τη συναίνεση και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του αστικού πολιτικού συστήματος- στρώνει το έδαφος για τον περίφημο επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία, έτοιμη να συρθεί σε μια «διαπραγμάτευση» μαζί της στο σύνολο των επεκτατικών της διεκδικήσεων. Με την παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης να προβάλλεται σαν η μόνη «ρεαλιστική» στρατηγική της χώρας. Οι εντολές των «συμμάχων» της ελληνικής ολιγαρχίας -των ΗΠΑ και της Γερμανίας πρωτίστως- είναι σαφείς. «Αυτοσυγκράτηση» και «διάλογος»… Εν ολίγοις, υποχωρητικότητα και εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διάφοροι «αναλυτές» και «σύμβουλοι» έχουν αναλάβει το ρόλο της «προετοιμασίας» του λαού ώστε να συμφιλιωθεί και αποδεχθεί την πολιτική του δήθεν ρεαλισμού και την «κουλτούρα του συμβιβασμού»…. Δηλαδή την πολιτική της υποταγής στους ιμπεριαλιστές που ενθαρρύνουν την επεκτατικότητα μιας χώρας -της Τουρκίας- με κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο για τα συμφέροντά τους και του ενδοτισμού στις τουρκικές διεκδικήσεις. Από τον Ροζάκη και τον Ιωακειμίδη, σημαίνοντα σύμβουλο και υφυπουργό του Κ. Σημίτη αντίστοιχα, έως τον Διακόπουλο, σημερινό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κυρ. Μητσοτάκη, όλοι, με μια φωνή, προκρίνουν και προτείνουν σχέδια «διευθετήσεων» στο πλαίσιο μιας «μεγάλης συνεννόησης» με την τουρκική ολιγαρχία.

Έτσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας την ελληνική «έμπρακτη διαλλακτικότητα», είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν. Οι δίαυλοι επικοινωνίας των δυο πρωθυπουργών «αποκαταστάθηκαν»…  Οι προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως «μέσα σε κλίμα εχθρικών κινήσεων από μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος σε επίπεδο κορυφής» ξεχάστηκαν. Και εισέπραξε, βεβαίως, τα θερμά συγχαρητήρια των ΗΠΑ.

Λίγα 24ωρα μετά, το Αγαθονήσι, που επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, σε ένα νέο τουρκικό προκλητικό παραλήρημα, χαρακτηριζόταν τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή! Ηχηρή «υπενθύμιση» των γνωστών ισχυρισμών και διεκδικήσεων που μετατρέπουν το Αιγαίο σε μια μεγάλη «γκρίζα ζώνη», όπου 153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος διεκδικούνται ως μη παραχωρηθέντα στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες...

Ενώ κυριαρχεί συντριπτικά η πολιτική του συμβιβασμού και της ενδοτικότητας και της πάση θυσία αποφυγής μιας πολεμικής σύγκρουσης, ενώ σκορπίζουν συστηματικά ψευδαισθήσεις για την τρέχουσα πραγματικότητα και τους διαγραφόμενους κινδύνους, δεν λείπουν κατά καιρούς δηλώσεις όπως του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι όποιος προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι». Τραγέλαφος, σύγχυση, πανικός!

Η πολιτική αυτή της ελληνικής ολιγαρχίας και όλων των κυβερνήσεών της -στις διάφορες εκδοχές και αναπαραγωγές της- βάζει σε διαρκή κίνδυνο το λαό και τον τόπο μας και, βέβαια, καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματική φιλία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Αντίθετα την υπονομεύει και τη δυναμιτίζει. 

Μόνο η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη και η αποφασιστική προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μπορούν να αποτρέψουν επικίνδυνες εξελίξεις για να μην είναι το Αιγαίο θάλασσα έντασης και πολεμικών επεισοδίων αλλά θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών της.

Διαβάστε επίσης